reklama

Kam to spejeme?

Pridal/a Kamila dňa 03. 02. 2018 - 21:53

reklama

Túžila som si v piatok večer prečítať knihu. Či skôr tradične utiecť na chvíľu od reality. Svoje obľúbené knižky, tie lepšie, som už prečítala zopárkrát. Chcelo to zmenu. Ta som si akosi splašene kúpila na nete e-book. Však potrebujem niečo dobré čítať, hneď a zaraz. Autorku poznám. Meg Cabot, asi hovorí voľačo aj vám. Okrem Denníka princeznej napísala aj zopár knižiek pre dospelé devy a boli celkom čitateľné.

Len, v tej rýchlosti som kúpila zlý formát, pdf sa nehodilo na mujú čítačku, ta som začala čítatť na mobile. A nadávala ... Kým mi drahý nastavil dobré listovanie, tak na zlé listovanie, potom, na to že sa mi to celé odrážalo, oči ma boleli ...

Ale najväčší gól bol v tom, že celá kniha, celý dej bol písaný vo forme, "chatových" správ, emialov, správ z mobilu, dokonca recenzii voľajakého tovaru na nete a nejakých blogov. Pomooooc! Ja čo za počítačom, trávim toľko času som od neho potrebovala utiecť, aby som došla ku knihe, ktorá bola o tom istom. Ako dej sa podarilo autorke prerozprávať, aj touto formou, občas tam boli aj duchaplné dialógy ...  Pointa, no nebola svetoborná, však čo by som očakávala od romantickej knižky. Len ta forma...

Ta tak. Knižku som dočítala, však keď som si už za ňu zaplatila. A samozrejme som chcela vedieť ako to skončí. Niežeby to bolo nejaké prekvapenie. Hambím sa Len ta forma, možno v papierovej verzii, by som z nej bola ešte vydesenejšia. Na tom mobile to bolo aspoň také autentické. Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe Ako autorke sa nedá uprieť kreativita, len mňa až tak veľmi nenadchla.

Takže kam to vlastne spejeme, keď už ani knihy nebudú kvetantým opisom, súvislým textom ...? Či to bol len taký výstrel naslepo a jedna lastovička jar nerobí a netreba zachovávať žiadnu paniku?Úsmev


reklama

reklama

dasa_, So, 03. 02. 2018 - 22:04

Nemala si z toho pocit, že sa hrabeš niekomu cudziemu v mobile?

 

Raz som čítala aj jednu slovenskú knižku písanú v podobnej forme. Ale po pravde, nezaujala ma, neviem ani autora, ani o čom to bolo. Aj ked sa to dá asi tipovať. Rýchlo som sa jej zbavila.

Kamila, So, 03. 02. 2018 - 22:15

Ani nie, akurat som z  toho bola kus zmatena, ale nie som zvyknuta ani citat volaco na mobile, takze tobo bolo jedno s druhym ... takže toho je viac, pomoc!

púpavienka, Ne, 04. 02. 2018 - 13:00

No aj ja som dostala knihu v niečom podobnom a bola som veeeľmi sklamaná, takéto písanie ma neoslovilo ani trochu. Knihu som posunula dalej.

Kamila, Ne, 04. 02. 2018 - 15:42

Takže to fakt nevyzerá na jednu lastovičku, ale celé stádo, no zbohom. Hambím sa

anjeli, Ne, 04. 02. 2018 - 16:21

Prepáč že trochu od veci, ale pripomenula si mi hlášku mojej malej z leta: "Celé stádo lastovičiek."Veľký úsmev

A inak k veci, ono nemusí to byť zlá forma písania, možno je to nezvyk, možno niekomu to vyhovuje, len akosi sa to zdá aj mne niekedy akoby "opičenie sa" na túto dobu... alebo skôr sa ráta sa lepšou predajnosťou, lebo tento formát funguje všade inde tak prečo nie v knihe?

Kamila, Ne, 04. 02. 2018 - 17:31

Tvoja malá je zlatá, však to úplne krásne spojenie. Úsmev

Len mám pocit, že tento formát klasických čitateľov nezaujme, keby som mala možnosť prelistovať si fyzicky knihu, nekúpim si ju. Asi bola voľajaká možnosť aj v eshope, ale brala by som to, však to len úvod. A či takáto forma zaujem, dnešnú mládež, netuším. Mlčím

anjeli, Ne, 04. 02. 2018 - 18:21

Mám pocit, že dnešnú mládež knihy až tak veľmi nezaujímajú v akomkoľvek písanom formáte.. teda aspoň podľa toho čo mám v okolí. Ale pokiaľ je len taký "módny boom", tak rýchlo pominie a vráti sa to do starých /osvedčených/ koľají. A podľa tej mikrovzorky čítajúcich čo tiež mám vo svojom okolí, tak veru ani tam by tento formát úspech nemal... takže ako výstrelok fajn, ale zas nemusí to byť masová akcia.

Kamila, Ne, 04. 02. 2018 - 18:30

Ja mam okolo seba mladez, co celkom dost cita ... takze to snad take stratene este nebude 

dasa_, Ne, 04. 02. 2018 - 19:33

a pre koho sú potom tie kvantá kníh, ktoré vidím okolo? Keď vojdem do ktoréhokoľvek kníhkupectva, tak mi zrak prechádza... A nakoniec si nič nevyberiem :)

K tomu knihy na internete, kopec ebookov zdarma, len aby som vyriesila vsetky svoje problémy, alebo ak ich nemám objavila....

anjeli, Ne, 04. 02. 2018 - 21:20

To je dobrá otázka, že pre koho sú...A ešte ďalšia mi napadla: Ako kvalitné sú? Pretože ak si mám skrátiť život čítaním nejakého braku o pár dní, tie mi už nikto nevráti späť. Na druhej strane k tým dobrým sa vraciam pravidelno-nepravidelne. Ale i tak sa mi zdá, že v dnešnej dobe sa knihy píšu už aj o nesmrteľnosti chrústa, len aby niekomu nasypalo trochu do kapsy. Tie velemúdre knihy, kde sa rieši problém, potom zopár univerzálnych rád, ktoré platia pre všetkých a v každom smere... ja sa až za hlavu chytám. Najviac sa zamýšľam nad motivačnými knihami, či aj niekoho niekam /a samozrejme k lepšiemu/ posunuli, pretože ja sa priznávam, na mňa motivácia typu "musíš", "mala by si" a pod. nezaberá... ja sa vzbúrim a bránim saChichocem sa . A takisto ženské romány... to už sa zo mňa cukrovkár stáva ako je to presladené a vyumelkované /a to som maximálne prvé tri-štyri strany zvládla, viac sa nedalo a knihu som vrátila majiteľke/. Nuž kedysi žili a zomierali spisovatelia chudobní a ich diela sa stali nesmrteľnými a dnes je písanie pomaly ako práca na plný úväzok a potom aj tak upadne do zabudnutia... to je doba, keď ľudia môžu a nevedia niečo robiť. Skôr keby vedeli a mohli písať, s radosťou by pribúdali čitatelia.

púpavienka, Ne, 04. 02. 2018 - 21:54

To je dobré že tvoje telo tak reaguje že sa vzbúri ak by  malo podľa týchto koučov žiť, toto je zaistená cesta na pravidelné sedenie v najlepšom u psychologa.

púpavienka, Ne, 04. 02. 2018 - 21:51

Tak ja sa v poslednej dobe nad tým zamyšľam komu je potreba také hlaldy oblečenia, somarin k rôzným sviatkom, kníh. Toto sú totiž obchodu ktoré u nás otvorili na stanici a tak vždy idem okolo nich.

Koľkokrát som vošla do preplneného a veľkého kníhkupectva lenže ja si v posledných rokoch knihu neviem kúpiť, preto som to vzdala. Bud sa mi zdá cena privysoká alebo neviem nájsť titul.

Zlaté časy, ked som sa musela rozhodovať medzi toľkými knihami ktoré by som si bola kúpila ale povedala som si max. 2 knihy do mesiaca.

Tu akože ezo to ani nepozerám, to už mám za sebou. Občas by som si chcela niečo dobré a silné prečitať, ale v poslednom čase som veru na takú knihu nenatrafila, bud sa to neuveriteľne zle číta - naposledy Atlas mrakov, ako sa mi páčil film tak kniha vôbec a dočitala som ju tak ako skoro všetky knihy v poslednej dobe - každý deň aspoň 10 strán, to u mňa nikdy predtým nebolo.

No chcela som sa vrátiť k tým od Jokaiho, milovala som tie knihy a ja ich teraz neviem čítať, sú pre mňa úplne zložité a vôbec sa mi ten štýl nepáči, tak neviem zostarla som a tam je problém.

balalajka, Po, 05. 02. 2018 - 06:13

Ja som mala rada klasikov - Dumasa a spol., takže kniha bez rozsiahlych opisov je pre mňa !suchá". Ale čítala som už aj takú - prečítala som, ale nie je to môj štýl.

Zamýšľali ste sa, že pre koho je to tak písané.

Napr. našla som knihu z roku cca 1890 doma v knižnici a priznám sa, akoby bola v druhom jazyku písaná. Nielen gramatika a slová sú pre mňa archaické, ale celý ten štýl. Dala som len pár strán, ale hádam sa vrátim ešte k nej.

Písali ste, že obsahovo Vám nič nehovoria, že akoby sa kĺzali po povrchu. Niekedy mám také rada. Proste len zachytiť kus života, človeku sa zdá, že sa nič nedeje - prejde aj pol knihy a furt len akoby ste puzzle skladali od kraja - len prikladáte, skladáte a stále nič. A tu je problém dnešnej literatúry pre mňa. Dobrá kniha pre mňa má byť ako puzzle - má gradovať a skladať sa a zapadnúť všetkými vetami do seba. Ale dnešné knihy sú skôr ako scrabble - idú všetkými smermi a častokrát sú to akoby len slová, ktoré spolu nesúvisia a netvoria žiaden celok.

adus, Št, 08. 02. 2018 - 15:34

no, klasikov aj ja rada, ale presne naopak - ja som pasáže opisov preskakovala, ja som potrebovala "priamu reč" - mohol to byť v podstate aj monológ na dve strany, len nech to preboha nie je opis ... tých som mala dosť v škole na slohu

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama