Biela krémová polievka výraznej chuti a vône po zeleri.
Čas varenia / pečenia: 30 minút |
1 | liter | voda |
200 | gramov | zeler |
10 | gramov | hladká múka |
170 | millilitrov | mlieko |
1⁄4 | kus | žltka (surové) |
5 | gramov | masla |
20 | gramov | pečivo |
vňať (pažítka, petržlen) |
Očistený zeler uvaríme v slanej vode. (Ja som použila zeler z kuracej polievky, ktorý nikto nechce).
V hrnci na sucho opražíme múku, zalejeme 1l studenej vody, rozmiešame, osolíme a varíme asi 10-15 minút. Pridáme prelisovaný zeler a privedieme k varu. Nakoniec zjemníme žltkom rozmiešaným v mlieku a necháme prejsť varom. Dochutíme maslom a nakrájanou vňaťou. Podávame s pečivom nakrájaným na kocky a nasucho opečeným.
Recept som prepočítavala z noriem, podľa ktorých sa varilo v školských jedálňach. Ak by mal niekto záujem, môžem pridať množstva na 100 porcii