Recept s fotopostupom na tradičnú slovenskú klasiku. Možno raz využijú naše deti, aj keď staršia dcéra varí lepšie ako ja.
Čas prípravy: 30 minút | Čas varenia / pečenia: 30 minút | Celkový čas: 1 hod |
2 1⁄2 | kilogramov | zemiakaov |
4 | kusy | vajicka |
1 | kus | klobása |
250 | millilitrov | kyslá smotana |
100 | millilitrov | mlieka |
trocha | olej, soľ, červená paprika, čierne korenie, rasca |
Zemiaky umyjeme a a uvaríme v šupke do polomäkka (po zo vretí cca 20 minút, aby sa do nich vidlička ľahko zapichla, pozor na rozvarenie). Necháme vychladnúť a očistíme. 3 vajíčka uvaríme natvrdo, klobásu nakrájame na marné kúsky.
Pekáč vymastme olejom a polovicu zemiakov nakrájame buď na tenké kolieska, alebo hranolčeky. Posolíme, okoreníme ..., navrch rozložíme nakrájané vajíčka, klobásu, prekryjeme druhou vrstvou nakrájaných zemiakov. Znova posolíme , okoreníme, pokvapkáme olejom dáme piecť do rúry pri teplote cca 230°C.
Vymiešame mlieko, vajíčko, smotanu a soľ. zemiaky vyberiem z rúry, prelejeme ich smotanou a pečieme cca 30 minút.