Losos krátko pečený v rúre s kabátom so zeleniny a strúhanky
Čas prípravy: 10 minút | Čas varenia / pečenia: 15 minút | Celkový čas: 25 minút |
400 | gramov | filet z lososa s kožou |
1 | kus | mrkva |
kus | cuketa | |
1 | kus | jarná cibuľka, príp. pažítka, žerucha (podľa toho, čo máme po ruke) |
2 | polievkové lyžice | strúhanka, ideálne hrubo mletá |
1 | polievková lyžica | olej |
čajová lyžička | soľ |
Mrkvu očistíme a na jemno nastrúhame. Rovnako na jemno nastrúhame aj zelenú časť cukety, stačí pol menšej (vnútro môžeme použiť do krémovej polievky). Na jemno nasekáme mladú cibuľku, prípadne pažítku, bazalku či iné bylinky. Pridáme strúhanku, olej a zamiešame. Vznikne ako keby drobenka na koláč.
Lososa umyjeme, posolíme. Položíme do pekáča vystlaného papierom na pečenie kožou dolu. Na vrch rovnomerne roztľapkáme pripravenú zmes. Dobre utlačíme.
Dáme do rúry vyhriatej na cca 150 stupňov a pečieme 10, maximálne 15 minút. Losos po stranách zbelie a vo vnútri ostane krásne šťavnatý.
Podávame so zeleninou, prípadne pečenými zemiakmi.
Samozrejme, okrem lososa sa dajú použiť aj iné ryby, ideálne filet z tresky.
Pokiaľ má niekto problém s lepkom zo strúhanky, skúste použiť kukuričné lupienky alebo strúhanku