reklama

Mätovo-citrónový sirup

Pridal/a dasa_ dňa 12. 06. 2013 - 08:14 - Recepty dasa_
Mätovo-citrónový sirup, Zaváranie, recept, dasa_

reklama

Ide o trošku kontroverzný recept, hlavne kvôli použitiu celého citróna :)

Ingrediencie
1 zväzok mäta
1 kus citrón
1 kus limetka
  kilogram trstinový cukor
  liter voda
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Citrón a limetku riadne umyjem, nakrájam na menšie kúsky a pomocou ponorného mixéra trochu rozmixujem.

Mätu umyjem, nakrájam na drobnejšie, pridám k citrónovo-limetkovej zmesi a spolu rozmixujem skoro na kašu.

0,4 l vody dám zavariť, zalejem tým rozmixovanú hmotu a privediem ešte do varu. Nechám v chladničke do druhého dňa.

Cukor rozvarím s vodou a do vychladnutého precedím rozmixovanú zmes z chladničky. Najviac nám to chutí z minerálnou vodou. A keď nezabudnem kúpiť správny alkoholický nápoj, tak vyskúšame aj také :)

Koľko tento sirup vydrží, netuším. U nás cca 1 týždeň :)

Ak niekto nemá rád špecificky horkastú chuť citrónovej kôry, kľudne môže dať citrón a limetku ošúpanú. Skúšala som aj takú verziu, ale nám práve ta horkastá príchuť chýbala.

Namiesto limetky môžu byť samozrejme aj dva citróny. A miesto trstinového cukru je možné použiť bežný cukor. Dokonca jednu várku som skúšala aj s rozvareným karamelom z kryštálového cukru.

Doplňujúce poznámky

Ideálne je použiť citrón a limetku nestriekané. Ale priznám sa, také som v obchode ešte neobjavila. Tak ich vždy aspoň dobre vyumývam a potom namočím na pár minút do octovej vody.

Výnos
10 Porcie
Celkový čas
20 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

Karolinka71, St, 12. 06. 2013 - 09:31

Pre manžela je to sirup číslo 1.
Ale je fakt že je neprekonateľný v horúčavách na zahnanie smädu.
Naposledy keď som robila bazový sirup tak som do jednej várky hodila aj zväzok maty.Tak máme bazovo - citronovo - matový a je výborný.

Kamila, St, 12. 06. 2013 - 09:56

Ten musí byť skvelý. Rozmýšľam, či sa mi chce také variť, abo bude len chodiť trhať čerstvú metu celé leto a kúpim citróny. (blush)

Alena7, St, 12. 06. 2013 - 14:11

Zaujímavý recept. (sun) Mohla by si upresniť, aké množstvo je asi "zväzok" ? (blush) Predstavujem si to tak, že koľko zmestím do zatvorenej ruky - alebo inak?

dasa_, St, 12. 06. 2013 - 14:21

no, skúšala som to aj vážiť, ale nejak mi to nešlo. Proste som v záhrade natrhala poriadnu hrsť mäty. Občas sa predáva aj obchode už natrhaná, v takých zväzkoch. Ale úprimne, presné množstvo v podstate nie je až tak dôležité, aj keď 2 stonky je určite málo :-)

Dzeny, St, 12. 06. 2013 - 15:10

Vyzerá to super. (y) Bio ovocie by malo byť chemicky neošetrované. Či nie? Je to síce drahšie, ale ak človek nekupuje každý deň kilo bio citrónov, tak sa to dá vydržať. :)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama