reklama

Prekladaný bryndzovník

Pridal/a balalajka dňa 02. 04. 2019 - 12:23 - Recepty balalajka
Prekladaný bryndzovník, Slané, recept, balalajka

balalajka


reklama

Na bryndzovník som narazila na Instagrame u mojich inšpiratívnych Sisters Bakery.

Pre mňa to bola láska na prvý pohľad. Možno aj preto, lebo mi silno pripomenul jeden koláč z detstva. Koláč z detstva to ale nebol. Ale láska zostala Mrkám.

Ingrediencie
250 millilitrov mlieko
1 kus droždie
1 polievková lyžica cukor
1 čajová lyžička soľ
500 gramov hladká múka
100 gramov maslo
Plnka:
200 gramov bryndza
100 millilitrov kyslá smotana
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Do:

  • 250 ml mlieka rozdrobíme
  • 1 kocku droždia a pridáme
  • 1 polievkovú lyžicu cukru 

Necháme pri izbovej teplote vzísť kvások.

V miske zmiešame

  • 1-2 ČL soli
  • trochu nastrúhaného muškátového orieška
  • 500gr hladkej múky
  • 100 g masla

a vymiesime cesto. Miesime a miesime a aktivujeme všetok ten lepok, ktorý sa nám odmení a urobí poriadne svoju robotu - teda cesto bude nádherné, obláčkovito nadýchané. Pekne ho prikryjeme, nech nám neoschne a necháme v teple nakysnúť na 2 násobok objemu.

Cesto vyvaľkáme na 1cm výšku. Dostanete veeeeeľky štvorec. Ten potrieme 1,5cm od krajov plnkou pripravenou z:

  •  200gr bryndze
  • 100ml kyslej smotany

Odskok od krajov preto, aby ste ho teraz mohli pekne preložiť na polovicu a okraje pritlačiť, aby nezbedná plnka nevytekala a nepatlala pracovnú dosku. Necháme 15 minút oddýchnuť. Potom preložíme na 3 krát - boky k stredu a rozvaľkáme. Premiestnime na plech s papierom na pečenie.

Pustíme rúru a kým sa nám rozohreje na 180 stupňov, cesto nám ešte kus podkysne. Na plechu ho len potrieme žĺtkom rozšľahaným s trochou vody, posypeme rascou alebo sezamovými semienkami a pečieme asi 25-30 minút do zlatista.

 

Krájame a papáme po upečení, aby nás brucho nebolelo, lebo je že mňam!

Výnos
1 plech
Celkový čas
4 hod, 30 minút
Čas prípravy
4 hod
Čas varenia / pečenia
30 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

M.á.r.i.a, Ut, 02. 04. 2019 - 12:58

Mňam, milujem všetky bryndzové koláče, buchty a tomu podobné zázraky Veľký úsmev. Už sa teším na čerstvú bryndzu, vyskúšam aj tento. Prekladám takto so škvarkami, zemiakmi a bryndza je dobrý nápad Áno. Ďakujem za tip Mrkám

balalajka, Ut, 02. 04. 2019 - 13:02

Áno, áno - májová bryndza - kopec šalátu... a oškvarky za tým ako príloha ÁnoÁnoÁno Veľký úsmev

Doma som robila k tomu gulášovú polievku. Nevedeli čo prv vziať do úst Chichocem sa. Tak miesto chlebíka prikusovali nakoniec bryndzovník. A potom som im to zrušila, lebo tá bryndzová chuť tam zanikala ... toľké barbarstvo! Prekvapenie

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama