Myslím, že tentoraz som dotiahla experimentovanie skoro do samotnej dokonalosti. Šuhajdy ponúkajú nekonečné možnosti variácii, kombinácii s tmavou či bielou čokoládou, s rôznymi náplňami, aj pokusmi o zdravšie (ne) pečenie. Tieto recepty sú pre všetkých čo milujú dobrodružstvo a čokoládu
, tak ako ja.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 1 hod |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas | 1 hod |
Ingrediencie
Kokosové šuhajdy: | ||
200 | gramov | kokos strúhaný |
3⁄4 | plechovky | kondenzované mlieko sladené |
50 | mililitrov | voda |
200 | gramov | čokoláda |
20 | gramov | Cera |
Makové šuhajdy: | ||
150 | gramov | mletý mak |
100 | gramov | hrozienka |
3 | polievkové lyžice | med |
200 | gramov | čokoláda |
1⁄4 | hrnček | kokosový olej |
Orechové šuhajdy: | ||
200 | gramov | mleté orechy |
1⁄4 | hrnček | kokosový cukor |
2 | polievkové lyžice | med |
trocha | rum | |
50 | gramov | hrozienka |
200 | gramov | čokoláda |
100 | mililitrov | šľahačková smotana |
Inštrukcie
V receptoch som použila horkú aj bielu čokoládu.
Kokosové šuhajdy
(tu som upustila od zdravšej verzie, lebo s výsledkom som nebola nikdy spokojná, ale stačí Salko nahradiť medom, agáve sirupom ..., podľa chuti)
Čokoládu s Cerou, rozpustíme na parou a pomocou lyžice nalejeme na dno papierových košíčkov, tenkú vrstvu. (Zdravšia verzia, zmiešame nad parou rovnaké množstvo medu, kakaa a kokosového oleja)
Kokos zalejeme horúcou vodou, premiešame a pridáme kondenzované mlieko podľa chuti. Zmiešame a plníme do košíčkov so stuhnutou čokoládou.
Kokosovú náplň opatrne vtlačíme na čokoládu. Vrch zalejeme čokoládou a môžeme ozdobiť strúhaným kokosom, kokosovými lupienkami. Zvyknem skladovať v chladničke.
Makové šuhajdy
Neverím, že také niekto skúšal, a možno aj áno Zdravšia verzia.
Hrozienka namočíme aspoň na hodinu do vody.
Horkú (bielu) čokoládu rozpustíme s kokosovým olejom nad parou. Pozor na prehriate. Naplníme na dno papierových košíčkov, tenkú vrstvu.
Hrozienka scedíme a rozmixujeme s mletým makom, prípadne môžete použiť pol na pol orechy a mak.
Dochutíme medom, aj podľa chuti, aj aby hmota držala tvar, prípadne môžete priliať 50 ml horúcej vody.
Makovou náplňou plníme košíčky so stuhnutou čokoládou, hmotu treba zľahla utlačiť aby držala pokope.
Zalejeme čokoládou a dáme stuhnúť do chladničky. Verzia s bielou čokoládou je celkom efektná, ďakujem za radu z FB. Inak makovú náplň môžete pripraviť aj úplne tradične tak, že mak zalejete cca 100 ml horúceho mlieka a dosladíte práškovým cukrom podľa chuti, môžete pridať aj citrónovú kôru.
Orechové šuhajdy light verzia
Ak máte radi klasiku, tu je náš rodinný recept na tradičné orechové šuhajdy
Ešte jednu verziu čokoládovej polevy som skúšala. Zohrejeme šľahačkovú smotanu a horúcou zalejeme nalámanú čokoládu. Necháme chvíľku postáť a dôkladne vymiešame. Nalejeme trochu na dno košíčkov. Dáme stuhnúť do chladničky.
Mleté orechy zalejeme horúcou vodou cca 50 ml alebo mliekom, dosladíme podľa chuti či už kokosovým cukrom, medom ..., alebo úplnou klasikou práškovým cukrom podľa chutí. Môžeme pridať 1 PL rumu, alebo rumovej arómy, alebo som objavila novinku trstinový cukor s rumovou príchuťou (balenie ako vanilka).
Ak máte radi hrozienka, primiešajte aj vopred namočené a scedené hrozienka. Hmotou plníme košíčky a vrch zalejeme čokoládou.
Vrch ozdobíme orieškami.
Postup:

