reklama

Ktoré jedlá sú vlastne slovenské?

Kamila , 20. 06. 2019 - 09:57

reklama

Pred pár dňami som v časopise Téma čítala rozhovor s etnologičkou Rastislavou Stoličnou,  na tému slovenského jedálnička, tradície, pôvodu ... 

Aby som celkom s prekvapením zistila, že tuším okrem mäsa, mlieka, vajíčok a obilnín, žeby kapusty, no dobre asi aj jablká, slivky ..., nie je skoro nič z našich končín, čo sa týka  surovín? Jasné zemiaky, kukurica, paradajky, tekvica,  o tej som netušila, došli z Ameriky, voľakedy v 19.? storočí ...  Paradajky asi neskôr, kakao .... A hneď sa zemiaky stali základom slovenského jedálnička. Hambím sa Pohanka, čaj a neviem čo ešte okrem korenín z Ázie, asi aj ryža, aj keď stále rozmýšľam prečo ju pestujú aj v Taliansku. 

Ešte zaujímavejšie je to so samotnými jedlami. Tie sme odkukali snáď od všetkých susedov. Od Maďarov guľáše, dobošku, od Rakúšaňov tuším rezne, od Čechov knedlík, z Ukrajiny máme pirohy, pásku, syrek ..., od Poliakov vraj pomenej?, od Nemcov, ktorých sme tu mali dosť tuším fašírky a ktovie čo ešte ... Od Chorvátov husacinu a lokše ... A dokonca aj bryndzu k nám doniesli vraj Rumunskí pastieri? ... Vraj ono aj to všetko je v podstate Slovenské, lebo Slovensko je multietnická krajina, skoro všetky spomínané národy, tú majú národnostné menšiny?. Úsmev 

Takže už len keď riešime, že by sme mali jesť sezónne ovocie, zeleninu ... z našich končím, tak sa asi myslí to, čo je u nás vypestované, teda aj aklimatizované na podnebné pásmo? A bryndzové halušky ostanú našim národným jedlom, lebo sa varia len na Slovensku? 

Ešte jedna myšlienka sa mi páčila, že chute sú "viac" ako jazyk národa. vraj potomkovia Slovákov v Amerike, už dávno nevedia po slovensky, ale nikdy nezabudnú na niektoré z našich tradičných jedál. Hambím sa

Pozrite si aj


reklama


reklama

dasa_, Št, 20. 06. 2019 - 10:51

Ak si dobre pamätám, tak základom nášho národného jedálnička by mali byť vraj kaše. Zrejem z toho sa potom ďalej odvádzajú rôzne prívarky. Z neskoršieho obdobia sú to asi rôzne cestovinové jedlá - halušky, rezance, pirohy....

Od spomínanej autorky mám aj kuchársku knihu Kuchyňa našich predkov. A možno by veru nezaškodilo sem tam podľa nej aj niečo navariť. Len nie som si celkom istá, či by som doma ovácie zožala Veľký úsmevVeľký úsmev Respektíve, či by to neskončilo tak, ako pri poslednom pokuse - záhadne nebol v našej domácnosti nikto hladný PohodaPohoda

Vlastne si mi vnukla jednu myšlienku. Sledovala som súťaž Masterchef Česko. Tak nakoniec zvíťazila 17 ročná dievčina, ktorá s obľubou upgraduje recepty svojej babky. Napríklad vo finále uspela s "tekvicovým prívarkom". Samozrejme v jej podaní to bolo niečo úplne iné, ale základ s tekvicou a kôprom tam ostal.

Kamila, Št, 20. 06. 2019 - 11:14

a ako som sa dozvedela, tekvica je tiež z Ameriky Hambím sa Nič už nie je ako bolo, ani nebude a to je asi dobre Hambím sa

dasa_, Št, 20. 06. 2019 - 11:22

Keby len tekvica Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe paradajky, paprika, fazuľa, kukurica, zemiaky..... nehovoriac o dnes moderných veciach.....

Len ísť až takto hlboko do histórie, tak nakoniec možno zsitíme, že napríklad ani cestoviny nie sú talianske, guľáš maďarský, syry francúzske.... 

Možno je lepšie skôr označenie Jedlo starých materí. Alebo predkov. Lebo obávam sa, že ani keby sme išli sledovať svoj vlastný rodokmeň, tak z výnimkou šľachticov by sme sa moc do histórie nedostali.

 

Spomínam si na jedno rozprávanie študentky, ktorá išla do zahraničia na pobyt. Chcela tam uvariť niečo typicky slovenské. Tak sa rozhodla pre klasiku - zemiakové placky. A bola nešťastná, že nezožala úspech. Všetci to poznali, všade to bolo populárne jedlo. Tuším vychádza z nejakého židovského jedla.

Kamila, Št, 20. 06. 2019 - 11:30

joj ano, na fazuľu, dovezenú som zabudla, a na to, že šošovica a hrach asi boli naše skôr, to tie kaše čo si spomínala. Úsmev A cícer je "skadik" ?

Ano jedlá starých materí, je taká akurát história. 

A ďaľšia kapitola socializmus a závodné a školské jedálne  a normy Hambím sa

Takže áno, čo uvaríš v cudzine ako typicky slovenské? keď bryndzu tam nezoženieš? 

dasa_, Št, 20. 06. 2019 - 11:37

jaaj, minule som čítala o niekom, kto išiel do japonska propagovať pohankovu muku. Učil ich tam okrem iného pirohy. A samozrejme s bryndzou Veľký úsmevVeľký úsmev Si ju prepašoval a mal šťastie, že sa mu to podarilo. Len si teraz neviem rýchlo spomenúť, o kom to bolo.

Vraj mala pohanková múka velký úspech, elbo pohanka dokáže rásť aj v takých miestach, kde nevedia iné dopestovať.

 

mmch, pohanka by mala pochádzať od toho, že je taka trojboká a pripomína pokrývku hlavu turkov=pohanov, ktorí napádali naše územie. Preto ju nazývali takto až to zľudovelo.

Kamila, Št, 20. 06. 2019 - 12:04
A pohanka je vraj z Azie..., aj tam boli pohania ;)
balalajka, Št, 20. 06. 2019 - 14:34

Ženy a kde ostalo mäso, pivo a víno?

Ja by som tipovala ako klasické jedlo nejakého picnutého bambiho či kačicu a tú upečenú.

Nazrime do studnice zrkadliacej našich predkov. čože to písal Dobšinský? Koláče, jahody, pečené holuby do huby čo lietali? Červená Čiapočka čo víno niesla. Janko a Marienka čo perník vyjedali? A čo taký 12ti mesiačikovia? Jahôdky opätovne Maruška zbierala. No a potom jablká - macocha nimi Snehurku otrávila. Tak a kedže rozprávky sú internacionálne - aspoň tieto a všetky sú zaznamenané po celej Európe, tak nech niekto skúsi povedať, kde to jablko bolo prvýkrát zjedené a či je a či nie je slovenské.

Inak - také tie pra recepty - aleže fest pra - asi nejaký falát mäsa, trochu medu od ,lesných včiel, zomleté obylniny. Och - vlastne nejaký recept na 2000 rokov starý koláč mám niekde. Idem to čeknúť, či sa to dá doma dnes uklochniť. Úsmev

dasa_, Št, 20. 06. 2019 - 14:44

možno je otázka, aká vrstva nás pri tých receptoch zaujíma. Lebo aj tu je rozdiel. A ozaj, zabudli sme na polievky a kvasené veci

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama