reklama

Štedré kysnuté koláče

Pridal/a Kamila dňa 23. 12. 2016 - 17:08 - Recepty Kamila
Štedré kysnuté koláče, Koláče, recept, Kamila

reklama

Recept s fotopostupom  na kysnuté koláče tradične aj netradičné. Úsmev Z tejto dávky kysnutého cesta som spravila menší štedrý kopčekový koláč a dva kakaové záviny. Ingrediencie na náplň sú pre kopčekový koláč na malý plech.

Ingrediencie
300 millilitrov mlieko
100 gramov maslo
200 millilitrov voda
2 polievkové lyžice cukor
Cesto:
2 kusov vajce
1⁄2 čajová lyžička soľ
1 kus droždie
1 kilogram hladká múka
Kakaová náplň:
100 gramov práškový cukor
50 gramov kakao
3 polievkové lyžice kryštálový cukor
1 polievková lyžica kakaový puding
70 gramov maslo
Tvarohová náplň:
250 gramov tvaroh
1 kus vanilkový cukor
1 polievková lyžica práškový cukor
1 čajová lyžička Zlatý klas
Orechová náplň:
100 gramov mleté orechy
3 polievkové lyžice práškový cukor
100 millilitrov mlieko
Maková náplň:
100 gramov mletý mak
100 millilitrov mlieko
3 polievkové lyžice práškový cukor
  trocha citrónová kôra
Slivková náplň:
200 gramov slivkový lekvár
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Kysnuté cesto

Mlieko s maslom a cukrom zohrejeme, kým sa maslo a cukor neroztopia. Necháme vychladnúť. Ešte do teplého rozdrobíme droždie. Kvások necháme trochu podkysnúť. Na robote s hnetacim hákom, alebo ručne primiešame k hmote vajíčka izbovej teploty a múku so soľou. Hladké cesto by sa malo oddeľovať od nádoby. V prípade potreby domiešame ručne. Cesto v nádobe prikryjeme a v teple necháme kysnúť 1,5 hodiny.

Hotové cesto rozdelíme na tri časti. Ja  robila dva kakaové záviny a na malý plech kopčekový štedrý koláč.

Štedrý kopčekový koláč Úsmev

Tretinu cesta som rozvaľkala na hrúbku cca 0,5cm a preložila na malý plech vymastený a múkou vysypaný. Ak ho chcete robiť na veľký plech rozvaľkáme 2/3 cesta.

Jednotlivé náplne vymiešame (orechy a mak zalejeme horúcim mliekom, primiešame cukor ..) a ukladáme po kôpkach podľa fantázie.  Pečieme pri teplote cca 200°C cca 35 minút.

Kakaový závin

Maslo roztopíme. Kakao, cukor taký a taký, puding vymiešame. Zvyknem  náplň miešať od oka. MrkámVyvaľkáme ďalšiu tretinu cesta na tenko, potrieme maslom, nasypeme rovnomerne náplň, pokvapkáme ešte roztopeným maslom. Stočíme závin, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte kysnúť. Pre pečením ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom, popicháme vidličkou. Pečieme cca 35 minút pri teplote cca 200°C. Po upečení zvyknem koláč potrie horúcim cukrovým rozvarom a prikryť utierkou.

 

Výnos
3 Porcie
Celkový čas
30 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
30 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama