reklama

Kapucínka väčšia - Tropaeolum majus - Lichořeřišnice větší

Pridal/a Adinka dňa 30. 03. 2008 - 09:58

reklama

-prírodné antibiotikum
Táto rastlinka môže byť trvalka lebo jednoročka, popínavá alebo prízemná, so žltými, oranžovými alebo aj červenými kvetmi, z ktorých vznikne plod - tobolka s tromi semenami. Pochádza z južnej Ameriky /Peru, Kolumbia/, kde bola domorodým obyvateĺstvom využívaná ako liečivá rastlina. K nám sa doviezla v 17tom storočí ako okrasná rastlina.

Používame z nej semená, kvety aj listy. Tobolky na sušenie zbierame až keď sú dozreté - hnedé /september, október/, alebo ešte mladé zelené ich môžeme nakladať do octu spolu s púčikmi, podobne ako kapari.

Kvety a listy môžeme zbierať celé leto, používajú sa na obložené chlebíčky, do šalátov, pomazánok, polievok, ochutených octov a olejov, môžeme ich sušiť, alebo pripraviť z nich tinktúru či sirup.

Droga obsahuje glykozid glukotropeolín, mastné kyseliny, biekoviny, glukózu, draslík a iné minerálne látky. Chuť je mierne korenistá, niekedy ostrejšia, pripomína žeruchu či redkvičku.

Táto rastlinka je silné prírodné antibiotikum, účinkuje proti baktériám ako sú Staphyloccokus, Streptokokus, Proteus, Salmonela, Escherichia coli a iné.
Bylina sa používa na liečbu chronických aj akútnych zápalov močových aj dýchacích ciest, rozdrvené semená vypudzujú hlísty, robia sa z nich obklady na boľavé miesta, pomleté sa používajú ako korenie a povzbudzujú trávenie, čerstvé listy a kvety dopĺňajú vitamíny pri ozdravných kúrach.
V minulosti bola zložkou aj v prípravkoch na rast vlasov a proti lupinám.

Vysievame na slnečné stanovište, ak predpestúvame v kvetináčoch, vyložíme ich von až po mrazoch. Sanžíme sa vyhľadať bezveterné stanovište, pre listy vysádzame do úrodnej pôdy, pre kvety a semená na suchšie a na živiny chudobnejšie miesto.


reklama

reklama

andika, St, 16. 07. 2008 - 08:28

ja tu kapucínku milujem ,a nútim každého ,kto k nám príde tie kvety ochutnať?najprv pozerajú na mňa ako čo si šiši,ale potom vatčšinou podlahnú tej božskej chuti.používam ,kvety aj listy ,do šalátov na chlebík,alebo si len tak odkusnem kvietok.problem mám so semienkami,už som počula o tom ,že môžu nahradiť kapary,len neviem ,ako ich zavariť?;-( ;-( máte niekto recept:-P Zatiaľ,to robím tak,že mladé semenáčiky otrhám,omyjem,zalejem ,octom.../mimochodom,vznikne chutný pikantnyý ocot,a semienka postipne prepašúvam do šalátov.Lenže toto sa dá len kým ,kvitnú. Ale neviem ,ako na to zakonzervovanie,len v tom octe?to sa mi nejak nezdá?

Adinka, So, 19. 07. 2008 - 21:38

Aj soľ som dávala a trochu sterilizovala. Niekto dáva aj štipku cukru, a niekto pridá na pohár jeden cesnak, alebo skombinuje s cibulkou. To bolo tiež fajné. Ale tento rok som ešte nerobila, uvidím či dačo postíham :)

antonia, Ne, 20. 07. 2008 - 17:10

musim sa priznat ze som tie pekne kvietocky doteraz iba obdivovala (flower) ..slubujem teraz uz aj ochutnam (giggle) a este otazocka..kolko sa da spapat naraz?? nepredavkujem sa ???;-)

Adinka, Ut, 22. 07. 2008 - 16:18

Ono je to dosť aromatické, tak zas asi samostatne vela nespapáš, ako prílohu to môžeš kldune kolko chceš. Myslím že dennú dávku viac ako 10 deka nepresiahneš. Zloženie sa trochu rôzni od druhu, ale v podstate je to ako žerucha.

antonia, Ut, 22. 07. 2008 - 16:25

dakujem :-* urcite ochutnam...moj drahy sa zo mna smeje ze som ako kozička...ze mna staci pustit na luku...(giggle) , keby tam stal aj automat na kavu..tak kludne ;-)

motylik, Ut, 22. 07. 2008 - 22:06

ááááách baby, ja vám tak závidím, že si ju môžete hryzkať. Aj ja sa chcem ísť napááááásť. Ako ju pestujete?

Adinka, St, 23. 07. 2008 - 20:24

ja vždy na jar zasadím .. niektoré si predpestujem v kvetináči samozrejme už nemôžem vyčkať/, a niektoré rovno na záhon. aj do bylinkovej hrady dávam, aj medzi kvety, aj do kvetináča na okno. Na zimu som ešte neskúšala do kvetináča ... ktovie ..ale si by bola slabá ...
NIekedy si semiačka poodkladám, a niekedy aj dokúpim, najmä ak chcem ťahavé. tie sú krásne aj po plote.

motylik, Št, 24. 07. 2008 - 18:41

Takže aj na okne či balkóne by sa dalo (dám si miesto muškátov)? A semienka máš zo záhradkárskeho obchodu? A hlinu akú?

Adinka, Pi, 25. 07. 2008 - 17:30

Joj ... to ja nie som taký záhradkár .. ja dávam všade našu zo záhrady zmiešanú s naším kompostom .. Jedine na čučoriedku sa chystám viac kyslej z ihličnanov prihodiť ...
POdľa mňa skús takú ako na izbové kvety, ak kupuješ ... ja to pestujem aj s petúniami a muškátmi. Ináč sa vraj ružiam dobre darí s kapucínkou a cesnakom. Tak som zasadila k ruži kapucínku ... ... no. Kapucínke sa darí dobre. Má asi 2 metre na všetky strany .Ružu a cesnak nevidno ... no. (rofl)

Vranka, Po, 06. 10. 2008 - 22:10

Ja som dávala deťom kapucínkovú tinktúru keď mali
výtermi zisteného streptokoka v hrdielku. Po dobraní tinktúry sme urobili výtery znova a streptokok bol preč. Naozaj má antibakteriálne účinky. (flower)

j.janoskova, Ne, 13. 02. 2011 - 16:22

prosím vas može sa kapucinka uživať pri liečbe varfarinom

Adinka, Ne, 13. 02. 2011 - 19:04

VArfarin - to je ten na riedenie krvi ? V podstate pri kaucínke nie sú žiadne nežiadúce účinky, ani nepôsobí proti tomu, ale predsa je to tinktúra - teda v alkohole, takže by som to skonzultovala aj s lekárom.

tilliacor, So, 23. 04. 2011 - 09:32

Dobrý deň všetkým! Ďakujem za rady o kapucínke! Ja som ju tento rok kúpila prvý raz a priznám sa , nikdy som o nej nepočula a kupovala som ju , aby som vykrila miesta v polotieni záhrady. Až teraz som sa dozvedela, čo všetko sa s týmto zázračným kvietkom podniknúť. Určite vyskúšm, prípadne budem informovať..(blush) Zatiaľ je jedna časť zamýšľanej výsadby už v zemi,druhú by som chcela podľa mesačných cyklov až niekedy o dva-tri týždne...
V každom prípade ma teší, že som narazila na Vaše rady a skúsenosti.
Prajem veľa radosti z pestovania ( nielen) kapucínky!:-)

macka 10, So, 23. 04. 2011 - 15:33

Adinka,vďaka za príspevok.Tiež milujem kapucínku,ale doteraz ako kvety-sú nádherné.Odteraz ich budem aj konzumovať.Môže niekto napísať recept na tinktúru? Ja ich už mám zídené,asi tak 10 cm,zem som tiež dávala ako na muškáty-minulý rok boli nádherné až do mrazov. Krásny zvyšok sviatočného dňa(sun) (sun) (sun)

Adinka, So, 23. 04. 2011 - 17:24

Ahojte, teším sa, že kapucínke sa dostalo pocty :-* JA robím tinktúru alebo z čerstvých, alebo z zo sušených kapucíniek. Z čerstvých je to skôr likér a dám niekedy tiež trocha medu na lepšiu chuť (hug)

Do 7 decového pohára napchám listy, kvety a puky kapucínky, a zalejem alebo kvalitnou domícou .. alebo vodkou do plna a nechám lúhovať 3 týždne. Potom scedím a uložím do fliaš. Ak likér - pridám kus "mädu" alebo niekedy aj nejaké iné bylinky ..

pejchalernik, So, 19. 05. 2012 - 05:51

Dobrý deň prajem.Bola by sze tak dobrá a napísala mi kde zoženiem kapucínku.Hľadám ju už niekoľko rokov a nik mi nevie poradiť.Za odpoveď dopredu ďakujem.

Adinka, So, 19. 05. 2012 - 21:37

Ak si chcete zasadiť, tak mávajú pri semiačkach, Môžete si vybrať aj takú viac popínavú, aj nižšiu. 4esky je to Lichořeřišnice, ak by tam bol taký názov. Ak chcete už spracovanú, tak to v tinktúrach sa dá väčšinou zohnať. Rôzni výrobcovia ponúkajú.

momoyka, So, 20. 10. 2012 - 19:34

dobry den, chcela by som sa opytat, ci sa da kapucinka znova zasiat z tych semien pozbieranych... dakujem

Adinka, Št, 25. 10. 2012 - 19:18

Dá sa, keĎ sú už zrelé :) Niekedy sa aj sama povysieva a na jar vzíde :)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama