Bezlepkový koláč z pohánkovej múky
250 | gramov | pohánková múka |
250 | gramov | maslo |
250 | gramov | cukor |
250 | gramov | mandle |
6 | kusy | vajce |
1 | kus | prášok na pečenie |
1 | čajová lyžička | mleta skorica |
1 | kus | ríbezľový džem (na potretie) |
1 | štipka | práškový cukor na posypanie |
Tortovú rormu vyložíme papierom a steny potrieme maslom a posypeme múkou
Mandle pomelieme nahrubo alebo nasekáme. Vyšľaháme bielka
Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Postupne zamiešame žltka. Teraz zamiešame pohankovú múku, prášok do pečiva, škoricu a nasekané mandle. Na záver pridáme opatrne po troche vyšľahané žltka.
Nalejeme do formy, urovnáme a pečieme na 160stupňov asi 40 minút.
Necháme vychladnúť, rozrežeme na polovicu. Natrieme ríbezľovým džemom, spojíme a vrch posypeme práškovým cukrom
Pohánková múka dáva koláču zaujímavú rustikálnu chuť. Ja som použil polovicu mandle a polovicu vlašské orechy.