reklama

Mäso nie?

balalajka , 09. 01. 2018 - 06:51

reklama

Priznávam, som mäsožravec. Či skôr bielkovinožravec. Mäso, mliečne výrobky, vajíčka teda môžem.

Boli časy, keď mi zo sviečkovej stačilo na obed knedľa a šťava, dnes razím teóriu, že bez knedle sa zaobídem, bez šťavy to neni ono a mäso proste MUSÍ BYŤ.

Vytiahla som tu tému zelenina. A ako vidím, skončili sme pri rezňoch a sviečkovej. Dobré je pre moju dušu čítať, že popri cestovinách sme nezabudli a varíme také tie klasiky našej kuchyne.

Len som sa zastavila "rezeň moc často nie".

A napadá ma otázka: Čo je to moc často - napríklad pri tom rezni. Ja som sa zamyslela a u nás pomaly každý druhý či tretí týždeň sú rezne (kuracie, morčacie, sem tam bravčové, sem tam teľacie). Keby bolo na mojich chlapoch kľudne každý deň. A také "do ručičky" - teda ideš okolo hrnca a taký malý šikovný si zoberieš a zješ za pochodu bez chleba, tak také môžu fakt nonstop. Však preto ich nerobím "tak často", lebo naozaj by som len smažila.

Ako často u vás vlastne mäso na tanier dávate? Čo teraz - v túto nepodarenú zimu, žiada sa Vám viac mastné jedlá a pokračujete fašiangovým obdobím či skôr také ľahké niečo pripravujete?

A ak ľahké, čo to vlastne je?

Pozrite si aj


reklama


reklama

dasa_, Ut, 09. 01. 2018 - 07:26

Ja nerobím rezne často, respektíve asi tak 3-4 krát do roka, hlavne na dovolenku :). Ale nie preto, lebo nechutia, ale preto, lebo z duše neznášam to obaľovanie. Teda to mi nevadí, vadí mi, že mám pri tom vždy ubabrané ruky. Neznášam, keď mám niečo nalepené na prstoch.

Zato taký ten super recept, ked v sobotu zmiešam jeden jogurt, alebo jednu kyslú smotanu s vajíčkom, soľou a rôznymi koreninami, prikryjem a šupnem do chladničky. A nasledujúce dva dni len vytiahnem, pretiahnem stúhankou bud z rozkov, alebo z kukuričných lupienkov, alebo sezamom, alebo nejakou zmeskou syra a opečiem na rozpálenej panvici, to mám rada. Hlavne pre jednoduchosť prípravy. To by som povedala, že treba ručičky bozkávať tomu, kto toto vymyslel.

Vymýšľať bezmesité jedlá u nás doma je hodne o taktike :) Ale snažím sa hlavne piatky dodržiavať a keď sa dá, aj soboty. Cez týžden je aj pre mňa jednoduchšie robiť mäso. S tým, že aspoň prílohu prepašujem niečo zdravšie.

A ešte, vždy som spokojná, keď viem, že sú v chladničke vajíčka. Lebo to je taká záchrana pre mňa, keď už fakt neviem, čo. Hemendex to istí :)

púpavienka, Ut, 09. 01. 2018 - 08:41

Si spomínam ako mi pred rokmi pritákavala sestra, ked som hovorila že neviem pochopiť že niekto každú nedeľu robí rezne. Ja som vtedy bola v takom leveli že mne oveľa viac chutilo mäso na prírodno - to môžem stále ale naozaj na prírodno  a teda ak je na rasci je tam rasca, ak na cesnaku bol tam cesnak ak na čiernom korení bolo tam. Teraz viem prečo mi to vyhovovalo, viem že čím menej ingrediencie tým pre moje telo zdravšie a lepšie.

K tej sestre - teraz už pár rokov robí každú nedeľu rezne a to nemá ani deti ktoré odchádzajú na intrak ani nič také. No a myslím že za posledné roky kým  nás ešte bolo viac tak som tiež častejšie zaradila rezne a odrazu som v nich našla to čaro aj ja. Vždy som mala rada taký úplne horúci rezeň ale potom som už nebola veľmi rezňová, ale potom v pohode.

Moja dcéra mi povedala tiež niečo podobné, ak sa opýta čo ma uvariť - odpoved od chlapov je vždy - rezne, vraj s tým nemá problém lebo toto sa vždy zje. Tak si vyber. 

Ja za 8 a pol. som si raz urobila vyprážan= morčacie rezne aj ked chuť by aj bola ale viem že až také super to pre moje telo nie je.

Aha, ako často davate na stôl mäso? - ja predtým a zrejme stále všežravec , mäso iba jediný krát v týždni varím a potom ežte mám stehno na druhý deň, takže dve malé stehna - moje kohúty zas až také stehniska nemali. Jednoznačne pre pracujúcu ženu je oveľa jednoduchšia príprava mäsa  ako iného.

Kamila, Ut, 09. 01. 2018 - 08:43

Na rovinu, čerstvý rezeň by som aj ja schmatla rovno do ruky a žula. Nerobím, nechce sa mi hrať s trojobalom, to zvladnem na vianoce takto len ryby vypražiť. Občas vypražím syr alebo karfiol v cestíčku. Inak stále tvrdím, že keby mi mal kto variť zeleninové jedlá, alebo by mi to aspoň jedli všetci, rada by som prešla na stravu bez mäsa. Vajíčka môžem, mliečne výrobky tiež, ale mäsa by som sa rada vzdala, tak pocitovo, len horšie s realizáciou, pri každodennom varení.Hambím sa

dasa_, Ut, 09. 01. 2018 - 09:28

ešte taký príspevok aj o zelenine aj o mäse. Mne sa veľmi páči inšpirácia azijskou kuchyňou. Teda, na skutoční chute asi nemám, lebo je to aj o surovinách, hlavne o korení.

ALe hlavne to, že je tam vždy velmi vela jemne nakrájanej zeleniny, aj jemne nakrájané mäso. Zaujímavé je, že je to najčastejšie vysmážané v tuku. A napriek tomu sú chudí.

Jedna známa išla do inonézie a velmi sa bála, čo to urobí s jej váhou, lebo všetko bolo o vysmážaní. Napodiv, velmi rýchlo schudla asi 10 kg. Takže v tuku to nebolo. Ale možno skôr v tom, že ku každému jedlu bola hlavne zelenina. Veľa zeleniny.

M.á.r.i.a, Ut, 09. 01. 2018 - 13:06
Tak jednoznačne vyhráva mäso a je aspoň 5x v týždni, ale u nás dominuje aj zelenina a nie len tá záklaná. Siahnem po rôznej aj neprebádanej už len zo zvedavosti tak napr. sme prišli na chuť ačokče alebo mangoldu a často použivam kvaku - zabudnutá to zelenina. Takže veľa zeleniny a tiež veľa mäsa. Rezeň to je tak raz za pol roka a najradšej kurací ale zo stehna šťavnatý. Ale keď som napr. v Rakúsku teším sa naň a hlavne telací ,tenučký, teplý a veľký ako tanier. Vajička a syry akékoľvek okrem roztierateľných môžu byť každý deň...joooj ovčí a kozí mňam.
Dzeny, Ut, 09. 01. 2018 - 13:07

U nás je mäso každý deň. Ja by som to prežila aj bez mäsa, ale chlap tvrdí, že sa s tých mojich zelenín nenaje. Zje všetko, ale keď nie je mäso, tak potom chodí a zháňa, čím by sa dotlačil. A rezne robím raz do týždňa a vôbec to nemusí byť v nedeľu. Ja robím rezne celkom rada, je to raz-dva. Chápem, že ak má doma niekto troch chlapov, čo by rezne jedli namiesto chrumiek, tak to raz-dva nie je, lebo sa bavíme o dosť odlišných množstvách:DDD Ale vypražiť 4-5 rezňov, tak to je fakt otázka max pol hodiny aj upratovaním bordelu po trojobale:))))

val, Ut, 09. 01. 2018 - 15:19

Neviem ci sme velmi masovy ale vyvar robievam casto, hovadzie vacsinou v podobe lasagni alebo masovych guliciek. Morcacie a kuracie rezne robievam ale povacsinou grilovane na panvici ak vyprazam tak zasadne na masti. U nas sa zje vela cestovin takze kombinujem s nimi, zda sa mi ze jeme vseho tak pŕimneŕene :-) 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama