Zapekané zemiaky s mäsom


Popis

Recept s foto postupom na výborný obed, trochu inak. Úsmev

Čas prípravy: 20 minútČas varenia / pečenia: 45 minútCelkový čas: 1 1⁄12 hours

Ingrediencie

1 1⁄2kilogramzemiakov
500gramovmäso (ľubovoľné kuracie, morčacie , bravčové)
250millilitrovkyslej smotany
1kusvajíčko
100millilitrovmlieko
 trochaolej, soľ, červené, čierne korenie, (iné podľa chuti)
1kuscibuľa
3strúčikycesnak

Inštrukcie

Zemiaky očistíme, nakrájame na kruhy a krátko obvaríme vo vriacej slanej vode, cca 7 minút. Ja som to prehnala Hambím sa Zlejeme vodu.

Mäso umyjeme, nakrájam na malé kúsky. Ja ho zvyknem dat aspoň na pol hodiny do marinády (olivoý olej, horčica, soľ, korenie, kečup ...) Na oleji orestujeme cibuľu, cesnak, všetko nadrobno nakrájané, pridáme mäso, krátko opečieme, prikryjeme a dusíme do polomäkka. Ak treba podlejeme vodou, vývarom ....

Pekáč vymastíme olejom, rovnomerne rozvrstvíme polovicu zemiakov, ktoré ešte posolíme, pokoreníme, na ne dáme mäso aj so šťavou, časť môžeme nechať na vrch. Navrstvíme zvyšné zemiaky, opäť posolíme, okoreníme. Kým pripravíme smotanovú zálievku, môžeme dať piecť do rúry.

Kyslú smotanu zmiešame s vajíčkom, trochou mlieka, 1/4 lyžičky soli a zalejeme ňou zemiaky v pekáči. Pečieme pri teplote cca 220°C cca 35 minút,a lebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.

Podávame s kyslými uhorkami, šalátom ...

Poznámky

Skúšala som aj verziu so zemiakmi bez obvarenia, len to by chcelo asi pri prvej časti pečenia prikryť pekáč, aby zemiaky skôr zmäkli. Dá sa to robiť aj so zemiakmi varenými v šupke, len s ami to zdalo suchšie. To krátke obvarenie sa mi asi najviac ujalo, len má bť ozaj krátke, nie ako sa mne posledne zadarilo. Hambím sa Ako obmenu môžete použiť aj dusené mleté mäso.

Postup: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
3
Priemer: 3 (2 hlasy)