Hokaido koláč

Popis

Mega sladký, mega šťavnatý a mega dobrý jesenný koláčik pripomínajúci trochu perník z tekvicového pyré.

Hokaido koláč - recept

Zhrnutie

Porcie
plech
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

250gramovpolohrubej múky
1kusprášok do pečiva
1čajová lyžičkasóda bicarbóna
1čajová lyžičkasoli
1čajová lyžičkaškorice
2čajové lyžičkykorenie do tekvicoveho kolaču
240millilitrovoleja
4kusyvajca
200gramovhnedého cukru
100gramovkryšt. cukru
425gramovtekvicového pyré
1čajová lyžičkavanilkového extraktu
biela čokoláda

Inštrukcie

No - vyšší dífčí jelikož nežijeme tam, kde bežne zoženieme pôvodné potraviny.

1/ Vanilkový extrakt - ja si robím vlastný tak, že vanilkový struk rozrežem, vnútrajšok použijem do nejakého iného koláču a zalejem bielym alkoholom (vodka, gin). Uložím na tmavé miesto a po dva týždne keď si naň spomeniem pretrasiem. Po dvoch týždňoch bude použitia schopný.

2/ Tekvicové pyré - neviem, či u vás zoženiete, ja som ani nepátrala - rýchlejšie si ho doma spravím ako po obchode budem hľadať. Úsmev ... tekvicu (na pečenie alebo hokaido) umyjeme, rozkrájame na kusy a dáme piecť na 180stupňov na cca 30 minút. Vychladnutú rozmixujeme - z tekvice na pečenie ja dávam preč aj šupu, hokaido nechávam tak ako ju pán Boh stvoril a ona sa upiekla.

3/ Korenie na tekvicový koláč je vlastne korenie muškátový kvet, hrebíček, nové korenie a zázvor. Trochu pripomína naše perníkové korenie. Kto chce použije perníkové, kto chce, namieša si vlastné. Žiadna vysoká škola. Mrkám

Keď sme sa trpezlivo prehrýzli predprípravou, ktorá našim kolegyniam zo západu odpadá, lebo všetko majú v polotovaroch, až na tú bielu čokoládu všetko zmiešame dokopy, vylejeme na plech s papierom a dáme na 160 stupňov piecť na 40 minút. Skúška špáradlom povinná. Po vychladnutí potrieme bielou čokoládou a pre efekt a návštevu môžeme poukladať ešte čoko kvietky či niečo iné pekné. Papáme s mierou, lebo koláč je mega sladký a mega aj mastný. Na budúce by som ja ubrala trochu z toho oleja - asi urobím zdravšiu verziu, i keď asi nebude taká pekná, šťavnatá a mäkká. Jeden koláčik snáď nikomu neublíži. Vyplazený jazyk

Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)

Komentáre

Vyzerá to super mňamka, korenie si robievam doma také isté lebo ho používam aj do perníkov, ešte k nemu pridávam badián a meliem na starom kávovom mlynčeku (vydrží od Vianoc do Vianoc Chichocem sa,potom robím nové ).

Ono presne pre to korenie veľmi pripomína perníky aspoň mne. Je to také "blondíz" Veľký úsmev.

Ako skladuješ to korenie? Nevyprchá?

Mám ho v malej sklenenej flaštičke a zavretú víčkom. Nevyprchá ja si do neho rovno pridávam aj škoricu. Používam ho napr. do hruškových, slivkových či makových plniek.

balalajka, díkes:) Akurát som dumala čo s hokaido, lebo polievka je super, ale už ma trochu nudí. Pečená tekvica super, namiesto krumpľov, ale jem to iba ja. Takže koláč je fantastikuš nápad, akurát musím zatajiť, že je z tekvice. Lebo u nás potom prebiehajú debaty typu:
Aký fajný kalerábik.
To je cuketa.
Fuj.

U nás bola debata:

Dal by som si niečo sladké. Nemáme?

Máme. Toť celý plech.

Nejaký divný je.

Ako perníček - daj si.

Divný je, bledý. Čo tam je?

Nič, neni tam len kakao - daj si. Aspoň skús!!!!

Hmmmm - dobré je to. Čo tam je ... NIE! Nehovori m mi to mami - stačí, že je to dobré. Veľký úsmev

Inak, chystám sa urobiť o tekvici toho viac - je sezóna a akosik sa mi zdá u nás podceňovaná s receptami. Už som našla asi 40 receptov čo stoja za vyskúšanie Veľký úsmev ... Do Vianoc sa utekvicujeme.

 na okraj - hakaido vydrží dosť dlho, niekoľko mesiacov určite. Nemusíš hneď spotrebovať. Ale koláč samozrejme treba vyskúšať :)

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok