Koláčik, ktorý si môžete tiež zaradiť do bezlepkovkých ... neviem ale do bezmúkových isto
Čas prípravy: 20 minút | Čas varenia / pečenia: 40 minút | Celkový čas: 1 hod |
6 | kusy | vajicka |
200 | gramov | trstinový cukor |
200 | gramov | mandle |
1 | čajová lyžička | skorica |
2 | polievkové lyžice | olej |
1 | kus | vanilkový lusk |
1 | kus | citrón - kôra |
citrónová omáčka | ||
1 | kus | citrón - šťava |
80 | gramov | trstinový cukor |
2 | decilitre | body |
1 | polievková lyžica | zlaty klas |
Na potretie | ||
3 | polievkové lyžice | marhuľový džem |
2 | polievkové lyžice | voda |
1 | polievková lyžica | limoncello |
Mandle si na suchej panvičke opečie, zomelieme na jemno. Žĺtka šľaháme s 100 g cukru do peny, pridáme zrniečka z vanilky, škoricu a nastrúhanú citrónovú kôru. Bieľka so zvyšným cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Varechou vmiešame do žĺtkovej hmoty mandle a sheh. Vylejeme na plech vystaný papierom ( podľa veľkosti plechu bude koláčik vyšší - nižší ). Rúru zohrejeme na 160 st. a pečieme približne 40 min.
Omáčka - vodu s cukrom zvaríme (hodila som do toho vanilkový lusk čo ostal). Varím kým sa nám nespraví sirup trochu tahajúci sa za vareškou, prilejem šťavu z citróna (môžýeme aj viac podľa svojej chute). V troche vody rozmiešame zlatý klas a zavaríme do sirupu. Ak sa Vám zdá omáčka moc hustá rozriedte trochou limoncella .
Džem s vodou si zohtrejeme a rozriedime, dochutíme limoncello.
Upečený koláč ešte teplý potrieme džemovou redukciou a necháme vychladnúť. Koláčik podávame s omáčkou a čerstvým ovocím...ak sa to nechce, stačí posypať cukrom a nakrájať.