Ako rozmnožiť droždie


Popis

Ako z jednej dávky droždia urobiť viac porcií. Recept na domáce droždie.

Ingrediencie

náhrada droždia
3kusyzemiak
30gramovcukor
3polievkové lyžicevoda
1čajová lyžičkadroždie
Závin
300gramovhladká múka
4gramovsoľ
150gramovmlieko
40gramovcukor
2polievkové lyžicevlastného droždia
80gramovolej
Čokoládová náplň
1kusčokoládový puding
3polievkové lyžicemlieko
3polievkové lyžicecukor
50gramovmaslo
1kusžltko na potretie

Inštrukcie

Aj vy ste sa dostali do podobnej situácie? Múky síce dosť, ale posledná kocka droždia v chladničke. A v obchode nič. Vyskúšajte tento recept. Vďaka jednej lyžičke droždia vyrobíte domáce droždie do zásoby.

Príprava trvá trochu dlhšie, kvasinky z droždia musia dostať šancu rozmnožiť sa.

Najdôležitejšia časť je výroba vlastného droždia

1. Potrebujeme cca 300g zemiakov, ktoré uvaríme v šupke, po vychladnutí očistíme a jemno nastrúhame alebo prelisujeme.

2. V 3 polievkových lyžiciach vody rozpustíme cukor. Môžeme aj jemne zahriať a nechať vychladnúť.

3. Zamiešame 1 čajovú lyžičku droždia. Vznikne taká riedka kašička. Tú zmiešame so zemiakmi a v miske necháme odpočívať pri kuchynskej teplote  cca 8-10 hodín.

4. Potom  hmotu preložíme do porcelánovej misky, prikryjeme fóliou a umiestnime do chladničky. Časom sa vôňa trochu zmení. Od typicky drožďovej prešla k jemnej vôni ovocného kvasu.

Začínala som v nedeľu večer.

V pondelok ráno som droždie umiestnila do chladničky.

V utorok ráno som zamiesila kysnuté cesto.

Pokus sa vydaril a mne v chladničke ostalo droždie minimálne na 6 až 8 ďalších pokusov. A z posledného kúska jednoducho založím novú várku.

Teraz postup, ako som miesila cesto a vyrobila kakaový závin.

1. V mlieku som rozpustila cukor, mierne zahriala a pridala asi 2 veľké lyžice droždia z misky. Rozmiešala som a nechala asi 20 minúť kysnúť. Nič moc sa nedialo. Žiadna veľká reakcia.

2. Múku som premiešala so soľou, pridala kvások, žĺtko, olej a spracovala cesto. Rúru som asi 30 sekúnd vyhriala, potom vypla a prikrytú misku som dala dnu.

3. Po 3 hodinách sa cesto zdvojnásobilo svoj objem. Vyvaľkala som ho a potrela náplňou. Zatočila a nechala ešte aspoň pol hodiny kysnúť.

4. Nakoniec som potrela žĺtkom a vložila do rúry vyhriatej asi na 180 stupňov. Piekla som asi 20 minút. Dĺžka pečenia veľmi závisí na vlastnostiach vašej rúry.

Chuť závinu je rovnaká, ako keby sa použilo bežné droždie.

 

Postup: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené