reklama

Fixný strojček

Pridal/a balalajka dňa 05. 02. 2019 - 14:22

reklama

"Tak pani balalajka, tuto pomôže len čelustný ortopéd." vyriekla jedného ešte pekného a teplého dňa septembrového dňa moja zubárka na margo mojich sťažností na nejaké mierne ale otravné pobolievanie zuba.

"Je tam predkus a akosik si to hryziete viac a viac a .... s tými zubami treba niečo robiť."

Hmmm - o dva mesiace som mala mať 40tku, tak však prečo neinvestovať do zubov, však áno. Ako darček?! Kto by si nechcel dať k narodeninám pekný a zdravý úsmev plný sebavedomia. Ponajváč .... s pribúdajúcim vekom som sa síce s krivými zubami už zmierila, ale tak ... však niekto ide na plastiku, ja si dám aspoň zuby narovnať. Chichocem sa

A tak som sa objednala na prvú konzultáciu.

"Zlatíčko, trochu sme prešvihli tých 18 rokov dokedy hradí poisťovňa príspevok, takže to bude žiaľ za vlastné." privítala ma po prvom kuknutí ortodontistka.

"A nebude to tak rýchlo - odhadujem tak dva - dva a pol roku."

Kto by si nechcel dať k narodeninám pekný a zdravý úsmev plný sebavedomia ... tak o dvoje, trojo narodeniny neskôr? Váľam sa od smiechu po podlahe  " Tak ale asi iné východisko nemám, však?" ešte som opáčila.

Keď začala o trhaní hovoriť, stopla som ju. Vydržím. Však vydržia menšie deti. A počkám - však som počkala tých 40 rokov Chichocem sa ... čože sú to dva roky.

A tak jedného už studeného dňa po otlačkoch, roentgene a konzultácií som dostala gumičky. Krásne - zelené a modré. Tlačiť tlačili, ale len tak light.

Bola som zmierená s miernou bolesťou. Aj som očakávala tlak. Na druhý deň som dostala pliešky - teda drôtiky.

Čo mi najviac vadí, je ten drôt čo ide popod podnebie. Človek si ani neuvedomuje, že keď žuje, tak jazykom si pomáha a tlačí na horné podnebie. Zistí to zvyčajne až vtedy, keď tak jesť nemôže. 10 dní mi asi trvalo, kým som si na strojček ako tak zvykla. Prešli sme fázou tlačenia, mrzutosti, zavadzania, podráždenia líc zvnútra. Momentálne som vo fáze zatínania zubov - len teraz neviem, či je to opozdený reflex na vysvedčenie alebo nejaká nová "úchylka". Smiať som sa ešte nezvykla na plné ústa.

Zvykla som si umývať zuby po každom jedle a teda aj "zdravšie" jesť - resp. nechmatkať. Však komu sa chce lietať s kefkou nonstop pre malú čokoládku.

Chýbajú mi oriešky a cukríky - gumené a marshmallow. Zatiaľ ich mám zakázané. Problém bol zjesť aj ruskú zmrzlinu - ja viem, však je zima, čo také kupujem, ale to je môj nákupný rituál po fitku Chichocem sa. Chleba, pečivo sa učím lámať a tak jesť. Mäso krájať na drobno. Celkovo smažené jedlá sú dosť problém, lebo tá chrumkavá kôrčička nie a nie sa ľahko poddať a zas - pre trochu kulinárskej rozkoše sa mi nechce vyvaliť ďalších x ojro za znovu nalepenie  pliešku. A tak som vymyslela aj šišky z plechu. Aj dusené mäsá a zemiakové kaše a polievky v prostred týždňa. Inak, najlepšie mi idú kaše, ale asi by som vyjedla všetky ovsené vločky v Trenčíne, keby bolo len o tom. No a mliečne výrobky - tie ja teda teraz môžem. Jogurty a tvarohy traste sa!

Čo ma prekvapilo, že spí sa s tým docela OK. Nejak si strojček v noci neuvedomujem.

Môj športový život veselo pokračuje. Veselo aj preto, lebo napr. pri takom lyžovaní som stále počula také jemnulinké vibrovanie struny, kým som si uvedomila, že to tie moje strunky na zuboch čosi kdesi vyvádzajú Veľký úsmev. Bicykel pre zimu zatiaľ netestovaný, ale behá sa s tým skvele. Neviem, či nie aj lepšie ako bez neho - nehlcem tak studený vzduch - zastavuje sa mi o zuby Váľam sa od smiechu po podlahe.

Tlak na zuby a nejaká extrémna citlivosť už pominuli a je to deň za dňom menej otravné.

Trochu šušlem, hlavne ak si nedám pozor. Moja angličtina dostala nový akcent - docela sranda po telefóne, ale rozumeli mi.

Jediné, čo mi je ľúto, že som sa na totok nedala nahovoriť skôr. Obdivujem všetky malé decká, ktoré to zvládajú bez reptania. Tá umývacia tortúra a niektoré obmedzenia proste nepustia a sú naotiaž. Ale tak ...postupne sa vytiešam na môj nový hollywoodsky úsmev. Úsmev

Však dva roky utečú ako voda.

Pac a odrátikovaný úsmev zo slnečného Trenčína zasiela balalajka

 


reklama

reklama

Kamila, Ut, 05. 02. 2019 - 15:43

Ďakujem, že si sa podelila. Takže prvých 10 dní je kritických a už len lepšie bude? Zaujímalo by ma ako reaguje okolie?

Ja už mojej najmladšej prestávam spomínať Hyrax, to bude mať celé podnebie vyplnené, pol roka, nielen drôtikom a  potom postupne strojček hore, dole pribudne .... A puberta mi dáva už teraz zabrať, nieto ešte keď bude mať dôvod na fňukanie.... Hambím sa

balalajka, Ut, 05. 02. 2019 - 15:52
Ako.okolie myslis? Decka povedali, ze je to otrasne. A zvysok sveta, ktoremu som to okato neukazala sa tvari, ze to nevidi :D ... A ti co vedia, tak to neriesia, nekomentuju ... tak ale ja som nie prilis frekventovana vekova skupina. Ale zistujem, ze v mojom okoli je dost dospelych so strojcekom. Mnohi sa priznavaju, ze strojcek tiez nosili a to v nie detskom ci pubertalnom veku. To ma prekvapuje. Ja si to viac tiez uvedomujem na inych. Jaj a nosim cerveny ruz :D ... kaslem na to :D :D
Kamila, Ut, 05. 02. 2019 - 16:51

Červený rúž, je dobrá voľba. Pohoda Niet nad úprimnosť našich detí. Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe Chystám sa sivé vlasy, na začiatok zostrih na ježka kým dorastú, "si stará ..., vyzeráš staro a budeš vyzerať ešte staršie ..." orientačne citujem našu pubertu. Hambím sa

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama