Priam naša "rodinná značka", kamaráti mojich detí kvôli - alebo vďaka - nemu k nám chodia dooosť často.
Čas prípravy: 5 minút |
25 | kusy | kvetov bazy |
2 1⁄4 | litre | studenej prevarenej vody |
80 | gramov | kyseliny citrónovej |
2 | kilogramov | cukru |
Prevarenú vychladnutú vodu dáme do veľkého 4-litrového pohára, rozmiešame v nej kyselinu citrónovú a namočíme do nej kvety bazy. Necháme odstáť 24 hod., scedíme a do šťavy pridáme cukor, rozmiešame (zväčša to robím v priebehu ďalších 24 hodín), potom plním do fliaš (takých sklenených, čo v nich kedysi Zeus džús predávali, ale aj klasické zaváracie môžu byť) a krátko sterilizujem, len toľko aby chytilo viečko.
Ja sterilizujem v trúbe, do hlbokého plechu naukladám fľaše - mne sa tam zmestí 12 ks - dolejem vodu tak, aby bola skoro po okraj plechu a pustím rúru. Po dosiahnutí žiadanej teploty sterilizujem asi 15 min., fľaše potom hneď vyťahujem.