Lepenice | lia6
Výborná dobrotka, ideálne pre tých, ktorí majú radi zemiaky a kyslú kapustu. Nepíšem koľko čoho, robím od oka. Najprv uvádzam originálny recept mojej babky, ale nižšie napíšem, ako to robím ja.
zemiak | ||
kyslá kapusta | ||
2 | kusov | cibuľa |
trocha | olej | |
trocha | rasca | |
trocha | soľ |
Recept mojej babky:
Zemiaky očistíme a uvaríme do mäkka v slanej vode s rascou.
Kapustu scedíme, šťavu odložíme a kapustu nakrájame.
Jednu cibuľu nakrájame na drobno a osmahneme na lyžici masti. Pridáme nakrájanú kyslú kapustu, osolíme, pridáme rascu a podusíme do mäkka.
Uvarené zemiaky zlejeme a popučíme na kašu so šťavou z kyslej kapusty. Primiešame podusenú kapustu a necháme chvíľku prehriať.
Druhú cibuľu nakrájame na mesiačiky a osmahneme na lyžici masti.
Lepenice rozdelíme na taniere, omastíme na masti opečenou cibuľkou.
Moja verzia:
Osmahneme cibuľu, na tom opražíme nakrájanú kyslú kapustu, zalejeme šťavou z kyslej kapusty a podusíme do mäkka.
Do toho nakrájame na malé kúsky uvarené zemiaky, pridáme rascu a chvíľu dusíme. U nás musíme mať veľa cibule
Cibuľu nakrájanú na mesiačiky orestujeme na lyžici masti do tmava. Kto chce, aby nebola moc "rozmočená", tak ju môže najprv obaliť v múke a následne vysmážať.
Na tanier rozdelím lepenice, navrch dám opraženú cibuľku a posypem červenou mletou paprikou. Kto chce ozvláštniť chuť, tak si tam môže dať na kocky na krájanú a opraženú slaninu.
Ako príloha sa hodia kyslé uhorky, alebo zakysanka rozmiešaná s kyslou smotanou a štipkou soli. Kto má možnosť, môže si dopriať kyslú žinčicu.
tak toto som v živote nepočula(y) ale určite to skúsim(sun)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
To je tzv.staré sedliacke jedlo, ale je to hamka, ňamka(sun)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
U nás sa to volá Strašenina a robím to ako tvoja babka,ale ja dávam surovu kapustu a k tomu mlieko.Ak sa mi zvýši,na druhy den použijem aj ako prílohu k mäsu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Strašenina? Zaujímavý názov a kde sa to takto volá?...ja predpokladám, že ten, čo mám ja, tak asi pochádza z CZ...babka bola z tade(sun)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no na východe sa to tak volá,neviem či všade,a to je s tým naším mäkkým"š"
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
lia iiiiiiic niekam, ja som sa dala "na zdravy vikend" a ona mi taketo chute narobi:-D :-D :-D :-D
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
lydush,
ale veď kyslá kapusta je nenormálne zdravá, to ti povie každý výživár - a že si k nej prihodíš pár kocôčok opraženej slaninky?? No Bóóóže!!!!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Však hovorím, že to je zdravééé...ani toho oleja(masti)tam nejde veľa...lyžica na cibuľu s kyslou kapustou a druhá lyžica na osmahnutú (tmavú)cibuľu...naozaj tam viac netreba:-) (sun)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nále, šak to je zdravéééééé...tu slaninku som tam len tak spomla...a masť, alebo olej môžeš nahradiť olivovým olejom...treba improvizúvať;-) (sun)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mňam,aj ja som dnes robila,ale tak ako aj tvoja babka,všetci sa zalizovali:-P Na to,že som to robila prvý krát,sa zadarilo,som na seba pyšná...až na to mlieko...bolo z krabice a nie od babky ;-)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Fidorka, dobrotka to je-máš pravdu(y) (sun)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
U nás sa to volá lepenica s kyslou kapustou.Máme to radi.Ale musí tam byť tá slaninka vždy.Moji mäsožravci bez toho nechcú. :-)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ešte som zabola...soli si dá každý koľko chce...mne to stačí aj bez soli...kapusta je slaná dosť, ale napr.môj Tomáš si to solí hoonne:-P (sun)