reklama

Mandľovo-tvarohový koláčik

Pridal/a Kamila dňa 11. 05. 2018 - 11:11 - Recepty Kamila
Mandľovo-tvarohový koláčik, Zákusky, recept, Kamila

reklama

Toto bolo ozaj z núdze cnosť, bo po dvoch mini tortčičkách a zopár detí na návšteve nebolo do čoho v nedeľu chodiť, ale tak sa po ňom zaprášilo. Koláčik bol tradične bez múky a s minimom cukru a opäť jednoduchý.

Ingrediencie
  Korpus:
8 kusov bielok
5 kusov žĺtok
180 gramov mandle
4 polievkové lyžice kokosový cukor
Tvarohová náplň:
500 gramov jemný tvaroh
400 gramov crème fraîche
100 millilitrov mlieko
3 kusov žĺtok
1 polievková lyžica kokosový cukor
1 plátok želatína
Smotanová náplň:
250 millilitrov smotana na šľahanie
1⁄2 balík vanilkový cukor
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Korpus:

Bielka s cukrom vyšľaháme do peny, krátko po jednom zašľaháme žltka a už len ručne zľahka primiešame mleté mandle. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie, pri teplote cca 180°C cca 25 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.

Tvarohová náplň:

Žĺtka s mliekom a kokosovým cukrom, uvaríme za stáleho miešania (nešľaháme metličkou, len miešame) vo vodnom kúpeli na redšiu kašu. Za občasného miešania necháme vychladnúť.

Ručne vymiešame jemný tvaroh a creme fraiche (majú v Lidli, odkedy som objavila, musím mať v chladničke).  A už len zľahka primiešame vychladenú žĺtkovú kašu. Hmotu rozotrieme  na vychladený korpus a dám schladiť.

Ak namiesto creme fraiche použijete kyslú smotanu, odporúčam zahustiť náplň plátkami želatíny, podľa návodu na obale. Ako zahustiť môžete hmotu tak či tak. Moja skoro ani nestihla veľmi stuhnúť chladom, tak rýchlo sa zjedla. U nás doma sú už naučení na moje oblížprstové koláčiky.

Smotanová náplň:

Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s cukrom do tuha a rozotrieme na tvarohovú náplň, dáme schladiť. Ja som nemala smotanu, len mascarpone a to je dosť tuhé, na krehkú tvarohovú náplň, tak som vyšľahala mascarpone s cca 100 ml mlieka, výsledok bol skvelý. Úsmev

Výnos
1 Porcie
Celkový čas
45 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

M.á.r.i.a, Pi, 11. 05. 2018 - 13:06

Dobre kombinuješ tie Tvoje recepty Úsmev. Len v želatíne je 6 plátkov to je strašne veľa na jednu šľahačku nie ? Aj keď píšeš, žš nemusí byť, radšej by som ju dala do tej tvarohovej plnky, to skôr zredne (podľa mojej skúsenosti)....síce ak stihne Chichocem sa

Kamila, Pi, 11. 05. 2018 - 13:11

Tu želatínu som určite myslela k tej tvarohovej náplni, ale asi neposunula v ingredienciach, idem pozrieť. Úsmev

Kamila, Pi, 11. 05. 2018 - 13:17

Jasné neposunula som Veľký úsmev Ako píšeš u mňa je to len o kombinovaní tých istých ingrediencii, všaka by mohla Tinka, abo obe histaminove devy jesť, ja bezlepková, pokúšajúca sa o nízkosacharidovú ..., to jest bez múky, skoro žiaden cukor ...  Takže sú to len variácie a kombinácie. Už som minule robila iný korpus, ale nebola som nijak spokojná, nie nad "klasickú" piškótu. 

M.á.r.i.a, Pi, 11. 05. 2018 - 13:33

To je ale dobre keď sa dajú nájsť kombinácie hlavne také čo vyhovujú. Piškóta je veľmi variabilná a tak môže byť  aj bez múky. Podobný korpus robím s mandlami a pridávam kakao alebo karob na 7 bielkov 140 g mandlí a 30 g kakaa. Tá želatína mi bola podozrivá, že omyl o riadok Vyplazený jazyk

Kamila, Pi, 11. 05. 2018 - 13:58

Už som robila podobný mix, ale bol trochu iný recept. Dávaš tam aj žltka?

M.á.r.i.a, Pi, 11. 05. 2018 - 14:09

Áno aj žĺtka a nemusíš dať všetky

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama