reklama

Tafelspitz

Pridal/a M.á.r.i.a dňa 19. 03. 2018 - 11:40 - Recepty M.á.r.i.a
Tafelspitz, Hlavné jedlá, recept, M.á.r.i.a

reklama

Ak máte dobrého mäsiara alebo na blízsku farmu tak sa môžeme pustiť do prípravy tafelspitzu. Tradičné rakúske jedlo z jedného hrnca, ktoré sa zásadne pripravuje z hovädzej alebo teľacej kvetovej špičky, špikových kostí so zeleninou. Vývar sa potom použije ako polievka, v Rakúsku prevažne s celetínskymi rezancami a mäso ako hlavný chod s rôznymi omáčkami a hlavne chrenom, no a špik ako predjedlo na chlebíku.

 

Ingrediencie
1200 gramov hovädzia kvetová špička
500 gramov hovädzia špiková kosť
1 kus cibuľa
3 kusov mrkva
2 kusov petržlen
1⁄2 kus zeler
1 kus pór
8 kusov čierne korenie celé
4 kusov nové celé korenie
2 kusov borievka
1 kus jablko
  chren
2 litre voda
  soľ
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Očistéme si potrebnú zeleninu, cibuľu zbavíme vrchnej šupky(ostatné necháme) a prekrojíme na polovicu, umyjeme mäso a kosti a osušíme.

Cibuľu reznou plochou opečieme takmer do čierna na dne hrnca, v ktorej sa bude polievka variť. Z tejto opečenej cibule so šupkoi bude mať vývar lepšiu chuť a krajšiu farbu.

Kosti pridáme ku skaramelizovanej cubuli do hrnca a opečieme z obidvoch rezných strán.Zalejeme studenou vodou, nesolíme počas celého varena polievky, solí sa až hotová polievka na tanieri tesne pred konzumáciou.

 Privedieme do varu, keď vrie voda pridame pripravené mäso, ktoré sa nám hneď zatiahne. Na konci varena bude šťavnaté a mäkkučké a vhodné na výborný hlavný chod. Vytvorenú penu zbierame, keď sa mám už pena nerobí pridáme zeleninu a korenia (asi tak po 1-11/2hod. varenia). Varime tesne pod bodom varu, tzv. čerením na minimálnom plameni asi 2 až 3 hodiny.

Vývar precedíme, petržlen+zeler popučíme, pridáme nastrúhané jablko a chren podľa chuti aj osolíme, vymiešame s trochou vývaru a prkapneme citr.šťavu. Podávame s mäsom nakrájeným na hrubšie plátky. 

A tak máme dovarené a môžeme podávať .... 

predjedlo - na plátok chleba vyklepneme špik, osolíme, posypeme mletým čiernym korením (nezabite ma Chichocem sa,je to mňamka).

Polievka - vývar som podávala s domácimi rezancami, mrkvou a mäskom, ktoré sa odlúplo pri krájaní.

Hlavné jedlo - mäso nakrájame proti vláknu mäsa na plátky hrubé asi 1,5 cm, podávala som s pripravenou pučenou zeleninou s chrenovo a jablkom.

 

V Rakúsku sa podáva mäso aj s jablčným chrenom, pažítkovou omáčkou , špenátom a restovanými zemiakmi

Doplňujúce poznámky

Kvetová hovädzia špička je najkvalitnejšia časť mäsa z hovädzieho zadného svalu, ktorý je najmenej namáhaný. Známa medzi mäsiarmi aj pod zľudovelým názvom "židovka". Ak nemáte možnosť kúpiť takéto mäso dá sa použiť aj predné stehno alebo málo mastný a šľachovytý močing - klišku. Potom treba prispôsobiť dobu varania aby bolo mäso mäkké.

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
3 hod, 30 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
3 hod

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama