Jablkovo-makový koláč

Popis

Milujeme mak a kombinácia s jablkami je vynikajúca:))Úsmev

Jablkovo-makový koláč - recept

Zhrnutie

Porcie
30
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
30 minút
Celkový čas
1 hod

Ingrediencie

500gramovpolohrubá múka (cesto)
250gramovmaslo ( Palmarín,Hera )
200gramovpraskovy cukor
2kusyvajcia
1kusprášok do pečiva
230gramovmletý mak (maková plnka)
2polievkové lyžicepraskovy cukor
750gramovjablká (jablková plnka)
1kusvanilkový cukor
kryštálový cukor
mleta skorica

Inštrukcie

Cesto: do misy preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva, pridáme cukor, vajcia, maslo a vymiesime hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky. 

Maková plnka: mletý mak zmiešame s práškovým cukrom.

Jablková plnka: umyté jablká ošúpeme, postrúhame nahrubšie, pridáme vanilkový cukor, podľa chuti škoricu a kryštálový cukor.

Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na polovicu. Jednu časť rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka prenesieme do hlbšieho vymasteného a pomúčeného plechu.  Po celom obvode  dáme cesto aj na boky plechu, stačí do výšky 1 cm, aby nevytiekla šťava z jabĺk. Plech rozmer 30x40 cm. Na cesto navrstvíme najskôr makovú plnku a potom jablkovú plnku. Druhú časť cesta rozvaľkáme a položíme na jablkovú plnku. Popicháme vidličkou a upečieme. Ja zvyknem ešte potrieť povrch mliekom, ktorý má po upečení zlatistú farbu. Teplota 180°C 30 minút alebo podľa potreby. Údaje sú orientačné.

Po upečení posypeme povrch práškovým cukrom, necháme vychladnúť a postáť, aby sa chute spojili. Šťava z jabĺk prejde do makovej plnky, ktorá tak nebude suchá, ale výborná šťavnatá. Pokrájame na rezy a podávame. Dobrú chuť!

Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

Mňam, výborný...všetko s makom a jablkami ÁnoTlieskam

Ďakujem, je naozaj veľmi chutnýÚsmev

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.