Karfiolovo tekvicové kari


Popis

Karfiol s tekvicou v jemne pikantnej krémovej omáčke

Čas prípravy: 5 minútČas varenia / pečenia: 20 minútCelkový čas: 25 minút

Ingrediencie

1kusmenší karfiol
1kusmenšia tekvica hokkaido, prípadne maslová
200milligramovkokosové mlieko
1polievková lyžicakarí pasta
1čajová lyžičkarímsky kmín
1čajová lyžičkakoriander
1polievková lyžicazázvor
1polievková lyžicakoreň kurkumy
2strúčikycesnak
1čajová lyžičkamletá kurkuma
2kusyjarná cibuľka
1štipkasoľ
1zväzokvňať podľa vlastného výberu (petržlen, koriander....)
2polievkové lyžiceoleja
1šálkamrazený hrášok

Inštrukcie

Karfiol rozoberieme na ružičky a umyjeme. Tekvicu očistíme a nakrájame na kocky (hokkaido netreba ani šúpať), Cibuľu nakrájame na jemno. Kúsok zázvoru a ak máme, tak aj kurkumy očistíme a tiež nakrájame na jemno, cesnak rozdrvíme.

Na oleji chvíľu opekáme rímsky kmín a koriander. Pridáme zázor, kurkumu a cesnak a opekáme asi 30 sekúnd. Pridáme cibuľku, kari pastu a prudko restujeme. Vsypeme karfiol, tekvicu a spolu krátko pekáme. Podlejeme asi 2 lyžicami vody, jemne osolíme, pridáme kurkumu alebo kari korenie v prášku a pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Pridáme kokosové mlieko, priemiešame a spolu dusíme prikryté do mäkka, ešte 5-10 minút. Pridáme mrazený hrášok a necháme prejsť varom. Na záver prisypeme  nakrájanú zelenú vňať podľa vlastnej chuti.

Podávame s ryžou. Hotové kari môžeme posypať semienkami čierneho sezamu alebo černuchy.

Poznámky

Je pravdepodobné, že nie všetky koreniny budete mať doma. Možno bude stačiť použiť hotovú zmes kari korenia z obchodu. Omáčka by mala byť jemne pikantná.

Ak vymeníte kari korenie a kokosovú smotanu napríklad za mletú papriku a klasickú smotanu, tak vznikne karfiolovo tekvicový perkelt a bude tiež výborný Úsmev

Postup: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)