reklama

život s intoleranciou

Pridal/a púpavienka dňa 23. 08. 2017 - 10:29

reklama

To že som bola od dieťaťa iná mi nikdy nevadilo a dokonca si nemyslím že by mi to dal niekto veľmi najavo. Nepatrila som nikdy do silnej partie, skôr som bola pri tých slabších. Nikdy sa mi nepáčilo a nikdy som to nepovažovala za vtipné urobiť niekomu niečo smiešne - natrieť kľučku niečim a potom sa na tom smiať. Takže takému humoru som nikdy nerozumela a neporozumiem. No ale k inému som chcela od apríla moje telo dalo červenú s tou najvýššou  výstrahou. Myslím že ten anafylaktický šok mi určite poslal tam ten z hora, za tu 1 a pol minútu sa mi prevratil celý život a ja som mnoho pochopila, moje stravovanie sa zmenilo z minúty na minútu.

Žijem a skúšam podľa seba, lebo som zistila že to podľa iných u mňa nejde. Môžem vám opísať svoje prvé tri týždne - vlastne 18 dni iba ale tých najhorších. Bola mi tak strašne zle ak som niečo zjedla lenže cítila som tak strašný hlad, že som sa budila v noci so strašnými krčami, brucha som sa nevedela ani len dotknúť tak veľmi bolelo. Tie rady ako mám ísť na to a ako mám skúšať pol jahody a pod. mi boli na figu, ja som bola neskutočne hladná, ja som potrebovala radu čím zaplniť ten pocit hladu, ale takú radu nikto nedával. Najhoršie ak ste sa spýtali tak vás poslali na začiatok však tam mate linky ako sa stravovať a ako to riešiť. V strašných bolestiach som prešla tri články ale nenašla som jedinú radu čo robiť ak je to také vážne, tie rady sa mi zdali všetky na jedno kopyto, mate kupovať mnoho vyžívových doplnkov a vítamíny a pod. Lenže ja som chcela jesť, tak aby som neumrela od hladu. Až som natrafila na článok zrejme nie až tak veľmi zanieteného HITkára a tam sa to už priblížilo k môjmu videnie a stavu. Bolo napísané to neskúšajte jesť ak je to ťažšia forma ale skúste  byť iba na tomto. No a tiež tam konečne bolo napísané že ten vlčí hlad prestane, že to plesne chcú potravu, chcú Ečka a cukor.

Mal pravdu, potom ten hrozný hlad skončil. Tie prvé tri týždne sa striedali u mňa aj teploty aj všetky možné príznaky zápalu priedušiek a močových ciest, ale to som už vedela že to odspím - to mi najviac pomáha a preto si myslím že telo vie ten histamín lepšie odbúrať v spánku. Ak urobím chybu viem to hned, lebo sa mi chce neskutočne spať, zaspím ihned ako ľahnem a mám ťažké sny, no zdá sa mi to dobre na to všetko a teda sú dni kedy si musím ísť ľahnúť aj trikrát a potom aj týždeň fajn.

Najlepšie na tom je to že mi veľmi pomohla moja praktická lekárka, ta mi uverila od prvej chvíle a všetko možné študovala aby mi pomohla. Chcela ma poslať na gastro ale ja som hovorila že si myslím že to patrí pod imuno-alergologa a tak ma poslala tam. No výsledok na zaplakanie, neviem za čo tento lekár berie peniaze ale mne dokonca napísal že netrpím žiadnymi alergiami ani na lieky ani na nič, čo nie je pravda roky mám alergie na určité lieky a to už viac ako 30 rokov.

No a tak som sa išla objednáť na gastro, našťastie som sa dostala naozaj k odborníkovi. Bol neskutočne nešťastný, aj to napísal že je za nové imunologické vyšetrenie ale aj napísal kde mám ísť. On to bral ako som veľmi zle na tom, aj ked som sa mu snažila povedať že ja som na tom teraz oveľa lepšie, od vtedy som nemala antibiotika, znížili sme lieky, neberiem žiadne lieky od bolesti, tlak sa upravil ak neurobím chybu tak srdce funguje ok iba pulz je ešte vraj stále vysoký ale aj ten sa zmiernil a nie tak ako predtým. Ja sama sa cítim oveľa lepšie aj ked po 5 mesiacoch som dospela iba k diagnoze intolerancia na potraviny zaradené medzi ostatné ochorenie žalúdka a dvanastníka s istou príčinou.

Konečne som našla lekára ktorý ma ľutoval, že ja sama som našla príčinu, ja sama ju aj odstraňujem a ten kto mi mal pomôcť ma nechal tak aj ked to mal naservírované na tacky. Veľmi opakoval začiatok vety alergologa - úpdajne.. ma problém po požití akejkoľvek potravy - vôbec som mu to takto nehovorila. Lenže presne až teraz som si uvedomila že on mi vlastne neveril, inak by nepísal údajne.

Pri tých všetkých možných či nemožných vyšetreniach sa ma jeden lekár opýtal či sa nechcem dať vyšetriť na asperbergov syndrom - povedala som že nie, viem že tam je veľa spoločného ale k životu mi určenie tejto diagnozy nijako nepomôže. Aj školou som si prešla aj všetko. On vraj zistil že to ide dosť ruka v ruke s intoleranciou na potraviny, tí ľudia sú oveľa nachylnejší a vnímavejší.

Takže ak to zhrniem, na január som objednaná k odborníčke ktorá je podľa môjho gastroenterológa veľmi dobrá a venuje sa tomu. Vysvetlil mi že on mi urobil vyšetrenie zobral množstvo vzoriek ale on môže dať vyšetriť len určité veci, ale imunolog to da vyšetriť plošne a jemu napíšu taký a taký enzym chýba a všetko je oveľa jasnejšie, preto nepochopil jednanie alergologa. Vraj sa v ten deň veľa naučil odo mňa om sám, ale naozaj by nevedel čo mi ma predpísať, lebo každý liek na žalúdok mi môže ublížiť viac ako je potrebné.

Dakujem pán doktor, aj ked som musela prejsť cez viacerých vraj odborníkov na výživu pre ktorých to bolo na smiech alebo sa zbytočne pozorujem. Viem že ja sama som sa trávila aj ked pomaličky ale isto som dospela skoro k dokončeniu. Tak ako povedal - ak vám pomôžu zlepšiť príčinu tak mi dôsledky zvládneme.

No a už je to druhý lekár ktorý mi povedal aby som neprešla na druhý extrém a to na doplnky a kvapky, je to vraj to isté a môže to oddialiť ale nevyrieší sa tým problém a uzavreli to tak že naozaj moje telo netoleruje ani minerály ani vitamíny a ani probiotika, mám vraj veľké šťastie že zvládam laktózu a teda netreba probiotika. Tiež mi povedal že to nebude iba jedno, ale sa mu zdá že to budú viaceré intolerancie, to už neriešim, viem že sa dá žiť aj s tým. Mäso jem tak raz za 10 dní a zistila som že tak kúpené morčacie ako aj moja domáca hydina sú rovnaké, nie je veľmi zlá reakcia ale je, takže už ostanem pri mojej odchovanej hydine. Ovsené vločky sa pre mňa stali základom ak nemôžem nič iné, lenže ja ich netolerujem s mliekom ale bielym jogurtom či kyslou smotanou alebo tvarohom. Mlieko môžem, konečne mi niečo chutí a to je pšeno, takže k základu trošku zmiakov pribudlo aj to, no a tak odložím skúšanie ryže z ktorej som vždy mala problémy okrem jednej ale aj tam bola reakcia. Môžem cuketu, tekvicu, uhorky - zatiaľ všetko domáce, môžem svoje vňaťky a dospela som do štádia že už zvládam petržlenovú vňať, trôšku kôpru, trošku zelerovej vňate, trošku oregana a tymiana. Rascu môžem, korenie trošku, červenú papriku zatiaľ nie - nijaké miešané koreniny a teda ani cari či niečo podobné ani len neskúšam. Takže to platí čo dopestujem je oveľa lepšie pre mňa, dokonca som nakoniec jedla aj ríbezle, teraz dozrievajú černice a tých sa môžem doslova dojesť, teda chodim do lesa na ne lebo tie moje vzáhrade sa mizdajú kyslé.

Môžem zjesť aj paradajku ale rovno odtrhnutú z kríka, papriku nie a čo mi veľmi vadí nemôžem ani trošku štipľavé čo som milovala.

Rybu ktorú mi pošle vnuk ktorú ulovil na rybačke je pre mňa neskutočným gurmánskym zážitkom, trošku zemiakov  na tom rybka s maslom, žiadna reakcia. No minule som si kúpila za pultom v ľade čo je uložené vraj prišli čersvé filety zo pstruha, zjedla som kúsok a išla som umrieť, po dlhšom čase to veľmi utočilo aj na srdce cez hrozné hnačky a bolesti. Takže umelinami krmené ja veru nemôžem. Môžem aj z obchodu broskyne hlavne tie vinohradnícke ploché, to bolo prvé ovocie ktorého som zjedla viacej. Tiež varená kukurica lenže po tri krát som kúpila dobrú a teda zrejme nie genetický upravovanú, lebo na posledy som išla z nej zomrieť, takže vždy je to o tom čo kúpim a či je to dobré. Včera som si kúpila také miešané vločky vraj to zvladaju Hitkari ale veľmi zlé pre mňa.

Nuž stačilo, prepáčte ale o tomto sa dá veľmi veľa písať, no možno to niekomu pomôže a prečíta si to.


reklama

reklama

Kamila, St, 23. 08. 2017 - 11:11

Akurát som na teba myslela, ze ako to zvladas. Som rada, ze si konecne natrafila na lekara, co to vsetko vnima, tak ako to je a ze aj obvodna lekarka sa ta snazi vsemozne pomoct. Je skvele, ze uz mas v stravovani zopar malo opornych bodov, ale su. Drzim palce aby lepsie bolo. Inak s tym spankom to rovnako vnimam u Martinky, prehresky idu do unavy ...

Inak ked spominas kukuricu, ja som ti objavila bio pufovane chlebiky z fialovej kukurice. Oni su take tenucke a fajne, akurat som citala ze ta fialova kukurica je ozaj zdrava, uz neviem co vsetko strati pri tom pufovanom, procese, ale ja si po styrocho rokoch bez chleba, tuto srandu vychutnavam s maslom. ;)

púpavienka, St, 23. 08. 2017 - 11:30

Dakujem, tie chlebíky pohľadám, ja som si zase nestihla ísť do našej ši akejto samošky tam maju kvasinkovú zmes na chlieb a ta špaldová je úžasná aj chlieb konečne chutí chlebom. Ja si hned vtedy urobím aj pizu takú teda väčšinou iba syrovú - z neudených a nezrejucich syrov ale vtedy mám pocit blaha, chlieb som si odvykla a tak mi stačí na pár dni aj taký malý, pečiem ale len tak raz za dva týždne. Neverila som že budem vedieť existovať bez chleba, ale nie je to nič také hrozné.

Ja mám odskúšané prišlo spanie ale nešla som a mala som celý deň zlý, potom som si aj išla ľahnúť ale nič z toho už nebolo. Teraz ak môžem ľahnem ihned a v tom momente spím, niekedy iba pol hodiny ale bolo aj to že som spala 3 hodiny čo som skutočne nechápala.

Kamila, St, 23. 08. 2017 - 11:48

Posielam ti rovno odkaz, aby si vedela co hladat a maju take aj spaldove http://celpo.sk/100Natural-bio.html u nas maju vo Freshi ale to asi len na vychode, ale mozno aj Tesco ma. Aka znacka je tej chlebovej zmesi co spominas? nech skusim Tinke, takej pizze by s apotesila.

púpavienka, St, 23. 08. 2017 - 11:53

dakujem, nemám už sáčok od toho špaldového chlebam ktorý je omnoho lepší, len nepeč podľa návodu ale oveľa kratšie a na menej stupňov. Tento ražný je hrozne kyslý, ja ho neviem zjesť. U nás ich maju jedine v tých samoškach.

Kamila, St, 23. 08. 2017 - 12:11

Ďakujem, už len zistiť, kde ho u nás kúpim. Možno tak ešte Tesco.

púpavienka, St, 23. 08. 2017 - 13:14

Kamila Tesco nemá, žiaden obchod nemá okrem moja samoška, ja si idem kúpiť tento týždeň tak sa dohodneme, pošlem a vyskúšaš, myslím že Martinka bude rada.

Kamila, St, 23. 08. 2017 - 13:32

Teoreticky je mozne aj to Tesco, ale na ishope maju len tu raznu verziu, neviem ako v klasickych obchodoch.

dasa_, St, 23. 08. 2017 - 11:13

Prechádzaš zložitou cestou. A je fakt dobré, že na nej nachádzaš aj to dobré. To, čo ťa posúva. A myslím, že iste si v tom nájdu viacerí niečo pre seba. Zaujímavé je to o tom vlčom hlade. Budem o tom hodne premýšľať. Teda o závislosti na cukre.

Ja som si tento rok pripustila, že moje problémy, ktoré mám od detstva sú z fruktózy. Tušila som, ale nechcela som to vidieť.

A ešte jedno - mňa moje problémy naučili, že nemusí byť vždy po mojom. Že aj ostatní sa majú zapojiť. A keď sa zvolí ich riešenie, výsledok je rovnako dobrý. Možno nie tak efektívny, ako som to mala ja premyslené, ale v konečnom dôsledku je to jedno.... A neskutočne mi to zjednodušilo život.

Kamila, St, 23. 08. 2017 - 11:19

Vidíš, akurát som nedávno čítala o problémoch, ktoté môže u niekoho spôsobovať práve fruktóza v ovoci, tuším v Zdraví to bolo. Tiež je to nové, kto by tomu veril a pritom problémy to môžu byť dosť vážne.

dasa_, St, 23. 08. 2017 - 11:53

No, mňa teda dostalo, že za veľa nealkoholickými cirhózami je práve fruktóza. V prvom rade ovocie, ale samozrejme aj sladené nápoje a ďalšie veci. Nakoniec mi z toho vychádza, že keď cukor, tak radšej obyčajný. Veľa problémov narobilo sladenie sladidlom vyrábaným z kukurice.

Kamila, St, 23. 08. 2017 - 12:05

U nás sa používa to sladidlo z kukurice? Viac asi v Amerike, bezne ho nekupime, ale zase v hotovych vyrobkoch je kadeco.

dasa_, St, 23. 08. 2017 - 12:34

no ve´d okolo toho je kopec kriku - u nás použijú izofruktózu na sladenie nealko nápojov a za hranicami obyčajný cukor. Ten cukor z kukurice je lacnejší, tekutý, tak je výhodnejšie pre výrobcov ho použiť. bez ohľadu na následky.

Kamila, St, 23. 08. 2017 - 12:49

Vidis take som nezachytila, u nas sa nealko nepije, ak neratam vynimocne kofolu o poniektorych, ta nejak nesledujem. Hambím sa

púpavienka, St, 23. 08. 2017 - 13:21

Našťastie moje telo mi dalo už pred rokmi cítiť že tieto sladké limonády nie, ale občas som kúpila cocacolu ale z iných príčin. Mne tam vždy veľmi tie sladidla vadili preto nemám vlastne som nemala rada ani ochutené minerálky, potom som radšej svoj sirup a aj deťom som tak ochucovala.

púpavienka, St, 23. 08. 2017 - 11:44

Vieš ja som nechcela uveriť že by som mala prísť k tak strikrnému jedeniu, žiaden keksík, žiaden cukrík, žiadna čokolada, žiadne chrumkanie či vyhryzanie. Občas potrebujem ryžový či kukuričný chlebík ak už potrebujem. Mne sa neskutočne v dobrej miere uprasvili všetky výsledky a to som mala odbery v júni, dlhodobý cukor úžasný výsledok, cholesterol o cele 2 menej ale úplne všetko išlo dole. Toto mi ale dalo za pravdu že aj ten vysoký cholesterol aj cukor bol iba dôsledok toho čo sa mi dialo.

Zatiaľ je pr e mňa zlé ísť na oslavu ešte aj moja dcéra nevedela čo by mi prichystala a tak upiekla tortu síce so špaldovou múkou a tvarohovým krémom s maslom ale dala tam kakao a navrch čokoládu a tak som sedela pri magnézií- minerálke ktorú som sa naučila piť kvôli magneziu a myslím že to funguje. No čo je zlé pre mňa, nedokážem vôjsť do priestoru kde sú výpary, chcela som ísť ku kamaratke do kuchyne ale išla som zomrieť. Toto mi ale vadí aj ked susedia grilujú, ja mám hrozné bolesti hlavy a hrdla vtedy a nemôžem byť ani len vonku.Ked som prechádzala popri čínskemu bistru musela som nedýchať, takže tých ečiek je tam požehnane. No a tiež som prišla na to že z obchodu tolerujem kura tak ako aj domáce ale iba od jedného dodavateľa - kráľovské kura - ak to nesmie byť tak vymaž. No ten lekár povedal že ja by som mala radiť o zdravom stravovaní nakoľko ja ten radar mám v sebe a potom by sme jedli iba tie lepšie veci.

dasa_, St, 23. 08. 2017 - 11:55

Verím, že oslavy sú problém. My sme mali známu, ktorá celý život prežila na rezancoch s mliekom. Toto jedlo jej pripavili aj na svadbe jej vnučky, kde teda bolo k dispozícii všetkého. A ona jedla iba toto. Možno sme ju trochu nechápali, ale zrejme mala podobné problémy ako ty. Našla si svoje jedlo a ostatné ju nepokúšalo. Dožila sa viac ako 90 rokov :)

Kamila, St, 23. 08. 2017 - 12:14

Ja s Tinkou chodim na oslavy tak, ze jej rovno upeciem kolac a donesiem, a potom zujeme obe. ;) Klasika piskotove cesto s bezlepkovou alebo spaldovou mukou, najlepsie ako rolada a k tomu krem mascarpone a tvaroh, alebo mascarpone a slahacka, abo v slahacke este uvarene zltka. To je nasa istota. ;) A našla som este jedny slane tycinky, co je tam kus malo drzodia, ale tie moze. len tiez uzkoprofilovy tovar, dostat asi len tu na vychode. Inak som objavia vyborne spaldove piskoty vyrobca Zemanka.

púpavienka, St, 23. 08. 2017 - 13:19

Dakujem za info, tak veru teraz obyčajne nekupujem veľké nákupy ale dlhšie mi trváju lebo musím skúsiť všetko možné, čítať. Mne nesmierne chutia kukuričné cestoviny zapekané s postruhanou tekvicou a kytičkou vňatky a zaliate kyslou smotanou s vajíčkom a veľa postruhaného syra alebo mozarely. /ˇUžasné a veľmi chutia aj celej rodine, len mi zjedli moje kukuričné cestoviny a teraz ich neviem dostať, musím ísť inde lebo Kaufland vypredal, nemôžem tie tmavé, to mám ako skala na žaludku. Takže odrazu som prišla aj na chuť cestovine. No a tiež som si povedala že si radšej nabudúce donesiem svoje jedlo.

Kamila, St, 23. 08. 2017 - 13:34

Ja zvyknem pouzivat iba kukuricne spagety, neviem najst siroke rezance, moji uz tiez zacinaju protestovat voci spaldovym

púpavienka, St, 23. 08. 2017 - 13:44

No ved to ja som si vtedy kúpila 5 druhov cestovín a všetky sú preč v Ka...e mali nejaký týždeň a potom ich aj znížili a cena 0,79 za pol kila bola úžasna, len som pochybila mala som kúpiť viac, ale kupovala som ich prvýkrát tak som nevedela.

púpavienka, St, 23. 08. 2017 - 13:46

Hore v článku som písala ako som si kúpila vinohradnícke broskyne a ako mi nič z nich nebolo / to sú tie ploche s bielou dužinou, včera som si tiež v tom istom obchode kúpila ale už drahšie a dnes idem zomrieť, takže iný dovozca či pestovateľ, u mňa je to o jedoch o ničom inom.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama