Ak chcete ohromiť návštevu či blízkych, smelo do toho. Táto bábovka je plná cukru, rumu, zázvoru a úžasnej chuti pekanových orechov, ktoré ešte viac podčiarkujú maslo v ceste. Nie je to rýchlovka - treba rátať s dlhým časom na chladnutie a rozloženie chute.
Deťom nechutila. Dospelí ocenili .
Zdroj: www.foodnetwork.com | |||
Čas prípravy: 1 hod | Čas varenia / pečenia: 1 1⁄2 hours | Celkový čas: 2 1⁄2 hours |
375 | gramov | polohrubej múky |
2 | čajové lyžičky | prášku do pečiva |
1 | čajová lyžička | soli |
180 | millilitrov | mlieka izbovej teploty |
1 | polievková lyžica | čerstvého strúhaného zázvoru |
1 | polievková lyžica | vanilkového extraktu |
230 | gramov | masla |
200 | gramov | kryštálového cukru |
220 | gramov | trstinového cukru |
3 | kusy | vajcia L izbovej teploty |
2 | kusy | žltka izbovej teploty |
1 šálka opražených pekanových orechov - opražené v obchode nehľadajte. Upečte si na 180stupňov cca na 10 minút, kým nezačnú voňať deň či viac vopred.
Pripravíme si formu. Vymastíme a vysypeme - ja používam neprilnavú formu - teda toto mi odpadá. Na jej dno rozložíme nasekané opražené orechy.
Zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ.
V mlieku rozšľaháme zázvor a vanilku.
Vymiešame maslo s cukrom do penista a po jednom pridávame vajíčka a aj žĺtka. Prisypeme 1/3 sypkej zmesy, 1/2 tekutej, .... končíme sypkou zmesou. Opatrne vylejeme do formy, aby sme veľmi nerozhádzali uloženie orechov.
Dáme piecť na 50 minút v predhriatej rúre na 175 stupňov. Treba skúsiť test špáratkom.
Bábovku necháme UPLNE vychladnúť - najlepšie do druhého dňa.
SIRUP:
Všetko spolu varíme cca 5 minút, scedíme to a necháme úplne vychladnúť.
Do bábovky izbovej teploty urobíme dierky a polievame ju rumovým sirupov.
NECHÁME MINIMÁLNE 4 HODINY ODSTÁŤ.
DOBRÚ CHUŤ
Skutočne na túto bábovku treba hodne času. Hlavne na odstátie. Odporúčam začať piecť večer, aj pripraviť sirup a v nedeľu ráno "pred kostolom" dokončiť polievanie bábovky, aby po obede ku káve bolo na čom maškrtiť.
Je FAKT mega sladká. Pozor na cukor.