reklama

Konečne niečo sladké

Pridal/a púpavienka dňa 04. 06. 2017 - 10:35

reklama

Posledné týždne je to so mnou bieda, bud som neskutočne hladná alebo mi je zle a ja neviem ani len poriadne dýchať. Nakoľko som ešte neprišla na to čo na 100% môžem, zatiaľ iba viem toto určite nie a z tohto mi bude trochu zle a tak mi je aj teraz po týchto keksíkoch aj ked som si myslela že ta špaldová múka bude lepšia pre mňa, aj prášok do pečiva som nahradila sodou, použila som trstinový cukor a ľanové semienka. Je to jedlé ale priznávam že tak ako mi smrdela ta múka pri vyššej teplote v rúre tak mi trošku chutí ako rezivo, ale dá sa jesť, len zrejme musím prísť na to čo mi tam vadí. Upiekla som si aj slané zo smotanového syra ale tie budem skúšať až neskôr. Piekla som už suché na oslavu a preto som si urobila aj pre seba. Vyskúšala som ešte aj linecké kolieska s masťou a špaldovou múkou, ani tie ešte neviem ako chutia. Ako sa človek zmení ked zisti že ho jedlo vie v jednej minúte zabiť.

Zatiaľ čo je u mňa najjemnejšie k telu sú cestoviny zaliate vriacim mliekom a osladené, lenže na tom nemôžem byť stále. Ani také vajíčko mi problém veľký nerobí lenže to vajíčko ma nevie zasýtiť. Zemiaky už domáce nemám a z kúpených mi bolo tak veľmi zle že tam sú určite niečim striekané aby vydržali dlho. Ryžu som ešte po tej hroznej skúsenosti neskúšala aj ked moje sliepky boli veľmi vdačné lebo nakoniec som pre nich uvarila všetku ryžu čo som doma mala. Kúpila som dvojakú a ak sa mi trochu ustali vyskúšam, ja na každé jedlo reagujem okamžite do minuty ale divné je že každé zaujme inú pozíciu. Najhoršie sú pre mňa tie ktoré idú cez hrdlo, priedušky a útočia na srdce. Asi 10 bobuliek hrozna niekoľko krát umytého mi spôsobilo okamžitú bolesť v krížoch teda driekovú chrbticu bolesť je presne nad krížmi a veru taká že do večera nevedela ustať asi cca 5 hodín. Z niečoho ma okamžite boli pod pravým rebrom a tie bolesti sú veľmi veľké to je aj droždie ale aj voda z vodovodu takže zrejme chlór.

Takže ja mám nedeľu, mám upečenú a zrejme budú znovu iba cestoviny s mliekom - ešte mám domáce - smutná rekapitulácia.Mlčím


reklama

reklama

Kamila, Ne, 04. 06. 2017 - 11:00

Nič moc bilancia, riešime podobné pri histaminovej, len s o dosť miernejšími dôsledkami. Jedna vec je sladké, druhá, čo vôbec jesť, ráno na obed, večer ...

No keď sa nemôžeš spoľahnúť na zemiaky a ryžu, základné istoty histaminikov, tak to už je ozaj bieda. Držím palce, aby lepšie bolo.

Čo sa týka sladkého. Tinka môže palacinky so špaldovou, alebo bezlepkovou múkou, neskúšala si? Kukuričnú múku si skúšala, zvyknem pridať trochu k palacinkam? Rezance s tvarohom môžeš? To zvládneš aj obyčajné či len špaldové

A inak ja nedám dopustiť na piškótové cesto, lebo tam nejde veľa múky, ani mojej bezlepkovej, ani špaldovej, tam nemusí byť ani žiaden kypriaci prášok, ako ma poučili cukrárky.K tomu jemný tvaroh so šľahačkou, alebo mascarpone.  Môže byť z toho roláda ...Len u teba to môže byť iné, ale na piškotove cesto nedam dopustiť. Jablká môžeš?

Držím palce, aby lepšie bolo.

púpavienka, Ne, 04. 06. 2017 - 11:14

Jablko mi vyvola takisto bolesti pod rebrom, určite to bude lepšie ked dozrie ovocie na mojej záhrade, ja som nikdy nepostrekovala ani nehnojila okrem hnoja takže si myslím že preto milujem rána na záhrade. V podstate z toho všetkého čo som skúšala mi je zle ale ako som písala rozlišujem ako dobre či ako zle. Nektarinku som zvladla lepšie ako hrozno a jablko, banán tak spolovice. Musím ísť k dcére a zobrať si od nej domáci tvaroh a chcem vyskúšať niečo s tvarohom. Ja vlastne nemám čo jesť a preto ten vlčí hlad a ja neviem čo robiť. Na vyšetrenie idem až 23 júna a tak musím vydržať, najhoršie je že nemám potom vôbec silu na prácu.

No a môj žalúdok už ustavične ma problém a zaujímavé je to že čím ma viac bolí tým väčší hlad pociťujem.

Dakujem za rady.

 

dasa_, Ne, 04. 06. 2017 - 12:04

Ja som začala mať s jablkami problém len postupne. Vždy sa u nás robieval na jeseň mušt. Fakt vo velkom. A zrazu z ničoho nič kŕče. Ale fakt silné. Chvíľu trvalo, kým som si to spojila. Potom som zistila, že nemôžem tak ako kedysi zjesť dve, tri jablká len tak. Odtrhnuté zo stromu. Tiež kŕče. Teraz som v stave, že tak polovicu jablka môžem. Podobne reagujem na hrozno. Začína aj melón a jahody. Podľa všetkého mám problém s fruktózou. Rovnaké problémy mi robí aj med

Stále mám problémy vzdať sa týchto potravín, aj keď tuším, že mi robia problémy. Ale snažím sa, viď pol jablka denne :)

Narazila som na toto   možno sa tam nájde nejaká inšpirácia.

púpavienka, Ne, 04. 06. 2017 - 13:04

Ďakujem uložila som si len neviem ale zatiaľ určite nebudem pokúšať kokos, nakoľko som ešte nevedela že mám také problémy z jedla a už mi bolo z kokosového zákusku zle. Ja vlastne mlieko celkom tolerujem čo je dobre s tou múkou neviem zatiaľ, piškoty mi urobili iba taký menší problém ako aj tie koláčiky čo som si upiekla a snažila som sa vylúčiť všetky  Ečka, preto neviem či je problém v múke lebo rozdiel nevidím.Myslím že u mňa je to o tom či je niečo postrekované a teda  zbytky nejakých pescitídov či urychľovačoch či iných hnojív a konzervantov. Jablko viac ako jedno už dávno neviem zjesť čo som dosť dobre nevedela pochopiť lebo predtým som na kvanta vedela jablk zjesť, už neodkladám ani na zimu lebo som ich vôbec nevedela jesť teraz to už chápem. Takže zjem takých 20 jablk za rok a to mám tri jablone, oveľa viac milujem morušu a drobné ovocie - ríbezle, egreše, černice, ešte potom skôr hrušky, višne a slivky. Hrozno mám rada ale naozaj to moje bez postrekov, no toho tiež odrazu neviem zjesť veľa.

Odrazu mi to dáva celkový obraz o tom ako od 25 trpím, no a po 40 to už bolo neúnosné a nikdy by som neuverila že to sama tým čo som jedla som sa pomaly zabijala a odchadzali mi funkcie v mojom tele jedna po druhej. Nie nemyslím že som sa zle stravovala, našťastie som nikdy nemala rada tie najhoršie poživatiny ako udeniny, ale predsa popri deťoch som sa naučila zjesť aj ja. Ešte žil Miro kedy som prišla na to že nie len že nemôžem v tom čase žiadnu šunku ale ani trvanlivé salamy, ktoré som vedela zjesť a dokonca niektoré mala som aj veľmi rada. Pred rokom som si kúpila nitriansku a čo sa mne vtedy z nej robilo? už viac som žiadnu nekúpila. No teraz mám problém už zjesť aj z čistej šunky, ktorú som začala tolerovať odvtedy ako sa znovu začala klasická šunka vyrábať.

Kamila, Ne, 04. 06. 2017 - 12:53

Len ak je to histaminova, tak na to ziadne vysetrenie nepomoze, okrem toho, ze ti vysetria hladinu daosinu, jedine eliminacna dieta pomoze zistit co ano ,co nie, apson z mojich doterajsich skusenosti a z toho co som citala skusenosti inych.

púpavienka, Ne, 04. 06. 2017 - 13:08

Vieš Kamila pre mňa bolo najdôležitejšie zistenie to že mne srdce vypovedá službu, že mám stále patologický tlak, že mám stále zápaly priedušiek, že mám stále veľké traviace ťažkosti a zápaly močových ciest ale teraz mám istotu že to všetko je z toho čo zjem, takže ani mi nejde o potvrdenie lebo to už teraz viem a viem že na tej mojej záhrade musím byť viac sebestačná aj s pestovaním toho čo mi urobí dobre. Tento rok som nasiala aj veľa zeleniny uvidím čo bude a čo budem môcť. Dokonca som zasiala morené aj nemorené semienka uhoriek aby som zistila či to bude rozdiel.

Kamila, Ne, 04. 06. 2017 - 13:59

Rozumiem tomu, uz len zistit, overit co mozes vobec jest, kym zelenina dozreje... a co okrem nej.

púpavienka, Ne, 04. 06. 2017 - 14:41

Zistila som to na samom dne a tak je to pre mňa oveľa ťažšie, odrazu môj mozog sa bojí jedla a to je tiež nie dobre lebo ani to málo čo zjem nevie uspokojiť sýtosťou moje telo a to som slabý jedák.

Kamila, Ne, 04. 06. 2017 - 16:41

Vsak toto, ani strach ani pridaný stres nie sú najlepší spoločníci.

dasa_, Ne, 04. 06. 2017 - 16:44

vieš, najdôležitejšie je to, že už vieš, že ti jedlo, teda niektoré, škodí. Teraz už len zistiť, čo môžeš. Spomínala si tuším ezance s mliekom. Mali sme príbuznú, už som ju tu spomínala. Čo si pamätám, tak vždy jedla iba rezance s mliekom. Aj na svadbe vnučiek. Dožila sa viac ako 90 rokov. Bola s tým vysporiadaná, pokiaľ viem, ani to neriešila. Skôr jej okolie jej chcelo dopriať. Ale ona bola spokojná.

Časom aj ty zistíš, čo áno. Možno to bude len veľmi málo vecí. No a čo. Možno, keď nebudeľ musieť riešiť, čo jesť, keď budeš mať stály jedálniček sa to celé aj zlepší

púpavienka, Ne, 04. 06. 2017 - 18:47

áno, tak nejako to vnímam aj ja, dnes som prišla na to že ta cestovina s múkou mi ropbí menšie problémy ako koláčiky so špaldovou. Horšie je že moje telo niečo potrebuje, potrebuje jesť a ja ho neviem zasytiť, v terajšej dobe ale ja som skutočne veľkú časť dňa veľmi hladná alebo ležím lebo mi je zle.

púpavienka, Ne, 04. 06. 2017 - 15:32

No veľmi ma dnes prekvapila táto moja kráska, ráno iba väčšie púčiky a poobede vôňa ako svet ale ked celá rozkvitne až potom bude krása. Takže kompenzácia

balalajka, Po, 05. 06. 2017 - 08:38

A mäso znesieš?

Lebo píšeš čo som si všimla ovocie a múky.

Napr. ja múky minimálne - takmer vôbec. Rovnako prílohy - manimálne. Pravda je, že som na ovsených vločkách Veľký úsmev ... Keď treba koláč, tak ich rozmixujem na takú zrnitú akože múku.

