reklama

Kuchynská vychytávka I.

Pridal/a dasa_ dňa 01. 07. 2018 - 12:34

reklama

Vždy, keď som varila lekvár či džem, tak za najhoršiu vec som považovala nalievanie hotového produktu do fliaš. Vyumývané, suché a pri nalievaní sa mi ich vždy podarilo umazať. Jasne, dá sa to utrieť. Len už nikdy som to nevedela utrieť dostatočne horúcou vodou. Vadilo mi to.

Až som niekde videla jednoduchú vychytávku. Kus PET fľaše odrezaný a použitý ako lievik.

Je mi jasné, že nie každému sa to bude páčiť. Problém budú mať najmä odporcovia plastov. Ale ostatným to môže pomôcť.

Okrem lekvárov takto nalievam do pohárov aj omáčku na špagety, ktorú si z času na čas zaváram, aby som mohla inokedy rýchlo použiť.

Tak snáď to ešte niekomu poslúži.

Mmch, po minulej diskusii o lekvároch som začala vrch pohára potierať alkoholom. Či to pomôže, vôbec netuším. Vlastne za tie roky sa mi nikdy žiadny lekvár nepokazil. Ale mám takto lepší pocit, že som urobila fakt všetko, čo bolo v mojich silách Veľký úsmevVeľký úsmev

 


reklama

reklama

Evka1223, Ne, 01. 07. 2018 - 16:09
Toto je aj môj neurastenický bod nalievania džemu a vadí mi presne to isté. Vyskúšala som snáď všetko možné aj nemožné. Začala som lievikom, čo nebolo dobré kvôli kúskom ovocia, použila som aj tento figeľ s plastovou fľašou, ale pri horúcom džeme sa plast deformoval a dosť ma to aj spomaľovalo - vybrať, odkvapkať, nezababrať si pri vyberaní plný pohár ani ten prázdny, ....machrovala som aj nalievanim priamo z hrnca, čo pri malom množstve a širšom hrdle pohára aj šlo. Teraz používam naberačku, ktorá má ovalny tvar s takým predĺženym sosakom na nalievanie. Aj s ňou občas zavadím o čistý pohár, ale to sa dá prežiť.
dasa_, Ne, 01. 07. 2018 - 16:27

toto je z takej pevnejšej fľaše, nedeformuje sa to nejak. Respektíve nie nejak výrazne. Odkvapkávať to nenechávam. Pri nalievaní, keď už je pohár plnší,  to držím jednou rukou, takže sa to neopiera o okraj pohára. A keď to prenášam do druhého pohára, tak vlastne idem prázdnym pohárom k plnému, priamo  pod "lievik".

Samozrejme, špeciálna naberačka je fajn

púpavienka, Ne, 01. 07. 2018 - 20:07

Bingo, ta naberačka je naj, aj ja som na to prišla a tiež som vyskúšala všetko.

dan-cula, Ne, 01. 07. 2018 - 16:42

použivam roky..niekedy odrežem aj spodok z kelimka na jogurt.podla toho čo mám doma.Kvietok

balalajka, Po, 02. 07. 2018 - 06:48

Furt sa chystám použiť!!! Asi nastal vhodný čas - marhule ma čakajú Váľam sa od smiechu po podlahe

dasa_, Po, 02. 07. 2018 - 08:12

Pri jahodovom som nestihla fotiť, lebo svetlo.

Teraz sa mi to našťastie podarilo správne načasovať....

Najväčší problém bol očistiť poháre. Boli z nejakého jogurtu a tá nálepka síce extra nedržala. Ale to lepidlo na skle. Nakoniec pomohol technický lieh, ale aj tak to bola fuška. A poriadne bol očistený iba jeden pohár, kvôli fotke. Ostatnú sú také slabšie.

Ozaj, čím čistíte poháre vy?

balalajka, Po, 02. 07. 2018 - 08:31

A odmočenie v studenej vode nepomohlo? Ale to musí ešte aj samolepka tam byť a voda fakt studená. Inak - asi tak ako ty - ak to nejde po dobrom, resp. nalejem na to teplú vodu, tak potom technický lieh a ešte aj nožík občas.

dasa_, Po, 02. 07. 2018 - 08:37

nálepka bolo okolo celého pohárika, taká celoplastová. Tá išla dole dobre, zošuchla sa z lepidla. Len to lepidlo, to bol zážitok.... Nanesené po celej ploche. Teda, on ten pohárik bol maličký, len ja som vlastne ani vela tých marhulí nemala.... Tých lekvárových. To len čo sa mi nezdalo na kompót, že už moc mäkké.

Evka1223, Po, 02. 07. 2018 - 15:08

Očistiť poháre od lepidla sa mi najlepšie osvedčilo takto: 

1. odstrániť etiketu - to ešte ako tak ide

2. celú plochu pohára, kde je lepidlo, potrieť čistiacim prostriedkom, ktorý, ak je pasta, nanesiem hneď, ak je prášok, tak pastu z neho vyrobím s trochou vody - hubkou to napatlám - až je pohár celkom pekný - ako dekorácia na zimu Veľký úsmeva šupnem ho niekde, kde nezavadzia  a "zabudnem" naň - rozumej nechám zaschnúť. Po čase (týždeň a viac) ho omilostím, vyberiem a drsnou hubkou alebo nožíkom (môže byť aj tupší) za sucha oškriabem.

3. dočistím vodou a hotovo. 

Tento postup som objavila, keď som raz nemohla dokončiť umytie pohára, odložila som ho a zistila som, že tá časť, kde pôsobila pasta z čistiaceho prostriedku išla oveľa ľahšie dole - lepidlo jej ustúpilo Chichocem sa

Sú poháre tak ocapkané lepidlom, že som náter musela aj zopakovať, ale oplatilo sa. 

Uznávam, že životné prostredie dostane zabrať - ale iný spôsob neviem. Nerobím to často. Minimalizujem nákup výrobkov s etiketami, pod ktorými je vrstva lepidla, ak sa to dá.  

Kamila, Po, 02. 07. 2018 - 12:09

Marhuľový som prestala robiť, a to ho milujem, len mi vždy výrazne stmavol a to potom nikdy neviem či je dobrý abo nie. A nikdy nemám dovahu do neho natrepať kopec chémie,  z tých želírovacích prípravkov.

dasa_, Po, 02. 07. 2018 - 12:34

Máš zbytočné obavy - to tmavé je len oxidácia.

Ja som aktuálne pridala trochu praškového vitamínu C. Lebo to bolo jediné kyslé, čo sme mali doma a hodilo sa  mi. Ale po pravde, toto nejak neriešim.

mmch, keď tak uvažujem, tak neviem, či mám radšej marhuľový alebo čučoriedkový lekvár Veľký úsmevVeľký úsmev Jahodový je až v tesnom závese za nimi :)

Robilal som aj všelijaké mixy, ale nakoniec mi asi najlepšie chutia takéto. Aj ked v konečnom dôsledku ja ich ani nejedávam.

balalajka, Po, 02. 07. 2018 - 13:18

Na palacinky rozhodne vedie marhuľový.

Vianočku jem suchú Chichocem sa ... málokedy.

Do koláča - piškóta, bábovky - malinový spolu s ovocím.

Čučoriedkový ten je tak "na lyžičku".

Ríbezľový (čierne) ideálny na kysnutý koláč a červené na vianočné "lepené kolieska".

Kamila, Po, 02. 07. 2018 - 12:07

Používam nerezový lievik, len to hrdlo má len o trošku hrubšie ako bežný plastový , ale ide to vrámci možností pri drobnom ovocí.

dasa_, Po, 02. 07. 2018 - 12:23

široký nerezový lievik zneje priam ideálne. A ešte aby bol široký a krátky. Aby zbytočne nezasahoval do už nalieteho lekváru.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama