Kurací perkelt


Popis

Tradičná klasika trochu inak. U nás perkelt robievala babka. Je na vás či použijete celé kurča, alebo len prsia, prípadne stehna.

Čas prípravy: 1 hod

Ingrediencie

1kuskurča
4polievkové lyžiceoleja
1polievková lyžicačervenej papriky
 čajová lyžičkasoli
2kusycibuľa
1kusšľahačková smotana

Inštrukcie

Kurča naporcujeme na menšie časti, osolíme. Z nevyužitých časti kurčaťa môžeme uvariť polievku.

Cibuľu nakrájame na jemno a dusíme na rozpálenom oleji vo väčšom hrnci. Keď je cibuľa sklovitá, dáme dole z tepla, pridáme červenú papriku, premiešame a zalejeme cca 3dcl horúcej vody.

Za občasného miešania necháme vodu odpariť a znova zalejeme vodou, postup zopakujeme cca 3 krát, kým sa cibuľa nerozvarí, je bez prebytočnej tekutiny. V tejto fáze pridáme časti kuraťa a na chvíľu opečieme z oboch strán, tak aby sme papriku neprepálili. Podlejeme vodou, vývarom, podľa potreby dosolíme a dusíme cca 45 minút.

Na záver prilejeme šľahačkovú smotanu (alebo smotanu na varenie), ktorú môžeme ale nemusíme zahustiť cca 3 lyžičkami múky a za stáleho miešania necháme zovrieť.

Podávame s haluškami, u nás sa volajú nokerle, ktoré pripravím z cca 400g hladkej múky, dvoch vajíčok a cca 100ml vody, soli. Konzistencia cesta by mala byť stredne hustá. Halušky varíme v slanej vode cca 7 minút.

Poznámky

Tesne pred dovarením môžeme pridať nakrájanú čerstvú papriku, olúpané paradajky nakrájané natenko. K takto pripravému perkeltu už nemusíme pridávať smotanu. Podávame s cestovinou, alebo haluškami.

Vyskúšať môžete aj zdravšiu verziu špaldových halušiek

Pozrite sa ako správne naporciovať kurča. Radí šéfkuchár Daniel Karas

Postup: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
3.75
Priemer: 3.8 (8 hlasy)