reklama

Zázvorovo-rumová bábovka s pekanovými orechmi

Pridal/a balalajka dňa 11. 02. 2018 - 05:43 - Recepty balalajka
Zázvorovo-rumová bábovka s pekanovými orechmi, Koláče, recept, balalajka

balalajka


reklama

Ak chcete ohromiť návštevu či blízkych, smelo do toho. Táto bábovka je plná cukru, rumu, zázvoru a úžasnej chuti pekanových orechov, ktoré ešte viac podčiarkujú maslo v ceste. Nie je to rýchlovka - treba rátať s dlhým časom na chladnutie a rozloženie chute. Deťom nechutila. Dospelí ocenili.

Ingrediencie
375 gramov polohrubá múka
2 čajové lyžičky prášok do pečiva
1 čajová lyžička soľ
180 millilitrov mlieko
1 polievková lyžica zázvor čerstvý
1 polievková lyžica vanilkový cukor
230 gramov maslo
200 gramov kryštálový cukor
220 gramov trstinový cukor
3 kusov vajce
2 kusov žĺtok
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Vajcia veľkosti L a mlieko necháme ohriať na izbovú teplotu. 

1 šálka opražených pekanových orechov - opražené v obchode nehľadajte. Upečte si na 180stupňov cca na 10 minút, kým nezačnú voňať deň či viac vopred.

Pripravíme si formu. Vymastíme a vysypeme - ja používam neprilnavú formu - teda toto mi odpadá. Na jej dno rozložíme nasekané opražené orechy.

Zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ.

V mlieku rozšľaháme zázvor a vanilku.

Vymiešame maslo s cukrom do penista a po jednom pridávame vajíčka a aj žĺtka. Prisypeme 1/3 sypkej zmesy, 1/2 tekutej, .... končíme sypkou zmesou. Opatrne vylejeme do formy, aby sme veľmi nerozhádzali uloženie orechov.

Dáme piecť na 50 minút v predhriatej rúre na 175 stupňov. Treba skúsiť test špáratkom.

Bábovku necháme UPLNE vychladnúť - najlepšie do druhého dňa.

SIRUP:

  • 240ml tmavého rumu
  • 60ml vody
  • 100gr trstinového cukru
  • 1 polievková lyžica nastrúhaného zázvoru

Všetko spolu varíme cca 5 minút, scedíme to a necháme úplne vychladnúť.

Do bábovky izbovej teploty urobíme dierky a polievame ju rumovým sirupov.

NECHÁME MINIMÁLNE 4 HODINY ODSTÁŤ.

DOBRÚ CHUŤ

 

 

Doplňujúce poznámky

Skutočne na túto bábovku treba hodne času. Hlavne na odstátie. Odporúčam začať piecť večer, aj pripraviť sirup a v nedeľu ráno "pred kostolom" dokončiť polievanie bábovky, aby po obede ku káve bolo na čom maškrtiť.

Je FAKT mega sladká. Pozor na cukor.

Výnos
1 1,8 litrova forma
Celkový čas
2 hod, 30 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
1 hod, 30 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

balalajka, Ne, 11. 02. 2018 - 05:45

Ja som ešte poliala bábovku citrónovou polevou - úplne zbytočne. Cukru je tam more a chuť je skvelá aj bez toho.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama