Čas vianočný sa nezadržateľne blíži a ja som neodolala pokušeniu vyskúšať zopár nových receptíkov. V tej chvíli, keď zaplavila náš byt vôňa pomaranča a mandlí, taká tá "vianočná", hneď bolo fajn na duši...
Čas varenia / pečenia: 15 minút |
1⁄2 | šálka | sušených brusníc |
3⁄4 | šálky | kryštálového cukru |
2 1⁄2 | šálky | hladkej múky |
1 | šálka | masla alebo iného tuku |
1 | čajová lyžička | madľového extraktu |
kôra z 1 pomaranča | ||
1 | polievková lyžica | pomarančovej štavy |
cukor na obaľovanie |
1 šálka = 200ml
Brusnice a ¼ šálky cukru rozsekáme. V miske zmiešame múku, pridáme nasekané maslo, brusnice, zvyšný cukor, pomarančovú kôru a šťavu, mandľový extrakt a vypracujeme cesto. Sformujeme valec, ktorý zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chlade aspoň dve hodiny /najlepšie do druhého dňa/. Rúru predhrejeme na 160 °C. Z cesta nakrájame asi 0,5 cm plátky, ktoré obalíme v kryštálovom cukre, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 12-15 minút. Necháme vychladnúť. Skladujeme v uzatvorenej dóze.