Torta Tenerina


Popis

História hovorí, že táto torta sa kedysi piekla pre kráľovnú. Keď kráľ Viktor Emanuel III. jazdil so svojou manželkou na prázdniny do mestečka Ferraro (Taliansko), napadlo miestneho cukrára že pripraví nadýchanú tortu pre maškrtný kráľovnin jazýček. A táto torta sa pečie dodnes.
Zdroj: Kuchár Emanuele Ridi
Čas prípravy: 20 minút

Ingrediencie

200gramovhorkej čokolády
100gramovobyčajného masla
60gramovkryštálového cukru
60gramovkakaa
3polievkové lyžicemlieka
3kusyvajcia

Inštrukcie

Vo vodnom kúpeli si rozpustíme horkú čokoládu. Ešte pred úplným rozpustením do nej pridáme studené maslo a celé to premiešame. Nakoniec si misku s rozpustenou čokoládou dáme nabok vychladnúť. Vajcia si rozdelíme na žĺtka a bielka. Bielka si odložíme do chladničky. Žĺtka s cukrom spolu vyšľaháme do penista. Potom do nich pridáme roztopenú čokoládu a znova vyšľaháme. Ďalej pridáme mlieko a kakao a znova poriadne vyšľaháme. Hotové cesto je síce veľmi tuhé, ale krásne sa leskne. Nakoniec si z chladničky vyberieme bielka a vyšľaháme tuhý sneh. Ten potom postupne pridávame do cesta a pomalinky ručne miešame. Cesto tak bude krásne nadýchané. Pripravíme si tortovú formu. Na spodok si dáme papier na pečenie a kraje formy si potrieme maslom. Cesto vylejeme do formy, vložíme do vyhriatej rúry (180°C) a pečieme 45 minút. Po dopečení necháme chvíľu vychladnúť a až potom krájame. Podávať môžeme v takomto nedozdobenom tvare, no kto má rád ešte sladšie koláče, môže si tortu ešte posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť prajem :-)

Postup: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené