Fašiangy a šišky patria k sebe

Fašiangy sú obdobie medzi Tromi kráľmi (6. január) a polnocou pred škaredou teda Popolcovou stredou (1. marca 2017). Nasleduje 40 dňový pôst trvajúci do Veľkého piatku, ktorý zaviedla už koncom 4. storočia kresťanská cirkev. Ide o akýsi prechod medzi zimou a jarou.

Toto obdobie bolo v minulosti typické aj tým, že ľudia mali menej práce okolo domu, hospodárstva a na poliach, preto sa častejšie organizovali svadby, zábavy a zabíjačky a karnevaly. Karnevalové masky mali okrem zábavnej funkcie a ochranný význam, ľudia verili, že ich ochránia pre zlými silami, privolajú im šťastie, úrodu, plodnosť a pod.

Oslavy vrcholili v posledné tri dni a ukončila ich zábava pred Popolcovou stredou. Definitívny koniec symbolizovalo tzv. pochovávanie basy.

Medzi tradičné fašiangové jedlá patrilo obradové pečivo - fánky, smažené šišky, slanina s klobásou a huspenina.

Inšpirujte sa receptami našich šikovných žien z nanicmama.sk a tortyodmamy.sk:


Karnevalové koláčiky

 Autor:  Un Chien Andalou

Autor: Un Chien Andalou


Fánky na plechu

 Autor: Dzeny

Autor: Dzeny

Vyprážané pirohy

 Autor: NikushkaSA

Autor: NikushkaSA

Fašiangové šišky

 Autor: verus

Autor: verus

Šišky lekvárové

 Autor: dada

Autor: dada

Tvarohové šišky bez kysnutia

 Autor: MariaK

Autor: MariaK

Gejmat rýchle arabské šišky

 Autor: Sausen

Autor: Sausen

Talianske frittelle

 Autor: Idi

Autor: Idi

Babičkine fánky

 Autor: bobula

Autor: bobula

Tvarohové fánky

 Autor: Heja

Autor: Heja

Vyskúšajte ďalšie recepty našich čitateliek:

Zemiakové šišky - Fidorka

Šišky - adus

Tvarohové šišky - melisa

Lacné šišky - Aja1

Chorvástke šišky - macko10

Holandské šišky - AndyK

Falošné šišky - NIA123

Fánky z tvarohu - Fidorka

Ak vám náhodou bude z toľkých šišiek sladko až za ušami, uvarte si tradičnú huspeninu:


Domáca huspenina

 Autor: Recepty Zena.sme.sk

Autor: Recepty Zena.sme.sk

Klasická huspenina - gladys

Blogy Naničmama.sk: 

Komentáre

Ej, veru, už sa na ne chystám, len mám akúsi rozlietanú domácnosť, musím násjť termín, keď budú všetci doma ... čo zdáa sa nie je práve teraz jednoduché ;-)

Priznávam na rovinu, odkedy som bezlepková, šišky som nerobila a také plnené s makom odkukané od susedy u nás doma, boli tak božské. Hambím sa

ešte že je na konci aj tá huspenina Veľký úsmevVeľký úsmev

Tak tu som ešte ozaj nikdy nerobila, ale voľakedy dávno aj jedávala. Úsmev

niektorí na ňu nedajú dopustiť hlavne kvôli kolagénu, ktorý sa pomalým a dlhým varením uvoľňuje.

Aaach joj......fašiangové obdobie! Ku kilogramom po vianočných sviatkoch sa prilepia na mňa ešte aj ďalšie kilá fašiangových dobrôt Chichocem saHambím sa 

Huspenina musí byť aj keby čo.....delikatesa.....kolagén ako prírodné kĺbové mazivo v chutnej podobe. Varím ju každý rok a predvčerom som zaniesla dávku aj rodičom. Tatko vyhlásil, že je lepšia ako tá jeho Pohoda, čo ma vynieslo pár centimetrov nad zem Chichocem sa Mama ju teda nemusí, ale my dvaja si aj za ňu dáme....viac nám ostane Chichocem sa Poliata octom a posypaná jemne nasekanou cibuľkou....hm....mňam.  Šišky veľmi neobľubujem, ale fánky z tvarohového cesta od mamky sú famózne....zajtra sa chystá urobiť, tak budú ku kávičke....len keby sa tie dekagramy tak rýchlo nepriliepali a na kilečká nenarastali.....joooooj zhadzovať cez 40 dňový pôst bude teda čo! Chichocem sa Ešte že tak múdro nasleduje po takom, na dobroty náročnom období Slnko

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.