reklama

Zemiakový šalát podľa MM

Pridal/a adus dňa 29. 10. 2012 - 12:31 - Recepty adus
obrázok k receptu

reklama

myslím, že vlastne úplne obyčajný zemiakový šalát, ale holt každý si tam dáva to svoje, jeden ho chce suchý (taký je ten náš), druhý "čvachatavý" ...

Ingrediencie
12 kusov zemiak
1 kus cibuľa
3 kusov mrkva
1⁄4 kus zeler
2 kusov nakladané uhorky
1 plechovka hrášok
1 čajová lyžička soľ
  trocha mleté čierne korenie
  trocha nové korenie mleté
  trocha olej
  trocha ocot
  trocha cukor
  trocha rasca
  trocha horčica
  majonéza
  zväzok petržlenová vňať
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Deň vopred uvaríme mrkvu a zeler nakrájané na kocôčky (ja krájam zeler tzv. "na márne kúsky", mrkvu tak "klasicky") v náleve z vody, soli, čierneho a nového korenia a oleja, vody len toľko, aby zelenina bola prikrytá. Ocot pridávam až keď je zelenina uvarená (cca dve pol. lyžice) a ešte dochutím na sladkokyslo štipkou cukru, nechám cez noc vychladnúť (neviem prečo, ale tak ma vždy babka s mamou učili, že musí ísť studený nálev na horúce zemiaky). Na druhý deň postavím variť zemiaky v šupke, kým sa varia scedím mrkvu s zelerom, nakrájam cibuľu, dám ju do nádoby, v ktorej budem šalát miešať a posolím, aby pustila šťavu, nakrájam si nakladané uhorky, otvorím konzervu s hráškom a tiež ju ocedím. Urobím majonézu (viď tu uložený recept "Majonéza z mixéra). Uvarené zemiaky scedím, prelejem studenou vodou, aby sa ľahko šúpali, ale nenechám vychladnúť (viď poznámka kúsok vyššie), ošúpem, pofúkam spálené ruky, pretlačím do nádoby, kde už mám cibuľu (cez také to pretláčacie kolečko), opäť pofúkam spálené ruky a pridám odkvapkanú zeleninu (mrkvu s zelerom, uhorky aj hrášok) a posekanú petržlenovú vňať. Pridám aj majonézu, zľahka premiešam a privolám MM - on je vrchný dochucovač - čo viem, tak dáva (ak treba soľ, ale niekedy aj netreba, lebo už som dala aj do nálevu, aj na cibuľu aj do majonézy), mleté čierne korenie, mletú rascu, horčicu a nejakú tú štipľavú paprikovú pastu (najčastejšie Eros Pista) - koľko, to netuším, ale šalát je vždy skutočne fajný.

Doplňujúce poznámky

Toto je taká tá suchá verzia, ktorú uprednostňuje MM, my sme vždy robili ten čvachtavý, tam sa zeleninová zmes (mrkva, zeler) nalievala na tie zemiaky aj s nálevom.

Výnos
6 Porcie
Celkový čas
1 hod, 30 minút
Čas prípravy
1 hod, 30 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

Alena7, Ut, 30. 10. 2012 - 13:45

:-) zaujímavý recept. Robievam podobný, ja nedávam zeler a namiesto konzervy čistého hrášku takú tu miešanú zeleninovú konzervu (mrkva+hrach+kukurica). Zato s ochutnávačom je to u nás úplne tak isto, všetko zamiešam a chlapi chodia koštovat... :-D
No a raz ma dostal MM, keď odo mňa chcel vedieť, koľko asi stoja suroviny na takýto domáci šalát (rofl) (rofl) Tak som bola zaskočená, lebo oceniť 1 ČL soli alebo štipku pepřu som naozaj nedokázala (blush)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama