reklama

Kváskový chlebík bez miesenia

Pridal/a M.á.r.i.a dňa 18. 01. 2018 - 18:23 - Recepty M.á.r.i.a
Kváskový chlebík bez miesenia, Chlieb, pečivo, recept, M.á.r.i.a

reklama

A kváskujem ďalej, chcela som robiť šišky, kvások od večera do rána na mňa čakal...plány sa zmenili, bol z neho chlebík. Šišky potrebujú viac času a ten som nemala. Ale objavila som chlebík, ktorý budem robiť často, chuťou veľmi dobrý, pripomína mi taký dobrý zemiakový.

Ingrediencie
Ražný kvások:
150 gramov ražná múka
150 gramov voda
1 polievková lyžica štartér
Ostatné:
100 gramov špaldová múka celozrnná polohrubá
200 gramov špaldová múka celozrnná polohrubá
2 polievkové lyžice pšeničné klíčky
1 čajová lyžička soľ
1 polievková lyžica semienka ľanové
1 polievková lyžica semienka tekvicové
1 polievková lyžica semienka slnečnicové
250 millilitrov voda
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Večer si urobíme kvások zmiešaním múky, vody a štartéra - ten dávam aj viac ako PL. V malej fľaške v chladničke mám odložený kvások z predchádzajúceho pečenia.

Zakryjeme a necháme do rána nech pracuje, je to cca 12 hodín. Ráno pridáme ostatné suroviny okrem vody, tú prilevame pomaly. Miešame len varechou tak, aby sa múky spojili s kváskom. Cesto je dosť husté.

Formu si vyložíme papierom a cesto do neho preložíme, varechou uhladíme, prikryjeme utierkou a necháme 4 hodiny kysnúť.

Rúru zohrejeme na 250 stupňov, vložíme opatrne formu, nemalo by sa s ňou moc "búchať", aby z kysnutého cesta neunikli bublinky.

Pečieme 10 minút, potom znížime teplotu na 200 stupňov a dopekáme ešte 30 minút.

Môžeme špajdlou vyskúšať či je chlieb upečený.

Teplý chlieb vyberieme na mriežku, natrieme roztopeným maslom a necháme úplne vychladnúť.

Výnos
10 Porcie
Celkový čas
4 hod, 40 minút
Čas prípravy
4 hod
Čas varenia / pečenia
40 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama