reklama

Šťavnatý kysnutý slaný koláč

Pridal/a M.á.r.i.a dňa 24. 03. 2018 - 12:19 - Recepty M.á.r.i.a
Šťavnatý kysnutý slaný koláč, Slané, recept, M.á.r.i.a

reklama

Hodí sa ako občerstvenie hoci aj k blížiacej sa Veľkej noci, v lete je dobrý ku grilovačke alebo len tak so zeleninou ako večera.

Ingrediencie
350 gramov špaldová múka celozrnná hladká
28 gramov droždie
250 millilitrov mlieko
1⁄2 čajová lyžička soľ
3 polievkové lyžice olej
1 čajová lyžička cukor
Plnka:
150 gramov slanina
2 kusov cibuľa
1 kus klobása
2 kusov paradajka
3 kusov vajce
250 gramov kyslá smotana
1 plechovka kukurica
150 gramov tvrdý syr
  trocha soľ
  trocha mleté korenie
  trocha bazalka
  trocha oregano
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Z trocha múky, droždia, cukru a mlieka urobíme kvások, ten pridáme ku ostatnej múke ( dala som 150 g bielej špaldovej a 200 g celozrnnej) zmiešanej so soľou, olejom a spolu s mliekom vypracujeme cesto. Dáme kysnúť aspoň na 45 min.

Zatiaľ si na troche oleja speníme nakrájané cibule, ku nim potom dáme nakrájanú slaninu a klobásku môžeme dať údené mäso.

Spolu podusíme, aby pustili šťavu-masť, pridáme na drobnejšie pokrájané paradajky zbavené kože (zaliať na pár minút vriacou vodou a pekne ich zbavíme šupky) a po chvíľke  dusenia  odstavíme z platne.

Tri celé vajcia v pohári zmiešame s kyslou smotanou, osolíme, okoreníme, dáme   bazalku s oreganom ( alebo bylinky aké máte radi) a vylejeme ku cibuľovej zmesi. Spolu pomiešame, ak treba ešte ochutíme podľa seba.

Cesto nám zatiaľ vykyslo, mastnými  rukami si ho preložíme na masťou omastený plech s okrajmi, roztiahneme ho a necháme ešte kysnúť, kým sa rúra nevyhreje na 180 st. Cesto ešte raz roztiahneme až ku krajom a vajcovú zmes naň rovnomerne vylejeme.

Posypeme kukuricou a dáme zapiecť na 25 minút. Plech vyberieme, zmes na ceste už nie je riedka.

Posypeme tvrdým strúhaným syrom (veľmi dobrú chuť urobí údený syr) a dáme ešte na takých 10-15 minút dopiecť, syr bude zlatistý a okraje hnedé, chrumkavé.

Po vychladnutí nakrájame a môžeme podávať.

Výnos
10 Porcie
Celkový čas
1 hod, 40 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
40 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama