Cviklová torta bez múky


Popis

Pri rannom čítaní ma inšpiroval komentár od "babalajky" Lenky Úsmev ... a bolo rozhodnuté. Všetky suroviny boli doma tak nič nestálo v ceste upiecť po dlhšej dobe niečo z cvikle. Tento koláčik má výhodu, že je bez múky, je šťavnatý a má super chuť.

 

Čas prípravy: 30 minútČas varenia / pečenia: 1 hodCelkový čas: 1 1⁄2 hours

Ingrediencie

500gramovcvikla uvarená
1deciliterolej
20gramovZázvor čerstvý
1⁄2čajová lyžičkaskorica
1kuscitrón - šťava aj kôra
1čajová lyžičkavanilky bourbon
1kusprášok do pečiva
90gramovkukuričná múka - polenta
150gramovorechy mleté
4kusyvajce
130gramovtrstinový cukor

Inštrukcie

Uvarenú cviklu ( mala som kúpenú hotovú ) si nakrájam na menšie kúsky, zázvor očistím a tiež nakrájam na drobno. Spolu všetko rozmixujeme na kašu a postupne pridáme olej - mixujeme kým sa nevstrebe. Do cviklovej hmoty zamiešame všetky ostatné suroviny okrem cukru a vajíčiek. Necháme stáť kým nevyšľaháme žĺtka s cukrom do svetlej peny a z bielok tuhý sneh so štipkou soli. Do cviklovej hmoty vmiešame žĺtkovú zmes a na záver veľmi zľahla zapracujeme sneh. Vylejem do papierom vystlatej formy (22 cm) a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 st. Pečieme približne 60 min. - skúsime špajlou. Korpus necháme vychladnúť a vrch môžeme natrieť - poliať podľa chuti.

Ja som vrch potrela mňankou jablkovo-hruškovým maslom a poliala čokoládou, trochu posypala orechami. Dobré je poliať aj citrónovou polevou alebo len pposypať cukrom.

Poznámky

Hmotu - cesto sa dá vyliať aj na vymastený plech. Piecť sa bude kratšie a bude nižšie. 

Postup: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)