reklama

Kysnutý makový kvet

Pridal/a melisa dňa 05. 06. 2014 - 12:54 - Recepty melisa
Kysnutý makový kvet, Koláče, recept, melisa

reklama

Kto má rád makové dobroty, koláčik je výborný!

Ingrediencie
Cesto:
500 gramov hladká múka špeciál
40 gramov čerstvé droždie
3 polievkové lyžice práškový cukor
350 millilitrov mlieko
3 polievkové lyžice olej
  štipka soľ
1 kus vajce
50 gramov maslo
Plnka:
20 polievkové lyžice mletý mak
10 polievkové lyžice kryštálový cukor
2 kusov vanilkový cukor
200 millilitrov mlieko
  trocha citrónová kôra
  trocha škorica mletá
Ostatné:
1 kus vajce
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Cesto:

pripravíme si kvások z trochy vlažného mlieka, lyžičky cukru, droždia, posypeme múkou. Múku preosejeme, pridáme olej, cukor, soľ, vajce, maslo, kvások a vlažné mlieko podľa potreby. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré posypeme múkou, prikryjeme a necháme vykysnúť.

Náplň:

mletý mak zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, pridáme horúce mlieko, citrónovú kôru, škoricu a necháme vychladnúť.

Postup:

cesto po vykysnutí rozdelíme na polovicu, rozvaľkáme, každú potrieme polovicou náplne. Zvinieme na roládu. Konce odrežeme a spojíme do kruhu. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Do 2/3 nakrojím po celom kruhu dookola, asi 2 cm od seba a každú časť pretočíme o 90°. Tým vytvoríme kvet. Necháme podkysnúť asi 20 minút. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 180-200°C. Každý sa musí však riadiť svojou rúrou. Kvet môžeme naplniť ľubovoľnou plnkou, orechy, tvaroh, kakao.

Výnos
18 Porcie
Celkový čas
1 hod, 30 minút
Čas prípravy
1 hod, 30 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

Dzeny, Št, 05. 06. 2014 - 13:15

WAW! Vyzerá to úžasne. Kúpila som si nedávno originál mak z Jarnej, tak aspoň viem, ako ho efektívne použiť:)

Kamila, Št, 05. 06. 2014 - 13:16

Jej to vyzerá skvele. (clap) (y) (clap)

melisa, Št, 05. 06. 2014 - 13:38

Ďakujem nie to nič zložité, ako obyčajný koláč, iba trochu upravený. Ja používam svoj mak, každý rok si ho dopestujeme v záhrade.

melisa, Št, 05. 06. 2014 - 13:57

Ešte malá poznámka: do stredu koláča vložíme odrezané konce z rolády a spolu upečieme. (sun) (flower) (sun)

tomasko70, Pi, 06. 06. 2014 - 14:18

Melisa,
Prosim ta mozes vysvetlit ten proces narezavania este raz pre tych menej chapavych :-)
Dik,

melisa, Pi, 06. 06. 2014 - 15:15

Najskôr sa stočená naplnená roláda spojí do kruhu, potom sa potrie vajíčkom a nareže na rezy do 2/3 smerom do stredu, čiže neprereže sa celkom /vidieť to aj na foto/ vo vzdialenosti asi 2 cm od seba. Keď je narezaná, iba sa každý kus pootočí o 90°C do prava. To je asi všetko. Ak by ešte bolo niečo nejasné, rada odpoviem. (blush) (flower)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama