reklama

Domáce krvavničky

Pridal/a M.á.r.i.a dňa 12. 12. 2018 - 10:56 - Recepty M.á.r.i.a
Domáce krvavničky , Hlavné jedlá, recept, M.á.r.i.a

M.á.r.i.a | Domáce krvavničky


reklama

Aj vy máte zimné a letné jedlá či koláčiky Chichocem sa. Ja teda áno, sú jedlá bez ktorých si neviem predstaviť toto predvianočné obdobie. Asi to vychádza z tej slovenskej zabíjačkovej tradície.

Ingrediencie
  krvavničky
1000 gramov bravčový bôčik
1 polievková lyžica soľ
3 litre voda
650 gramov ryža
150 gramov cibuľa
150 gramov bravčová masť
850 millilitrov bravčová krv
35 milligramov mleté čierne korenie
5 strúčiky cesnak
2 polievkové lyžice majoránka
1 čajová lyžička nové korenie mleté
800 gramov bravčové črevá
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

A keďže nemám už možnosť ochutnávať zabíjačkové špeciality tak naozaj na zabíjačke urobím si niečo domáce aj doma v kuchyni. Tak ak máte možnosť zohnať u dobrého mäsiara bravčovú krv vyskúšajte domáce krvavničky. Občas na ňu natrafím aj v konzerve v obchode ale od mäsiara je predsa len lepšia.

Bravčový bôčik varíme v osolenej vode do mäkka - aspoň 1-1,5 hod.  Vyberieme a necháme vychladnúť. Vývar si necháme, použijeme na ryžu.

Ryžu umyjeme, zabaríme vriacou vodou, necháme odkvapkať. Na masti ju trochu opražíme, zalejeme vodou a necháme uvariť do mäkka (nesolíme, vývar je slaný). Cibuľu si nakrájame na drobno a usmažíme na zvyšnej masti.

Vychladnutý bôčik pomelieme, pridáme k nemu ryžu, upraženú cibuľu, krv (krv je dobré najprv trochu prešľahať aby získala svoju konzistenciu), pretlačený cesnak a ostatné koreniny a sľ podľa chuti. Dobre všetko premiešame a prípadne dochutíme.

Bravčové črevá (dostať v obchodoch nasolené) si dobre umyjeme a naplníme zmesou. Dĺžku krvavničky si volíme podľa seba, uzavrieme dobre obidva konce. Hotové krvavničky ešte 10-15 min. varíme v mierne bublajúcej vode. Vyberieme a necháme vychladnúť.

Potom už len upiecť pekne do chrumkava na troške oleja alebo masti. Pred pečením trochu popichám ihlou, aby unikal vzduch a pri pečení sa neroztrhli, ak sa to stane, nevadí, tá kaša je výborná s chrumkavým vrchom.

Podávať môžete ako kto chce, s chlebíkom a čalamádou, pečenými zemiakmi a dusenou kapustou s paradajkami alebo aj s slovenskou klasikou zemiakmi na kyslo... Dobrú chuť

Doplňujúce poznámky

Počet uvádzam orientačne, záleží aké máte črevá, aké si urobíte krvavničky. Dajú sa zamraziť a máte ich po ruke kedykoľvek.

Doplňujúce obrázky
Domáce krvavničky , Hlavné jedlá, recept, M.á.r.i.a, 1

M.á.r.i.a

Výnos
12 Porcie
Celkový čas
4 hod
Čas prípravy
2 hod
Čas varenia / pečenia
2 hod

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama