reklama

Jablkový koláč americkej babky

Pridal/a Fabio C dňa 02. 09. 2018 - 21:11 - Recepty Fabio C
Jablkový koláč americkej babky, Koláče, recept, Fabio C

reklama

Jablkový koláč spolu s tvarohovým cheesecake patria k základom americkej kuchyne.

Ja som vyskúšal jablkový koláč, ktorý sa mi zdal na prípravu jednoduchší.

Ingrediencie
Cesto:
450 gramov hladká múka
225 gramov maslo
1 štipka soľ
100 millilitrov voda
Náplň:
1 kilogram jablko
1 kus citrón
100 gramov cukor
1 čajová lyžička škorica
1 štipka muškátový oriešok
2 polievkové lyžice voda
3 polievkové lyžice maslo
Na potretie:
80 millilitrov mlieko
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Pripravíme si formu s priemerom 25 cm.

Veľmi studené maslo nakrájame na kocky, vložíme do mixéra. Pridáme múku, soľ, ľadovú vodu a zmiešame dohromady. Preložíme na dosku, kde asi 8 minút cesto miesime, aby sa dobre spojilo. Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky minimálne na pol hodiny.

Jablká očistíme, nakrájame na mesiačiky a potom na olátky hrubé asi 5mm. Vložte do vody s vytlačeným citrónom, aby nečernali.

Na kvalitnej panvici upálte karamel z cukru. Priadajte škoricu, muškátový orech. Najejte dve polievkové lyžice vody a nechajte prevariť. Pridajte 1 PL masla, dobre premiešajte. Pridajte nakrájané jablká, nastrúhanú kôru z citróna, dobre premiešajte a krátko poduste, aby boli jablká zvonku mäkké, vo vnútri ešte trochu tvrdé. Nechajte vychladnúť.

Cesto vyberte z chladničky, rozdelte na dve nerovnaké časti. Väčšiu časť vyvaľkajte, preneste do formy. Zatlačte, aby bolo cesto rovnomerné po celej ploche formy a mierne presahovalo von.

Jablká dajte na cesto tak, aby ich bolo v strede viac a vytvorili kopec. Rozdelte rovnomerne 2 lyžice masla.

Zvyšok cesta vyvaľkajte na kruh a dajte na jablká tak, aby boli všetky prikryté. Okraje oboch ciest spojte a čo prečnieva, odkrojte. Spoj upevnite napríklad pritlačením vydličkou alebo vytvarovaním do vlniek. V strede urobte niekoľko zárezov. Slúžia nielen na ozdobu, ale hlavne sa nimi odvádza para von.

Povrch koláča potrite mliekom a v rúre vyhriatej na 200° pečte 20 minút. Vytiahnite, potrite znova mliekom, znížte teplotu na 180° a pečte zase 20minút. Vytiahnite, potrite znova mliekom, znížte na 170° a pečte ešte 20 minút. 

Pokiaľ používate rúru s ventilátorom, teplota bude 180°, 160° a 150° prípadne podľa vašej rúry.  Ak by koláč moc horel, prikryte alobalom.

Koláč nechajte vychladnúť v rúre.

°

 

Doplňujúce poznámky

Koláč v chladničke vydrží niekoľko dní.

Kto chce, môže podávať zohriaty s vanilkovou zmrzlinou.

Doplňujúce obrázky
Jablkový koláč americkej babky, Koláče, recept, Fabio C, 1
Jablkový koláč americkej babky, Koláče, recept, Fabio C, 2
Jablkový koláč americkej babky, Koláče, recept, Fabio C, 3
Jablkový koláč americkej babky, Koláče, recept, Fabio C, 4
Jablkový koláč americkej babky, Koláče, recept, Fabio C, 5
Jablkový koláč americkej babky, Koláče, recept, Fabio C, 6
Jablkový koláč americkej babky, Koláče, recept, Fabio C, 7
Jablkový koláč americkej babky, Koláče, recept, Fabio C, 8
Jablkový koláč americkej babky, Koláče, recept, Fabio C, 9
Výnos
8 Porcie
Celkový čas
1 hod, 30 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod

reklama


reklama

balalajka, Po, 03. 09. 2018 - 06:07

Vyzerá perfekt. To cesto je podobné ako som mala jablkový koláč s hnedým cukrom "po taliansky", ale plnka sa veru líši. Aj tvar a potom tá finalizácia.

Mňa fascinuje to, že v podstate takmer rovnaké suroviny, maličká zmena niekde v priebehu a zrazu je to úplne niečo iné. Toto určite vyskúšam.

Vyzerá delicioooozne ÁnoÁnoÁno

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama