
dzeny, balalajka, Oľga Birošová, M.á.r.i.a | Koláž: Naničmama.sk, Šišky a fánky
Vybrali sme recepty na tradičné fašiangové šišky a fánky - kysnuté, kváskové, bez kysnutia, tvarohové, pečené na plechu, rýchle aj zložitejšie. Stačí si vybrať.
Fašiangy sú obdobie medzi Tromi kráľmi (6. január) a polnocou pred škaredou teda Popolcovou stredou (22. februára 2023). Nasleduje 40 dňový pôst trvajúci do Veľkého piatku, ktorý zaviedla už koncom 4. storočia kresťanská cirkev. Ide o akýsi prechod medzi zimou a jarou.
Toto obdobie bolo v minulosti typické aj tým, že ľudia mali menej práce okolo domu, hospodárstva a na poliach, preto sa častejšie organizovali svadby, zábavy a zabíjačky a karnevaly. Karnevalové masky mali okrem zábavnej funkcie a ochranný význam, ľudia verili, že ich ochránia pre zlými silami, privolajú im šťastie, úrodu, plodnosť a pod.
Oslavy vrcholili v posledné tri dni a ukončila ich zábava pred Popolcovou stredou. Definitívny koniec symbolizovalo tzv. pochovávanie basy.
Medzi tradičné fašiangové jedlá patrilo obradové pečivo - fánky, smažené šišky, slanina s klobásou a huspenina.
Inšpirujte sa receptami našich šikovných žien z nanicmama.sk a tortyodmamy.sk:
Tvarohové šišky
Foto: balalajka
Rýchle šišky bez droždia a kysnutia, môžete ich upiecť aj v rúre. Pozrite si recept na tvarohové šišky
Kváskové šišky
Foto: M.á.r.i.a
Ak ste prepadli čaru kváskovania, tak vyskúšajte kváskové šišky. Pozrite si recept na kváskové šišky
Šišky s ovocnou penou
Foto: aramana
Doslova páperové šišky vďaka jemnučkému cestu s ovocnou penou. Pozrite si recept na šišky s ovocnou penou
Šišky od Viktora
Foto: balalajka
Toto nie sú šišky "jak od starej mamy". Tieto šišky sa podobajú viac na talianske bombolini. Sú nadýchané, voňavé, mäkučké, plné vanilkového krému v škoricovom kabáte. Pozrite si recept na šišky od Viktora
Lekvárové šišky
Foto: dada
Rokmi overený recept v sebe nesie záruku kvality. Pozrite si recept na šišky lekvárové
Tvarohové šišky zo špaldovej múky a bez kysnutia
Foto: M.á.r.i.a
Ak chcete trošku zdravšiu verziu, vyskúšajte použiť špaldovú múku. Aj v tomto prípade sa zaobídete bez droždia. Pozrite si recept na tvarohové šišky zo špaldovej múky
Pečené šišky v rúre
Tradičné šišky nemusia byť len vyprážané. Pozrite si recept na pečené šišky v rúre
Karnevalové koláčiky
Foto: Un Chien Andalou
Dobré koláče si zaslúžia dobré prísady. V tomto prípade sa vzdajte margarínu a použite maslo. Pozrite si recept na karnevalové koláčiky
Fánky na plechu
Foto: Dzeny
Bez vyprážania je to mierne iná chuť, ale aj tak sú výborné:) Pozrite si recept na fánky na plechu
Babičkine fánky
Foto: bobula
Tradičný recept na fašiangové fánky Pozrite si recept na babičkine fánky
Jednoduché fánky, nenáročné na prípravu
Foto: LiViera
Pozrite si recept na jednoduché fánky, nenáročné na prípravu
Tvarohové fánky
Foto: Heja
Suroviny zmiešať, z cesta vykrojiť správny tvar a vypražiť. Smelo do toho. Pozrite si recept na tvarohové fánky
Talianske frittelle
Foto: Idi
Vyprážané cesto sa podobá na naše pampúchy, len príprava je jednoduchšia. Koláčiky môžete naplniť krémom alebo džemom. Pozrite si recept na talianske frittelle
Donuty a šišky
Foto: M.á.r.i.a
Šišky môžu mať ľubovoľné tvary, tieto ostali po vykrojení donutov a určite boli tiež skvelé. Pozrite si recept na cesto na donuty alebo šišky
Vyskúšajte ďalšie fašiangové recepty našich čitateliek:
Recept na huspeninu
Foto: Adriana
Niekto si nevie huspeninu predstaviť bez zeleniny, iný naopak. Tento recept na klasickú domácu huspeniu, v ktorej sa so zeleninou nepočíta. Pozrite si recept na huspeninu
Tradičná huspenina
Foto: Fotolia
Silný vývar z bravčových paprčiek a koží, doplnený o obraté mäso z kolena, zeleninu a ochucovadlá. To všetko stuhnuté na zdravé a chutné želé. Pozrite si recept na domácu huspeninut
Priznávam na rovinu, odkedy som bezlepková, šišky som nerobila a také plnené s makom odkukané od susedy u nás doma, boli tak božské.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ešte že je na konci aj tá huspenina
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak tu som ešte ozaj nikdy nerobila, ale voľakedy dávno aj jedávala.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
niektorí na ňu nedajú dopustiť hlavne kvôli kolagénu, ktorý sa pomalým a dlhým varením uvoľňuje.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aaach joj......fašiangové obdobie! Ku kilogramom po vianočných sviatkoch sa prilepia na mňa ešte aj ďalšie kilá fašiangových dobrôt
Huspenina musí byť aj keby čo.....delikatesa.....kolagén ako prírodné kĺbové mazivo v chutnej podobe. Varím ju každý rok a predvčerom som zaniesla dávku aj rodičom. Tatko vyhlásil, že je lepšia ako tá jeho , čo ma vynieslo pár centimetrov nad zem
Mama ju teda nemusí, ale my dvaja si aj za ňu dáme....viac nám ostane
Poliata octom a posypaná jemne nasekanou cibuľkou....hm....mňam. Šišky veľmi neobľubujem, ale fánky z tvarohového cesta od mamky sú famózne....zajtra sa chystá urobiť, tak budú ku kávičke....len keby sa tie dekagramy tak rýchlo nepriliepali a na kilečká nenarastali.....joooooj zhadzovať cez 40 dňový pôst bude teda čo!
Ešte že tak múdro nasleduje po takom, na dobroty náročnom období
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ej, veru, už sa na ne chystám, len mám akúsi rozlietanú domácnosť, musím násjť termín, keď budú všetci doma ... čo zdáa sa nie je práve teraz jednoduché ;-)