Rada pečiem jablkové koláče a tento patrí medzi náš najviac obľúbený....názov hovorí za všetko:)
Zdroj: http://ywettrecepty.blogspot.sk/2012/07/babkin-jablkovy-kolac.html | |
Čas prípravy: 30 minút |
40 | dekagramy | múka hladka |
25 | dekagramy | maslo |
1⁄2 | balík | kypriaci prášok |
10 | dekagramy | cukor práš. |
2 | polievkové lyžice | mlieko |
2 | kusy | vajcia |
1 | kilogram | jabĺk |
1⁄2 | balík | cukor vanilkový |
trocha | mleta skorica |
1.Na doske preosejeme múku, rozmrvíme v nej maslo, rozmiešame prášok do pečiva a cukor. Pridáme vajcia a keby bolo cesto tvrdé pridáme 2 lyžice mlieka. Všetky tieto prísady na cesto spracujeme a rozdelíme na dva rovnaké diely.
2.Jeden diel vyvaľkáme a prenesieme valčekom na maslom pomastený a múkou vysypaný plech ( plech som použila s rozmerom 36x26 cm, ale kľudne môže byť aj menší)...(ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa plechu obkreslila potrebnú veľkosť, a cesto som na papieri vyvaľkala. Pomocou papiera a valčeka som cesto preložila na plech)
3.Na cesto dáme nastrúhané jablká, posypeme vanielkovým a kryštálovým cukrom a ešte škoricou.
4.Na jablká dáme druhý diel vyvaľkaného cesta, popicháme vidličkou a dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych.
5.Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom a pokrájame. Prajem dobrú chuť!