reklama

Kváskové rožky

Pridal/a Dzeny dňa 13. 11. 2017 - 13:02 - Recepty Dzeny
Kváskové rožky, Chlieb, pečivo, recept, Dzeny

Dzeny


reklama

Vyskúšala som rožky z kvásku, dopadlo to dobre.

Ingrediencie
460 gramov špaldová múka celozrnná hladká
250 millilitrov voda
1 polievková lyžica kvások
1 polievková lyžica maslo
1 čajová lyžička soľ
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Našla som si pár receptov na rožky a skombinovala som ich. Výsledok ma milo prekvapil. Jediná vec, ktorú som urobila úplne zle bolo, že mi ušla ruka pri solení, úplne stačí jedna čajová lyžička, dve sú už moc.  

Prvá fáza

150 g múky, 150 ml vody a kvások zmiešame a necháme 12 hodín odpočívať, napríklad na kuchynskej linke. Ideálne je zarobiť si na cesto večer pred voľným dňom, lebo tých 12 hodín, to nie je koniec čakania na rožky:))) V receptoch, ktoré som našla radili prikryť misku potravinárskou fóliu, ja som fóliu nemala, ale mám misku rýchlokysku, tak som ju použila. 

Druhá fáza

Po 12 hodinách som pridala do pripraveného cesta ešte 310 g múky, 100 ml vody, 1 PL zmäknutého masla, 1 ČL soli. A miesime a miesime. Ja som miesila rukou, aby som mala odhlad, či sa cesto ešte moc lepí, alebo nie. Zdalo sa mi, že by to ešte  znieslo trocha múky, tak som prisypala. Pripravené cesto necháme kysnúť v miske prikrytej fóliou. Ja som čítala, že treba 2-3 hodiny, ale ja som sa ponáhľala, takže som ho nechala len 1,50:)

Tretia fáza

Potom cesto vyvaľkáte, urobíte rožky a dáte ich na plech zas odpočívať a zas 2-3 hodiny. Fakt som sa ponáhľala, takže rožky relaxovali len 1,45. Rožky je dobré zas prikryť fóliou aby neuschli. Fóliu som nemala, tak som na to hodila tenkú igelitku. 

Konečne môžeme piecť

Rúru si vyhrejeme na 250 stupňov a pečieme cca 10 min. 

Aby bol výsledok lepší, je dobré dať na spodok rúry plech s cca 3 dcl vody. 

Doplňujúce poznámky

Skúsila som namiesto masla 1 PL kokosového oleja, tiež dobré;)

Doplňujúce obrázky
Kváskové rožky, Chlieb, pečivo, recept, Dzeny, 1

Dzeny

Výnos
8 Porcie
Celkový čas
10 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
10 minút

reklama


reklama

dasa_, Po, 13. 11. 2017 - 14:03

no to by tuším chcelo aj časový rozpis - kedy začať, kedy pokračovať..... Vyzerajú fajn a určite aj chutili

Dzeny, Po, 13. 11. 2017 - 14:50

Dasa_, rozvrh ti treba!:)) Úplne bez srandy to hovorím. Musela som vstať o pol šiestej, aby som to stihla do 10, lebo o 11 sme mali byť na výstave a večer na koncerte, tak sa mi to nijako nedalo inak, len takto:))))

dasa_, Po, 13. 11. 2017 - 22:06

tak by ma zaujímalo, kedy tento proces opakuješ. Iste sa chystáš každý víkend piecť čerstvé pečivo :D

 

balalajka, Po, 13. 11. 2017 - 14:24

Váľam sa od smiechu po podlahe ... improvizácií sa medze nekladú ako vidím ani pri varení.

A ja som včera môj kvások vyhodila. Už ma to nebavilo. Tak od znovu môžem začať Chichocem sa ... a kvások si dávala akú múku - tiež bol špaldový?

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama