reklama

Najdlhšie slúžiaci vojak v histórii

Pridal/a dasa_ dňa 04. 07. 2018 - 12:48

reklama

Neviem, ako vy, ale mňa dosť prekvapí, keď sa dozviem o osobnosti z blízkeho okolia, ktorá je zaujímavá nielen pre blízke okolie, ale zanechala stopu v celosvetových dejinách. Buď som v škole nedávala pozor, alebo sme vtedy o tom nevedeli.

Keď sme pred časom boli na výlete v Budapešti, sprievodkyňa nás cestou upozornila na to, že neďaleko nás sa nachádza rodisko najdlhšie slúžiaceho cisárskeho vojaka v histórii. Volal sa Ladislav Gabriš-Škultéty a v službách armády bol dlhých 81 rokov. Prežil 4 cisárov, zúčastnil sa viac ako 20 veľkých bojov. Ako 70 ročného si ho všimol cisár František a chcel ho povýšiť do dôstojníckej  hodnosti. On to odmietol, že on radšej bude ďalej zástavníkom. A že peniaze, ktoré mu chcú dať, nech pošlú do jeho rodnej obce, do Mojtína. Aby za ne postavili školu a kostol. Aby deti nezostali negramotné. Tak ako on, keď išiel ako 12 ročný do sveta.

Svoju životnú púť dokončil ako zástavník 8. husárskeho pluku. Pochovaný bol v dnešnom Arade v Rumunsku.Keď sa tento cintorín v Rumunsku rušil, podarilo sa telesné pozostatky tohto vojaka preniesť do jeho rodnej obce, do Mojtína.

Mojtín pomnik

O tom, že tento vojak bol naozaj významnou osobnosťou svedčí aj to, že poddôstojnícka akadémia v Martine nesie čestný názov PODDÔSTOJNÍCKA AKADÉMIA LADISLAVA GÁBRIŠA ŠKULTÉTYHO.

Mojtín je malá horská obec v Strážovských vrchov. Viac ju možno poznajú lyžiari. Pamätník Večného vojaka je vo farskej záhrade presne oproti kostolu. Je voľne prístupný. Zaujímavý je aj kostol, ktorý je postavený aj z príspevkov zo žoldu tohto rodáka. Kostol je na pomery okolitých obcí dosť veľký.

  Mojtín - hrob najdlhsie sluziaceho vojaka

Mojtín ma okrem nádhernej prírody aj jednu zaujímavosť - jaskynný kostol. V časoch, keď v obci žiadny nebol, veriaci museli chodiť na omše 2 hodiny pešo do susednej obce. A tak sa  kňaz Štefan Závodník sa v roku 1855 rozhodol vysvätiť jaskyňu v Zráze: Dal tam postaviť oltár, priniesol sochy. Jaskyňa poskytuje miesto pre 300 až 400 ľudí. Slúžila až do postavenia skutočného kostola v obci. Neskôr počas 2. svetovej vojny jaskyňa slúžila aj ako úkryt pre obyvateľov.

V roku 2005 bola jaskyňa opäť sprístupnená. Známa jej aj ako Jaskyňa svätého Jozefa.

Prechádzka k tejto jaskyni vedie krásnou prírodou. So značením, hlavne v obci je to trochu horšie. Ale ľudia sú milí a radi poradia.  Lebo pekné je dočítať sa, že k jaskyni vedie chodník na konci obce. Akurát netušíte, ktorá cesta vedie ku tomu správnemu koncu obce ÚsmevÚsmev

Odbočka na lesný chodníček je veľmi nenápadná. A priznám sa, na prvý krát sme ju vôbec netrafili. Respektíve sme neverili, že máme naozaj vliezť do tej húštiny ÚsmevÚsmev

Chodnik na Mojtín

Cesta ďalej vedie úzkym lesných chodníčkom, takže treba trochu lepšiu obuv. A priťahuje aj cyklistov. Kedysi tam ľudia chodili aj na koňoch.

Viac o jaskyni si môžete prečítať napríklad na stránkach obce.

Mmch, aj vyššie spomínaný kňaz Štefan Závodník je zaujímavá historická postava. Ako hovorí internet "náklonnosť k bernolákovskému hnutiu typu fándlyovského" Ale o tom snáď niekedy inokedy


reklama

reklama

balalajka, St, 04. 07. 2018 - 13:09

Jeeeeej - minulý týždeň tak bicyklovali od nás jeden klub. Do tej jaskyne. Teda aj tam. Chichocem sa

Super tip na výlet ÁnoÁnoÁno

Žeby som zajtra chlapčekov a havušu vyhnala do kopčekov? Chichocem sa

dasa_, St, 04. 07. 2018 - 13:36

Ak  to bolo v sobotu, tak mi je jasné, prečo tam bolo toľko šialencov na bicykloch.... Veľký úsmevVeľký úsmev

balalajka, St, 04. 07. 2018 - 13:43

Hmmm - ako ten čas letí. 16.6. ... tuším 8 kusov ich tam bolo Úsmev

Next stop pre nich - Jankov vŕšok Mrkám

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama