reklama

Špargľové rizoto

Pridal/a balalajka dňa 19. 05. 2014 - 07:59 - Recepty balalajka
Špargľové rizoto, Hlavné jedlá, recept, balalajka

Pixabay.com


reklama

Vôbec nie rýchle, ale skvelé rizoto podľa mňa.

Ingrediencie
2 ryža guľatozrnná
5 špargľa
1 kus cibuľa
  kus parmezán
  kus biele víno
  kus karí
  kus maslo
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Očistíme špargľu cca do 2/3. Drevnatý spodok odstránime. Na olivovom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku a pridáme nakrájanú špargľu. Ja tie vrcholky (cca 5cm) nechávam v celku a celé podusím spolu. Podlejeme vodou a dovaríme.

Keď je špargľa uvarená, vyberieme tie 5cm vršky ( budú na ozdobu do rizota) a ešte chvíľu varíme, aby zbytok špargle išiel ľahko rozmixovať.

Cibuľkovo - špargľovú masu budeme používať ako základ do rizota - ak máte radšej slané, treba dosoliť.

Na olivovom oleji opražíme rýžu, pridáme špargľovú omáčku a dolejeme bielym vínkom ( pôvodne bol v recepte zeleninový vývar, ale ja kocky v kuchyni nepoužívam, tak podlievam suchým vínkom ).

A miešame a riedime vínkom, koľko rýža vsiakne po al dente, alebo ak vy ľúbite a nevadí vám to až do mäkka.

Poprášte kari (nemusí byť), vmiešajte 5cm špragľové vršky, cca 100gr parmezánu alebo podobného syra, a asi 80gr masla. Prikryť a nechať "dotiahnuť".

Papáme posypané parmezánom, zapíjame vínkom, čo ostalo vo fľaši a užívame si každé jedno sústo. Dobrú chuť!

Foto: Pixabay.com

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
45 minút
Čas prípravy
45 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

Kamila, Po, 19. 05. 2014 - 09:44

Ďakujem, toto vyzerá veľmi zaujímavo, určite vyskúšam, aj keď víno pri varení som ešte nepoužívala, ale ja mám ešte veľké rezervy. (giggle) Ani rizroto poriadne neviem variť. (blush)

balalajka, Po, 19. 05. 2014 - 11:19

A tak víno používam aj pod mäsko, keď je napísané, že podlejte mäsovým vývarom :-D . Celkovo - otvorená fľaša bieleho Chardonnay pri varení dáva vareniu iný ráz (rofl) .
To musíš tak jak v tých amerických filmoch - polovicu do pohára naliať a za deci pod rýžu (rofl) .

Kamila, Po, 19. 05. 2014 - 13:06

Však by som po chvíli zaspala abo na stole spievala, ale asi skôr to prvé. (giggle)

balalajka, Po, 19. 05. 2014 - 14:55

Treba miešať, nie spať :-D .

adus, Po, 19. 05. 2014 - 15:56

Joj, asi máme rovnaké chúťky, naša Barča robila včera, ale trochu iným postupom a mali sme okrem špargle aj šampiony v ňom a hrášok zelený.
Inak, hoci rizotko podlievané vínkom je super, ja si zvyknem mraziť vlastný vývar domáci práve na takého účely - keď sa robí rizoto ...
No a ten vývar si zase robím, keď varím perkelt - ten totiž robím z horných kuracích stehien, ale MM nemá rád, keď ich nevykostím a neodkožím - takže do perkeltu iba čisté mäso a zo zvyšku je vývar na podlievanie - rizota alebo čohokoľvek ;-)

balalajka, Po, 19. 05. 2014 - 17:31

K tomu vyvaru... mna fascinuje, ked citam recept na polievku so zeleninou a ide don este navyse bujon. To aby bola zelenina zeleninovejsia (rofl) .
Klobuk dolu nad sikulkou. Mne sa mrazit nechce .... ja som leniva a ani neni kde ... mam tam zmrzlinu (rofl)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama