reklama

Smažená ryža

Pridal/a dasa_ dňa 09. 08. 2018 - 15:11 - Recepty dasa_
Smažená ryža, Rýchlovky, recept, dasa_

reklama

Horúce leto potrebuje šialené recepty. Ideálne, keď len povyberáte pár zvyškov z chladničky a za 15 minút je obed na stole.

Ingrediencie
200 gramov ryža
3 kusov vajce
3 polievkové lyžice olej
150 gramov kuracie mäso
150 gramov zelenina
3 polievkové lyžice sójová omáčka
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Recept je veľmi variabilný, nutnosťou je iba studená uvarená ryža a vajíčka. Ostatné veci sú voliteľné, treba sa orientovať podľa obsahu chladničky. Možno použiť aj zvyšky napríklad upečeného kurčaťa, či inak pripraveného mäsa. Alebo pripraviť aj z mäsa čerstvého. Takisto zelenina je voliteľná. Vždy sa nájdu členovia rodiny, ktorí zeleninu nepotrebujú...

Ja som použila cuketu a kukuricu.

Vydlabanú mladú cuketu som nakrájame na mesiačiky a na lyžici oleja pridko opečieme. Pridáme uvarenú kukuricu a krátko spolu opečieme. Prenesieme na tanier.

Kuracie mäso nakrájame na malé kúsky a prudko opečieme na ďalšej lyžici oleja. Prenesieme ku opraženej zelenine a pokvapkáme sójovou omáčkou. Ak máme už tepelne spracované mäso, iba ho krátko zohrejeme.

Rozohrejeme poslednú lyžicu oleja, pridáme vychladenú ryžu, najlepšie priamo z chladničky. Krátko opekáme tak, aby rozhorúčený olej obalil všetky zrnká ryže. Vajíčka rozbijeme do hrnčeka. Ryžu presunieme na kraj panvice, do stredu nalejeme vajíčka. Za stáleho miešania ich necháme stuhnúť, premiešame ich s ryžou. Primiešame ostatné opražené súčasti, ak treba, pridáme ešte sójovú omáčku, zamiešame a môžeme podávať. Kto má rád, môže posypať sezamom a pridať ešte trochu čerstvej zeleniny

Doplňujúce poznámky

Ideálny recept na spotrebovanie zvyškov z chladničky Úsmev. Variácie sú nekonečné, základ je iba ryža a smažené vajíčka zmiešane dohromady.

Výnos
3 Porcie
Celkový čas
20 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
15 minút

reklama


reklama

Kamila, Št, 09. 08. 2018 - 21:16

Toto znie veľmi zaujímavo. Áno

balalajka, Pi, 10. 08. 2018 - 06:18

Jeeeej - vajíčková ryža sme to volali. Toto bolo zvyčajne večerou asi tak v stredu môjho detstva Veľký úsmev. Akurát sme jedli túto ryžu so slivkovým kompótom. Veľká mňamka.

dasa_, Pi, 10. 08. 2018 - 07:00

Tak, tak, recept na stredu Veľký úsmevVeľký úsmev. Alebo keď varíš ryžu v pondelok, tak na štvrtok. To sú také upratovacie recepty. Potrebuješ pred víkendovým nákupom upratať chladničku, tak kombinuješ...

púpavienka, Pi, 10. 08. 2018 - 07:11

No ale uvedomujete si že tak by sa to malo robiť v každej domácnosti? - toto robili aj naše mamy aj my. Len škoda že teraz mnoho mladých varí presne podľa receptu a ide aj v ten deň všetko kupovať.

Neviem prečo ale ja som čítala že pražená ryba a prečítala som celý recept a žiadna ryba tam nebolo až ked som sa vrátila na stránku tak som videla že je to ryža. No včera som mala celý taký deň aj som sa už rehotala, na inej stránke niekto žiadal radu a jedna pani tam odpísala ale na konci napísala že možno sa k tomu odborníci lepšie vyjadria ale ja som prečítala otporníci a pod. Takže som mala deň na ruby. Vajičkovú ryžu nepoznám ale milovala som mäsko nakrajané na rezance k tomu potom vajička a ešte pred tým nejakú zeleninu - vlatne čína. To mali veľmi radi aj moje deti lebo tam nebolo veľa mäsa.

 

dasa_, Pi, 10. 08. 2018 - 07:41

Ono smažená ryža je typicky ázijské jedlo. Len pravdepodobne toto nie je úplne presný recept. Aj keď si myslím, že úplne presné ázijské recepty by nám robili problém hlavne pre svoju ostrosť.

Asi by sme mohli začať diskusiu o tom, ako varili naše mamy. Možno by sme sa viaceré poučili.... Tuším to idem hneď aj urobiť :)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama