reklama

Bývať vo Vlkolínci nie je žiadna sranda

Pridal/a Dzeny dňa 25. 08. 2016 - 10:48

reklama

Tak mám po dovolenke na Liptove (kde inde, keď aj rodičov chcem vidieť:)) Dali sme si 26 km túru na Slemä a Ohnište - tu si niečo o tejto túre tortúre môžete prečítať a aj fotky popozerať.:) Prechádzka na Žiarsku chatu, to bol oddych, aj z tohto dám neskôr foto. Cestou späť do BA sme boli vo Vlkolínci a Hronskom Beňadiku.

Teraz ten Vlkolínec: Pekné to tam majú, ale dvadsiatim stálym obyvateľom sa tam nežije dobre. Turisti im idú na nervy. Aj mne by šli. Lebo niektorí nechápu, že tam žijú ľudia a lezú im aj do obývačiek, lebo si myslia, že sú v skanzene a môžu vliezť všade. A niektorí dokonca nechcú ani tie dve eurá za vstup zaplatiť a potom klamú, že v pokladni práve nikto nebol. Ale inak sme si to užili. Ceny suvenírov také srandovné, že nám trápne bolo.

Kostol vo Vlkolínci
Madlo na dverách kostola o Vlkolínci
Cintorín vo Vlkolínci
Keramická nádova - múzeum vo Vlkolínci
Trofej líšky - múzeum vo Vlkolínci
Vlkolínec architektúra
Tradičný dom vo Vlkolínci
Drevený dom vo Vlkolínci
Muškáty v dome vo Vlkolínci
Vlkolínec - tradičná architektúra
Múzeum vo Vlkolínci
Kuchyňa v dome vo Vlkolínci
Drevená socha vo Vlkolínci
 


reklama

reklama

dasa_, Št, 25. 08. 2016 - 12:32

hmmm, tak presne o tomto som chcela písať. Teda nei o Vlkolínci, aj keď sme ho zhodou okolností navštívili tento rok tiež.a pred pár dňami som sledovala v telke nejaký dokument o živote tam. Aj so sťažnosťami obyvateľov.

Ale o turizme ako takom. Napísala jedna známa na FB komentár o tom, ako na slovensku nepodporujeme turizmus, ci ho vlastne ani nechceme. Boli to slová fakt trefné. Ťali do živého. a teda, naozaj ma v mnohom pravdu.

Dovolím si to skopírovať:

*********

velký turistický potenciál, ale dost nevyužitý, Slovensko nestojí o turisty? (absence informačních materiálů, nedostanete nic ani k ne zrovna levné vstupence, ani plánek hradu - u nás běžně zdarma, mizerné značení, informační centrum v turistické sezoně zavírá v pět??, zámek ve čtyři??)
 hnusný kafe, beeee, až na jedinou výjimku - coffeesheep.sk Trenčín
halušky jsou dobrý všude, ale každý den se to nedá
pohostinství jako u nás cca 10let zpět, v souhrnu celkem bída
pizzu už nemůžu ani vidět, ale navečer prostě nic jinýho v menších městečkách neseženu, chybí obyč hospody s lokální kuchyní

sídliště Súhradky v Rovniach obyč restaurace večeře 20€ - to jako vážně? (pro srovnání - Plachutta u Opery řízek nebo Tafelspitz stejná cena-v centru Vídně, hotel Elizabeth v Trenčíně cca 16)
Tož tak. Pokud milujete kopce jako já, vyražte, ty ostrý zubatý vrcholky jsou úžasný, turistický barevný značky stejně dobrý jako u nás, jen nehledejte vzdálenosti v km. Městům se klidně vyhněte, výjimka byl Trenčín, ten je nádherný, navíc se některý památky blbě hledají díky absenci značení (románský kostelík v Pominovci jsem našla jen díky GPS souřadkám, totéž mauzoleum Gábora Barossa)"

*********

Na druhej strane uvažujem napríklad o takej drobnosti, ako sú rôzne maličké útulne kaviarne. To sa nám mnohým páči. Dokonca aj presne pod našim bytom je nebytový priestor, kde by presne taka krásna aj s terasou mohla byť. Ale pýtam sa sama seba, páčilo by sa mi to? Stále počuť na balkón cudzie rozhovory, na oplátku vaše rozhovory počujú tiež. Len tak sa vyvaliť na balkón by tiež nehrozilo.... Hluk. A nedajbože by okrem kavy varili aj niečo iné - ten smrad. A z kaviarne cigarety.... a to hovorím iba o kaviarni. Radšej útulnú krčmičku?

 

Alebo taka dedina. Však by tam jeden aj penzionik urobil. Ale čo z toho? Ostatní stracaju sukromie. Jeden, dvaja zarobia, možno aj dalsí dvaja, traja najdu pracu. Ale bude to stale ta čarovna dedina, kde sa tak dobre žilo? Taká ta, ako obdivujeme na obrázkoch?

Sme egoisti alebo si iba chránime svoj kľud? A vlastne aj svoje peniaze. Lebo po pravde, prídu turisti, príde aj zdražovanie. Lebo však treba zarobiť.... Ja viem, nie je to vždy, ale je to často.

 

Je to fakt dilema...

