Kváskové lievance so slaným karamelom


Popis

Dávno som nekváskovala a situácia s nedostatkom droždia na zlákala opäť si kvások založiť, takže už som piekla žemle, chlebík a na rad prišli lievance.

Čas prípravy: 45 minútČas varenia / pečenia: 10 minútCelkový čas: 55 minút

Ingrediencie

Lievance
150gramovšpaldová múka
2kusyvajicka
180gramovkyslá smotana
2polievkové lyžicetrstinový cukor
1štipkasoľ
2polievkové lyžicekvások
slaný karamel
300gramovcukr krystalový
30millilitrovvoda
125gramovmaslo
75millilitrovsmotana na šľahanie
6gramovsoľ

Inštrukcie

Všetky suroviny na lievance spolu dobre vymiešame aby sme nemali hrudky (cesto je podstatne hstejšie ako na palacinky), nádobu prikryjeme fóliou a necháme v chladničke 12 hod. (môže tam byť aj viac a pečieme podľa potreby čerstvé). Pred pečením som do cesta vmiešala trochu na hrubo nasekanej čokolády (nemusí byť). Lievance pečieme na miernom ohni z obidvoch strán aby boli prepečené aj vo vnútri.

Slaný karamel - na veľmi miernom plameni rozpúšťame cukor s vodou bez miešania. Až keď nám začne cukor hnednúť a je rozpustený zmes premiešame a pridáme maslo izbovej teploty. Maslo necháme rozpustiť a pridáme smotanu tiež izbovej teploty. Spolu vymiešame, odstavíme a pridáme soľ - najlepšia je morská alebo ružová himalajska.

Potom už len skladáme lievance a prelievame karamelom, posypala som sekanými orechami a dostala som zaváraní višne tak aj tie poslúžili a ozdobu, v kombinácia s karamelom výbornéééé.

Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)