Prevrátený jablkový koláč


Popis

Recept s foto postupom na jednoduchý jablkový koláčik. Poleva nemala šancu stuhnúť. Úsmev Koláč je robený na malom plechu.

Čas prípravy: 15 minútČas varenia / pečenia: 35 minútCelkový čas: 50 minút

Ingrediencie

5kusyvajicka
5polievkové lyžicekryštálového cukru
5polievkové lyžicepolohrubej múky (špaldovej celozrnej) (moja bola bezlepková)
3polievkové lyžicemletých orechov
1⁄2kusprášok do pečiva
9kusymalých jablk
180millilitrovšľahačkovej smotany
150gramovhorka cokolada

Inštrukcie

Jablká očistíme a nastrúhame na hrubo.

Z bielok a polovice cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žltka vyšľaháme s druhou polovicou cukru a primiešam k nim aj múku s práškom do pečiva. Obe hmoty spojíme, zvyknem najprv k žltkovej zmesi pridať časť snehu, rozmiešať a potom pridám zvyšok snehu a orechy a zľahka vymiešam. 

Do menšej hranatej formy vystlanej papierom na pečenie rozložíme strúhané jablká, zarovnáme, zľahka utlačíme. Na jablká rozotrieme piškótové cesto. Pečieme pri teplote cca 190°C cca 35 minút, alebo podľa skúsenosti s vlastnou rúrou. Po upečení necháme zo 30 minút postáť, potom prevrátime,  a necháme vychladnúť.

V šľahačke nad parou roztopíme čokoládu necháme vychladnúť a rozotrieme na vychladenú jablkovú vrstvu. Mne nestíhal ani koláč vychladnúť, ani poleva stuhnúť ... Koláčik je výborný , šťavnatý, ľahučký ...

Poznámky

Ak chcete koláč upiecť na veľkom plechu, stačí pridať zopár jabĺčok a piškótu upiecť z viac vajec. (7 vajec, 7PL cukor, 7PL múka, 5Pl orechy) Čokoládovú polevu môžete nahradiť šľahačkou, alebo pudingovým krémom a vrch postrúhať čokoládou.

Postup: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
3.2
Priemer: 3.2 (5 hlasy)