 

Dzeny, Št, 25. 08. 2016 - 13:39

Neviem súhlasiť s tou českou turistkou. Možno som nejaká nenáročná, ale skôr si myslím, že si najskôr zistím kam idem a čo od toho očakávať. Veľmi vás prosím, neberte to ako nejaký hejt na rozmaznaných turistov, ale nedá mi to:

Pre mňa dovolenka nie je o káve ale o zážitkoch. Áno, aj kávu si dám, aj sa najem. Ale nie je to len o tom:) 

Značenie turistických trás v slovenských horách je, z môjho pohľadu, úplne ok. Neviem kade pani chodila, ale toto naozaj nie je problém, aspoň nie pre mňa. Zatiaľ odhady sedeli, viem, že z kopca mi to ide pomalšie, tak viem, že si mám pripočítať 15-20 % času.

Večera za 20 € - toľko to nestojí ani v mnohých reštauráciách v centre BA, takže k tomuto neviem zaujať stanovisko. Faktom je, že na Slovensku sa tradícia "českých hospod" nedrží a áno, v menších mestách a dedinkách je niekedy problém dobre sa najesť. Toto uznávam. Ale tiež to nie je neriešiteľné, lebo v dnešnej dobe mobilných aplikácií s množstvom recenzií na stravovacie zariadenia je fakt jednoduché nájsť si dobré jedlo kdekoľvek, prinajhoršom sa odveziete o dedinu vedľa.

Vlkolínec je nádherný príklad toho, ako turistický ruch devastuje život obyvateľov. Podľa mňa by mali byť vstupy limitované, lebo je to fakt o hubu. Obyvatelia nemajú priestor sa s prepáčením v pokoji vytoto... A zrážať sa s ostatnými návštevníkmi a užijeť si to ticho uprostred ničoho, to tiež nie je ok. Zápis v UNESCO je super, ale davy turistov ničia kolorit.

Ešte k tým cenám vstupného. Počas tejto dovolenky sme za týždeň na vstupnom pre troch minuli okolo 100 €. To je 5 € denne za jedného. Viem, že ak človek nemá peniaze, tak je to strašne veľa, ale ani múzeá, galérie, skanzeny, jaskyne a podobne nemôžu fungovať zadarmo. Viem, že niekedy človek za investované peniaze očakáva viac, ale to sa stáva všade. Poznám ľudí, ktorí boli sklamaní zo Sixtínskej kaplnky:)

 

dasa_, Št, 25. 08. 2016 - 13:59

len na vysvetlenie, ona neprišla za turistikou, ona prišla pracovne práve do tých zapadlých dediniek a čas po práci využívala na objavovanie slovenska.  Teraz konkrétne trenčiasky kraj, nejaký rok dozadu to bola orava.

 

Jasne, ani ja so všetkým nesúhlasím. Priznávam, že kávu v kaviarňach pijem často, ale neviem ohodnotiť. Teda viem povedať, že tu mi chutí viac, tu menej, ale po pravde, len jeden jediny krat sa nam stalo, že sme kávu vrátili - na morave to bolo Pohoda. Pravda je aj to, že skoro v každej dedine je pizza. Ale po pravde, ja ani neviem, čo by malo byť slovenské jedlo.

STV davala taky serial, kde slovaci žijúci v zahraničí ukazovali typické jedlá svojej novej domoviny. A keby som ja mala niečo také povedať u nás, v našom meste, tak som vedľa. Len tak pre seba som si v hlave robila scenar, čo by bolo dobré ukázať. A teda, dopredu som si povedala, že halušky a pirohy to zrovna nemusia byť, to je také prvoplánové. Nejak mi to nejde.

Možno je to fakt tak, že "menučkové" podniky pomaly likvidujú našu gastronómiu

Ja-tereza, Po, 29. 08. 2016 - 10:17

Ja som v duchu tiež tak trochu ľutovala domácich, keď som bola vo Vlkolínci. Ale k inému. Tento víkend sme s MM tiež vybehli a tiež sme jedli vonku. ja som konštatovala, že to jedlo bolo také trochu oklamané. Zemiakové lokše boli viac múkové ako zemiakové, bryndzová náplň  v pirohoch zas viac zemiaková ako bryndzová atď. Tak ma to mrzelo, lebo to jedlo nebolo lacné. Jedli sme na viacerých miestach, na jednom sme na jedlo /fazuľovú polievku, ktorú mali predpokladám uvarenú/ čakali hodinu - ja som sa nerozčuľovala, veď som na dovolenke, mám času dosť, ale mužovi to vadilo. Tak asi je čo vylepšovať. A ešte k tomu pritiahnuť turizmus k našim obydliam.  Bývame v obyčajnej menšej dedine, kde nič nie je, iba jedna v našom kraji dosť vychýrená reštaurácia, ktorá však nie je pre úplne obyčajnú klientelu. Takže domáci do nej veľmi nechodia, za to svadby na terase /aj tie celebritné/ sa tam konajú každý piatok, sobotu, nedeľu. No a to je aj dosť otravné pre ľudí, ktorí bývajú v bezprostrednej blízkosti. Na niektorých svadbách púšťajú ohňostroj, je síce pred desiatou hodinou, ale keby mi spali malé deti, asi by mi to vadilo. Aj keď mne je to fuk, bývam dosť ďaleko odtiaľ. Takže všetko   má dve strany mince.

Aanička, So, 03. 09. 2016 - 21:04

Turistický ruch rozvíjať, to áno. Ale iba keď ja chcem ísť dovolenkovať. Nie, keď sa mi tu majú motať nejakí japonci alebo nebodaj číňania :)

Celkom tomu rozumiem. Aj mne sa páčia romantické dedinky, rada sa obzerám, nakúkam do cudzích dvorov, pozerám okná. Ale u mňa môžu obdivovať maximálne kvety na balkóne.... Aj to iba z diaľky. nechcem tu žiadnych fajčiacich povaľačov. :)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama