Toto jedlo sa u nás pravidelne varilo v piatok, keď sa dodržiaval bezmäsitý deň. Je trochu netradičné, lebo vďaka použitému sušenému ovociu má jemne nasládlu chuť. Polievka vždy bola veľmi hustá a tak vydala na celé jedlo.
300 | gramov | fazuľa suchá |
1 | hrnček | slivky sušené |
4 | kusov | zemiak |
1 | čajová lyžička | soľ |
Fazuľu, najlepšie hrubú, deň vopred namočíme do dostatočného množstva vody. Na druhý deň zlejeme, zalejeme čerstvou vodou a varíme do mäkka.
Z uvarených fazulí odoberieme dve naberačky, zvyšok ponorným mixérom rozmixujeme. Zriedime vodou, osolíme. Pridáme očistené zemiaky nakrájané na kocky a sušené ovocie. Veľmi dôležité pre chuť sú hlavne sušené slivky. Podľa potreby dolejeme vodu, pridáme celé fazule a varíme, pokiaľ zemiaky nezmäknú.
Na tanieri sme si ako deti zvykli toto jedlo trochu pricukriť.
Kedysi sa samozrejme fazuľa nemixovala, pridávala sa do nej zásmažka aj zátriepka. Niekto dokonca robil zátriepku v smotane. Záleží na chuti, mne viac vyhovuje použiť na zahustenie priamo rozmixovanú fazuľu,
No a nakoľko nie všetci u nás doma sú priaznivcami tejto fazule, časť rozmixovanej vždy odoberiem a uvarím v nej klobásu nakrájanú na kolieska. Len to už nie je pôstny recept
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Šalátová omáčka s medvedím cesnakom
dasa_
Šalátová omáčka s medvedím cesnakom
Milujem túto omáčku, pripomína mi detstvo. Okrem klasickej sladkokyslej verzie s kôprom môžete vyskúšať aj verziu s medvedím cesnakom
Zamatová roláda
Slavka K | Zamatová roláda
Zamatová roláda
Vyborný sviatočný zákusok s kakaovým korpusom bez múky a dvoma druhmi krému. Ak chcete aj krém bez múky, môžete múku nahradiť 1,5 balíčkom Zlatého klasu.