Kamila, Po, 05. 06. 2017 - 09:18

Pri mäsa a histaminovej je základna podmienka, česrstvé ža priveľmi čerstvé a najlepšie domáce, kuracie skoro vôbec, ideálne snáď morčacie, králik? Raz som počula od jednej dámy, aks i dobre pamätám, že morčacie je najzdravšie, lebo rast morky sa nedá nijak urýchliť, žiadnym dopingom, chce to len čas. Neviem čo je na tom pravdy. Tinke robím morčacie, kúpim s čo najlešpím dátum, ide do mrázakau a podľa potrebu vyťahujem a varím, ale Tinka nemá takéto extrémne prejavy. Púpavienka, neskúšala si vývar, z morčacieho mäsa, napr, krky sa dajú kúpíť, alebo stehno naporciovať na menšie kúsky, ... a trochu mäsa z polievky

púpavienka, Po, 05. 06. 2017 - 13:16

No ja už nekúpim morku lebo čo som pred rokom naposledy kupila a ja som mala také problémy, ale zas mäso to bolo ako blato tak ktovie akým procesom prešlo, morky aj chovame ale nie dosť na jedenie zatiaľ. Nemáš pravdu s tým chovom, big morka je brojler a teda je na rýchlovýkrm sú to tie biele morky. Ja tolerujem akotak aj domácu hydinu teda u dcéry som jedla brojlerové kura domáce, moja dcéra nechová iba na zmeskach ale chovame všetkým no bola tam paprika a ja som zistila že aj niektorá červená paprika mi robí problém. Rozprávala som sa zo známou od ktorej ja si kupujem papriku a povedala že môže byť lebo niektorí pridávajú farbivo a mne vadia hlavne tie ečka. Teraz už budem mať domáce mäsko kohútiky a tak, naozaj rozmýšľam nad zajacmi ale zať povedal že to mi nevie zabiť takže asi nič z toho. Jedla som bravčové len také prírodne a tiež vcelku sa dá - ja naozaj som zatiaľ nezjedla nič  na čo by neprišla reakcia. Martinka mi volala aby som si prišla pre hovädzinu, kúpila mi v sobotu čerstvu na farme tak uvidím. Problém mám ale ten že mňa mäso nedokáže zasytiť a veľa ho nedokážem zjesť, ja som zjedla plátok mäsa  a hlad som cítila stále, to stehno u dcéry ma konečne po týždni zasýtilo aj ked som zjedla iba polovicu - brojlere sú veľké. Prichádzam na to že ak by som mala byť iba na mäse tak zomriem od hladu, potrebujem ho ale iba občas

Kamila, Po, 05. 06. 2017 - 12:26

Zaujímavý článok na tému toxická pšenica, tým pádom aj biela múka. Neviem, čo je na tom pravdy. Len mi to nepríde až tak od veci, keď celozrnú špaldovú múku histaminici tolerujú a bielu múku často nie.

púpavienka, Po, 05. 06. 2017 - 13:20

To je to čo som písala vyššie mne veľmi vadia všetky postreky alebo konzervanty, je pravda že teraz už každý strieka aj zemiaky proti burine aby nemuseli toľko okopávať, lenže možno by narastli aj v tej burine a ta im drží vlahu.

Ľudia sú nepoučiteľní, skúšajú a skúšajú. Aj mňa dcéra napravila pred 10 rokmi na postrek buriny, ale pravda je že sa mi to vôbec nepáčilo a doteraz mám ešte ten postrek, celé tie roky som chcela tým ničiť burinu v skalke ale stačí že to otvorím a ihned to aj zatvorím, ked si predstavim že by som mala štetcom potierať tie listy a čuchať to tak to nie, radšej s pýrom v skalke.

púpavienka, Ut, 06. 06. 2017 - 19:33

Presne tak ju moje telo vníma, dokonca dnes som zjedla dva venčeky z klasickej múky a nebolo mi z nich tak zle ako zo špaldovej. Nikdy som veľmi tejto múke neverila, lebo mne smrdí a hrozne mi na nej niečo vadí, ja to neviem pomenovať ale takto moje telo dáva najavo - toto nie.

dasa_, Ut, 06. 06. 2017 - 19:45

vždy je super, keď vieš, čo nie

púpavienka, Ut, 06. 06. 2017 - 19:51

To áno, len musím viac dôverovať svojím zmyslom ako rozumu. Dnes som chcela napísať že som konečne včera jedla polievku s mäsom, síce iba soľ a rasca, jeden zemiak a mrazená zel. mrkva a petržlen a zahustené drobenkou, cítila som sa konečne nasytená a aj lepšie mi bolo. Dnes som bola v meste a je mi hrozne zle, takže som prišla na to že je to aj smog čo mi všetko sťaží, lebo som nič nejedla až doma.

púpavienka, Ut, 06. 06. 2017 - 20:46

Myslím že je to v hlave, všetci tvrdia aká je špalda zdravá a super a tak človek chce veriť tomu že je to tak, ale zdá sa že stále je to iba biznis, ja si nepomôžem ale u mňa špalda horšie tolerovaná ako klasická hladká múka 650.

Dnes som zháňala ražnú múku chcem si urobiť ten kvások, ale pravda je taká že som našla iba pšeničnoražnú tak neviem či aj z nej to mám skúsiť.

dasa_, Ut, 06. 06. 2017 - 21:00

módne trendy v kombinácii s marketingom :)

Kamila, Ut, 06. 06. 2017 - 21:29

Ja neviem, Tinke celozrna bio spaldova muka sedi ... Tak asi nie je smerodajna vzorka, ale vascina histaminikov bielu muku nemoze a spaldovu celozrnu ano. V tom clanku pisu, ze spalda nie je az taka svetoborna, co do zlozenia, ako viac vitaminov, mineralnych latok, ale je fakt, ze je pri jej pestovani sa pouziva o dost menej chemie, ci ziadna?

"Špalda dokonca neznáša prihnojovanie dusíkom, lebo má dlhé klasy a potom má tendenciu na poli poliehať. Špalda je v podstate ideálnou plodinou pre ekologické hospodárstva, najmä v podhorských oblastiach."


 
dasa_, Ut, 06. 06. 2017 - 21:49

Podla mňa, keď nájdeš niečo, čo ti vyhovuje, zbytočné je o tom špekulovať. Proste to zobrať ako fakt a začať používať.

dasa_, Ut, 06. 06. 2017 - 21:55

Jaaj, som sa chcela spýtať, jak zvládla Tinka stravovanie mimo domu?

Kamila, St, 07. 06. 2017 - 09:08

Bolo to celkom zábavné, lebo aby mala niekedy vobec čo jesť, tak jedla aj kadečo čo nemôže, ale nie zas extrémne, ale nemala sancu drzat striktne svoju dietu. Len tym, ze nema extremne prejavy a asi aj ako mnohi hitkari uvadzaju, ze na dovolenkach mozu zjest kadeco, tak to dala v zdravi ...Úsmev

dasa_, St, 07. 06. 2017 - 09:54

Super, hlavne že si poradila

púpavienka, Ut, 06. 06. 2017 - 22:08

Jaj môj otec vždy ked išiel prvú raž šrotovať tak na jemno zomlel a doniesol mame aby upiekla z tej múky niečo, mama nechcela a hnevala sa na to, nikdy neupiekla iba z ražnej, ale ja ako dieťa som ani nezbadala že ta baba nebola iba z bielej múky, nuž toto by som potrebovala aby mi niekto doma zomlel to čo vypestuje, aj pšenicu by som si nasiala a možno aj pokosila aj vysušila.MlčímKamila ak Tinka dobre znáša špaldu a aj ty ak ju môžeš tak nie je čo riešiť, mne nesadla ale o tom je celá HITka.

Kamila, Ut, 06. 06. 2017 - 22:28

Jasne, j eto individualne. Ja spaldu nemozem, obsahuje lepok, mozno viac ako klasicka, Tinke sedi, dnes v pohode dala rezance z celorznej spaldovej muky s tvarohom. Úsmev Aj drahy sa takym "potesil" Bud je so mnou kukuricne spagety so spenatom abo teraz s Tinkou spaldove s tvarohom. Váľam sa od smiechu po podlahe

púpavienka, St, 07. 06. 2017 - 07:24

Vidíš, niektorí celiatici tvrdia že obsahuje min. množstvo lepku a tak ju miešaju, naozaj je to rôzne.

Kamila, St, 07. 06. 2017 - 09:05

Práveže špalda obsahuje lepku toľko čo pšenica, niekto ju môže tolerovať, ale podľa mňa skôr z dôvodu, že ma bližšie k histaminovej intoleerancii ako obyčajnej celiakii, alebo som zachytila intoleranciu len na pšenicu, čo nie je to isté čo lepok. Ono je to celé veľké zábavisko.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama