Delikatesa, ktorú si môžeme pripraviť aj doma z vlastnej úrody. Výborná príloha do šalátov, na cestoviny, pizzu alebo aj k mäsu.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 10 hod, 10 minút |
Čas varenia / pečenia | 15 minút |
Celkový čas | 10 hod, 25 minút |
Ingrediencie
1 | kilogram | paradajky mäsité oválne |
5 | strúčiky | cesnak |
olej olivový Extra Virgin | ||
štipka | soľ podľa chuti | |
trocha | bazalka |
Inštrukcie
- Sušenie: Najprv budeme paradajky sušiť. Na sušenie je najlepšia odroda San Marzano alebo Roma. Paradajky sú oválneho tvaru, podobné paprike. Sušiť budeme v rúre.
- Umyté paradajky nakrájame na štvrtinky a rozložíme šupkou dole na mriežku z rúry s papierom na pečenie.
- Sušíme pomaly v rúre vyhriatej najviac na 80 °C cca 10 hodín s malými prestávkami.
- Sušíme dovtedy, kým paradajky budú mať suchú konzistenciu. Nakoľko sa nakladajú do oleja, nemusia však byť vysušené úplne do chrumkava.
- Naloženie do oleja: Sušené paradajky osolíme (soliť môžeme aj počas vrstvenia) a ukladáme do pripravených čistých zaváracích pohárov. Striedavo ich vrstvíme s nakrájanými strúčikmi cesnaku, štipkou oregana, bazalky a zalievame kvalitným olivovým olejom. Dobre utlačíme a nakoniec znovu dolejeme olej, aby boli dostatočne ponorené.
- Potom vrch pohárov utrieme papierovou kuchynskou utierkou a poháre uzatvoríme čistými viečkami.
- Sterilizácia. Sterilizujeme cca 10-15 minút pri teplote100 °C, kým viečka dostatočne priľnú k sklu.
- Z tejto dávky pripravíme 6 pohárov o objeme 220 ml.
Dobrú chuť!
Postup:
